Astım, mikrobik olmayan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımlı hastaların havayolları normale göre daha duyarlı olup; çeşitli alerjenler, sigara dumanı, kokular, soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu hastalıkları gibi tetikleyici faktörlerle daralarak nefes almayı zorlaştırmaktadır.
Astım, zaman zaman solunum güçlüklerine sebep olan bir kronik bir akciğer hastalığıdır.
Kronik bir akciğer hastalığı olan astım, tetikleyici faktörlerin etkisiyle kişinin hava yollarında daralmaya ve iltihaplanmaya yol açar. Hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi belirtilere yol açan hastalık, hemen her yaş grubunda görülebilir.
Astım Neden Olur? Alerjileri tetikleyen polen, toz akarları, evcil hayvan tüyüyle birlikte soğuk hava, grip, aşırı egzersiz gibi durumlar akciğerlerdeki bronş tüplerinin daralmasına ve hava yolundaki kasların kasılmasına yol açar.
Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını daraltarak kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Hava yollarında bulunan mikrobik olmayan bir iltihap sonucu, hava yolu duvarı şişer ve kalınlaşır. Böylece, havanın akciğerlere girip çıkması engellenir.
İlgili 32 soru bulundu
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda; alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak, hava yolu etrafındaki düz kaslar kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Bu durum hava yolunun daralmasına neden olur.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Tedavide ilk adım erken tanı
Hava yollarının gösterdiği bu reaksiyonu ölçmek ve astım tanısını koymak için önerilen ilk yöntem solunum fonksiyon testi uygulanmasıdır. İlk başvuruda hastalık tanısını koymak ve ağırlığını belirlemek için spirometrik inceleme yani solunum fonksiyon testi uygulanır.
Astım nöbetini tetikleyen (başlatan) etkenlerin en önemlileri virüs enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, hava kirliliği, sisli hava, soğuk hava, iş yeri veya evdeki zararlı gazlar, egzoz gazı, hızlı solumaya yol açan egzersizler, klima, sigara dumanı, her türlü kokulu madde ve uyku olarak ...
Hava yollarının etrafındaki kaslar kasıldığında, hava yollarını daraltan bir astım krizleri meydana gelir. Bu, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı ve genel nefes almada zorluk gibi belirtilere neden olur. Alerjenler, havadaki tahriş edici maddeler veya duman gibi belirli tetikleyiciler astım krizine neden olabilir.
Bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin, bazıları ise diyetteki D vitamini fazlalığının astım ve alerjik hastalıkların artışına yol açtığını savunmaktadır. Böylece günümüzde D vitamininin alerjik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanımını bazı yazarlar önermektedir.
Antioksidanlar diye adlandırılan vücudun ürettiği ya da gıdalarla alınan kimyasal maddeler ise bu zehirli maddelerin zarar vermesini engeller. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar; A vitamininin ön maddesi olan beta-karoten, E ve C vitaminleridir. Bunların alımının astım ataklarını azaltacağı bildirilmektedir.
Astımda hava yolu düz kaslarında kasılmaya yol açan serbest radikallerin azalmasını sağlar. Vitamin A'da vücutta beta-karotenden üretilen güçlü bir anti-oksidandır. Diyetteki iyi beta-karoten kaynakları sarı/turuncu ve yeşil sebzeler, ıspanak, havuç, tatlı patates, mango, kavun ve kayısıdır.
Kontrol edilebilen bir hastalıktır. Astımın direkt olarak kesin bir tedavisi olmasa da, astımı kontrol edebilmek ve şikayetleri azaltabilmek mümkündür. Astım tedavi edilmezse, çok ciddi sonuçları olabilen bir rahatsızlıktır Bu nedenle; düzenli doktor muayenesi ve de tedaviyi aksatmamak oldukça önemlidir.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri