ASTİGMAT, DİKKAT DAĞINIKLIĞININ NEDENİ OLABİLİR Çünkü üç boyutlu görüntü oluşturamazlar. Derinlik algıları olmadığı için bardağı almaya yeltenirler ama devirirler, köşeleri algılayamazlar; bu nedenle hep sağa sola çarparlar. Topa vurmak isterler ama ıskalarlar. Bu da durum çocukta huzursuzluk yaratır.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Bebeğimizde Göz Ölçümü Sonucunda Astigmat, Miyop veya Hipermetropi Çıkması Normal mi? Hangi Numaralara Gözlük Takmak Zorunludur? 5 yaşından küçüklerde 2 derece astigmat, 3 derece miyop ve 5 derece hipermetrop normal kabul edilebiliyoruz ve gözlük reçete etmeyebiliyoruz.
En sık karşılaşılan kırma kusurları miyopi, hipermetropi ve astigmatizmadır. Bunlara ek olarak yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan yakın görme bozukluğuna da presbyopi adı verilir.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
İlgili 42 soru bulundu
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat günümüzde çeşitli yollarla düzeltilebilmektedir. Astigmat tedavisinde en klasik yöntem gözlüktür. Astigmatta gözlük tedavisi 15 yaşından küçük çocuklarda tek seçenektir. 15 yaşından sonra kontakt lensler kullanılabilir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse yani bir buçuk, iki falan astigmat varsa bunları kolaylıkla gözlükle tedavi edebiliyoruz.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur. Astigmat sorunu bulunan kişiler ayrıca gece ışıkların çevresinde hâle veya parlama görebilirler.
Astigmatta kornea, ışığı farklı bir kuvvette kırar ve ışınlar birden fazla noktaya düşer. Bu nedenle kişi nesneleri net göremez; bulanık ve kırık görür. Astigmat, genellikle genetiktir. Normal sağlıklı bir göz yapısında, kornea düz bir topun yüzeyi gibi yuvarlak bir eğriliğe sahiptir.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.
Astigmat doğumdan itibaren mevcut olabilir veya gözlerde yaralanma, hastalık veya ameliyattan sonra gelişebilir. Zayıf ışıkta okuma, televizyona çok yakın oturma veya şaşılık gibi faktörler astigmatın ilerlemesine neden olmaz. Erken doğmuş, prematüre bebeklerde, diğerlerine kıyasla astigmat daha sıktır.
Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez. Mutlaka göz durumu değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
0,50-1,00 Arasındaki Astigmat Dereceleri
Bu kişilerin gözlük takmasına gerek yoktur ama ileriki yıllarda oluşabilecek ilerlemelere karşı düzenli göz muayenesi şarttır.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Geçici görme kaybına yol açan belli başlı hastalıklar arasında, beyin damarlarında tıkanma ve migren yer alır. Kalıcı görme kayıpları ise ani olarak gelişebildiği gibi, yavaş yavaş da gelişebilir. Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir.
Stres anksiyeteye, depresyona, artan tansiyona, sindirim sorunlarına, migrenlere ve hatta görme değişikliklerine neden olabilir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri