Gözlüklerinizi ilk taktığınızda her şey bulanık görünebilir. Düzeltici camların arkasından görmeye alışırken, baş ağrısı ve mide bulantısı olabilir. Tüm bunlar, normaldir. Bu belirtiler, yeni gözlük takıldığında çok sık yaşanmakta ve genelde yalnızca birkaç gün sürmektedir.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bunun için mutlaka gözlük kullanılması gerekmektedir. Bu aralıktaki astigmat hastaları her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları oldukça önemli bir husustur.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat Tedavi Seçenekleri
Bu nedenle astigmatlı camlara alışmak daha zordur ve eğer doktorunuz bu tür bir gözlük önermişse sürekli kullanarak alışmak, bir gün takıp, bir gün takmayarak rahatsızlık çekmeye göre çok daha kolaydır. Genellikle hastalar gözlüklerine 1–2 haftada alışmaktadırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Astigmat tedavi edilir mi? Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür. Bu durumda astigmat gözlüğü kullanımı gereklidir, kontrollere düzenli gidilmelidir.
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Korneada uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatı, lenste uygunsuz kıvrımlar varsa lentiküler astigmatından söz edilir. Her iki tür astigmat bulanık görmeye neden olabilir. Bulanık görme, yatay, dikey veya çapraz gibi bir yönde daha fazla oluşabilir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Astigmat Geçer Mi? Astigmat, başarılı bir cerrahi girişimle düzelebilir. Gözlük ve lens kullanımıyla da günlük hayattaki etkileri ortadan kaldırılabilir. Ancak tüm bunlar olmadan hastalığın kendiliğinden iyileşeceğine yönelik bir bilgi söz konusu değildir.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Alışma süresi
Ne zaman daha önce takmadığınız yepyeni bir gözlük alsanız, ona alışmanız gerekecektir. Bazılarının yeni gözlüklerine alışmalar bir kaç gün sürerken, başkalarının ki iki hafta kadar sürebilir.
Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler. Miyop ve hipermetrop kişilerde aynı zamanda astigmat da görülebilir. Çoğunlukla basit bir ışık kırma kusuru olarak seyreder ve gözlük ya da lens ile düzeltilebilir.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Gözlük kullanımında da daha hassas davranmaları çok önemlidir çünkü astigmat dereceleri hızla ilerleyebilir.
Nesneleri genişlemiş, uzamış ve bulanık görürler. 0.50 astigmat veya 0.75 astigmat gibi düşük dereceli astigmatizm genellikle belirti vermezken, yüksek dereceli astigmatizm ciddi görme sorunlarına neden olabilir.
NUMARALI GÖZLÜK
Miyop, hipermetrop veya astigmat olan kişilerde ışık retina üzerinde odaklanamaz. Bu kişilerin kullanacağı numaralı camlar, ışığın retina üzerinde kırılmasını sağlayarak, kişinin tekrar net görmesini mümkün kılar.
Bu iki aksın güçleri birbirine eşitse o zaman astigmat yok demektir. Ancak bu akslardan biri -1 diyoptri , diğer de 0 diyoptri varsa, bu durumda dikey aksta bir astigmatizma var demektir. Dikey aksta bir astigmat varsa, o zaman görüntüler ya fazla küçülür ya fazla büyür.
Genel olarak astigmat belirtileri şunları içerir: Yakın ve uzağı bulanık veya çarpık görme. Gece görüş açısında ve araba kullanırken yaşanan zorluk. Geceleri ışık etrafında parlamalar görmek.
Astigmat ve hipermetrop gözlere lazer yapılmaz. Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri