Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Kronik bronşit ilerlerse ne olur? Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür) Yorgunluk. Ateş Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
Akut bronşite; soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sebep olan viral patojenler yol açar. Kronik bronşite göre daha sık görülen akut bronşite neden olan etken tedavi edildiğinde, yaklaşık 10 gün içerisinde iyileşme sağlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Astım bronşit tedavisinin amacı, astıma bağlı bronkospazmı azaltmak ve akut bronşitin neden olduğu tıkanıklığı azaltmaktır. Astım ilaçları, özellikle akut bronşit durumunda önemli olan astım ataklarını önlemek için uzun süreli astım kontrol ilaçlarını içerir. Astım krizi durumunda kısa süreli astım ilaçları verilir.
Astım Neden Olur? Alerjileri tetikleyen polen, toz akarları, evcil hayvan tüyüyle birlikte soğuk hava, grip, aşırı egzersiz gibi durumlar akciğerlerdeki bronş tüplerinin daralmasına ve hava yolundaki kasların kasılmasına yol açar.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Hava yollarının etrafındaki kaslar kasıldığında, hava yollarını daraltan bir astım krizleri meydana gelir. Bu, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı ve genel nefes almada zorluk gibi belirtilere neden olur. Alerjenler, havadaki tahriş edici maddeler veya duman gibi belirli tetikleyiciler astım krizine neden olabilir.
Çocuklarda akut bronşit genellikle iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bundan sonra kuru bir öksürük birkaç hafta devam edebilir. Yatak istirahati ve bol su içmek özellikle önemlidir. Çocuk ne kadar küçükse, iyileşme sürecini aktif olarak desteklemek ve semptomları hafifletmek o kadar önemlidir.
Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı kesinleştirilebilir veya hastalığın şiddeti belirlenebilir.
Astım krizi öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile karakterizedir. Öksürükle birlikte kalın sarı balgam çıkabilir (bu bir enfeksiyonu göstermez). İlk atak genellikle bir astım tetikleyicisine maruz kaldıktan 15-20 dakika sonra meydana gelir ve bir saat içinde azalır.
Astım teşhisi konulduğunda korkmayın. Çünkü astım günümüzde en kolay tedavi edilen hastalıklardan biridir. Nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltı/hışıltı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve çok az bir miktarda yapışkan bir balgam varsa hemen bir hekime başvurun.
Mart, nisan ve mayıs aylarında astım belirtileri artar. Bunun sebebi ise polen yoğunluğunun artmasıdır.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Kontrol edilebilen bir hastalıktır. Astımın direkt olarak kesin bir tedavisi olmasa da, astımı kontrol edebilmek ve şikayetleri azaltabilmek mümkündür. Astım tedavi edilmezse, çok ciddi sonuçları olabilen bir rahatsızlıktır Bu nedenle; düzenli doktor muayenesi ve de tedaviyi aksatmamak oldukça önemlidir.
Özellikle biberiye yağının KOAH, astım, bronşit ve sinüzit gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafiflettiği söyleniyor.
C vitamini içeren besinler; portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi; E vitamini içeren besinler; badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeğidir. 3- Quercetin içeren yiyeceklere yer verilmelidir. Quercetin güçlü anti-oksidan, anti-histamin ve anti-inflamatuar özellikleri olan bir bioflavonoiddir.
Akut bronşitin etkeni çoğu kez virüsler olduğu için antibiyotik kullanılması uygun görülmese de arkadan bakteriyel bir enfeksiyon da gelişebileceği için antibiyotik genellikle başlanır. Öksürük kesici ilaçlar ancak doktor önerisiyle alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri