Fakat gözlük kullanımı genellikle sosyal yaşantıda zorluklara neden olabileceği için kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmemektedir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı astigmat rahatsızlığına sahip olan insanlar için büyük bir imkan sağlamaktadır.
Günümüzde , astigmatik hastaların yaklaşık % 80'ini kapsayan bir dioptri aralığı olan -0.75 ile -2.25 dioptri arasındaki torik lensler stoklardan temin edilebilmektedir. Böylece kontakt lens kullanmak isteyen hastaların büyük bölümü uzun bekleme süreleri olmaksızın lens kullanmaya başlayabilirler.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte astigmat hastaları için özel olarak üretilmiş kontakt lensler mevcuttur. Torik lens olarak adlandırılan bu lensleri astigmat problemine sahip olanlar güvenle tercih edebilirler. Astigmat olan kişiler kullanım sürelerine göre günlük, haftalık veya aylık lensleri kullanabilirler.
Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder. Lens Çapı / Büyüklüğü: Kişiye uygun lens seçimi yapılırken göz önünde bulundurulan en önemli parametre lensin çapı ve büyüklüğüdür.
Aylık astigmatlı lensler şeffaf lenslerde olduğu gibi lens kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen lenslerdir. Lensin gözde kalış süresine, kullanıcının göz yapısına, kullanılan solüsyona ve bulunan ortamın hava şartlarına bağlı olarak ortalama üç ay gibi bir süre kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Astigmatizma Dereceleri
Miyop ve hipermetrop gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir. Dolayısıyla düzenli göz muayenesi çok önemlidir ve rutin kontrollerde astigmatizma da bakılmalıdır. Gerekli görülürse astigmatla da ilgili gözlük kullanması gerekebilir. Burada önemli olan astigmat derecesidir.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Astigmat olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık, dağınık ve rahatsız bir şekilde görür.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Estetik ve rahat hareket edebilme açısından kontakt lensler daha kullanışlıdır. Günlük kullan-at lenslerin ortaya çıkması ile birlikte temizleme sorunu olmadan daha kullanışlı olması. Dezavantajları; Gözlüklere göre biraz daha masraflıdır.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez. Mutlaka göz durumu değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
0,50-1,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu derecelere sahip astigmat hastaları için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Hatta gözlük bile kullanmaları gerekmeyebilir. Bu yüzden korkmalarına gerek yoktur. Ancak yine de göz doktoruna muayene olmayı ihmal etmemeleri gerekir.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Katarakt ve presbiyopi ameliyatı ile birlikte göze astigmatı düzelten göz içi lens yerleştirilerek tek seferde astigmatın da düzeltilmesi sağlanabiliyor.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse yani bir buçuk, iki falan astigmat varsa bunları kolaylıkla gözlükle tedavi edebiliyoruz. Lensle astigmatı düzeltmek biraz daha zor. Bazı insanlar tolik lens dediğimiz astigmat düzelten lensler kullanabiliyorlar.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Astigmat Tedavi Seçenekleri
Bu nedenle astigmatlı camlara alışmak daha zordur ve eğer doktorunuz bu tür bir gözlük önermişse sürekli kullanarak alışmak, bir gün takıp, bir gün takmayarak rahatsızlık çekmeye göre çok daha kolaydır. Genellikle hastalar gözlüklerine 1–2 haftada alışmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri