Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Bu nedenle ağırlık, aslında bir kuvvet ölçüsüdür ve bu nedenle, kuvvet birimi olan Newton ile ölçülür. Bir nesnenin kütlesi artıp azaldığında, ağırlığı da artar veya azalır. Ayrıca bir nesneye etkiyen yer çekimi kuvveti artar veya azalırsa ağırlığı da artacak veya azalacaktır.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Büyük kütlesi olan cisimleri hareket ettirmek veya harekete geçirmek zordur. Aynı zaman da büyük kütleli cisimlere daha çok yerçekimi kuvveti etki eder. Yani büyük kütleli cisimlerin ağırlıkları da büyük olur.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Bir kuvvet olduğu için birimi Newtondur. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
İlgili 22 soru bulundu
Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini (kas hipertrofisi) ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.
Ağırlıklar devamlı, her antrenmanda artırılmamalıdır, 2 ya da 3 haftada bir artırılmalıdır (4).
Yapılan iş kuvvet ile kuvvete paralel h yolunun çarpımına eşittir. Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Dünya'nın çekim kuvveti Ay'ın yaklaşık 6 katıdır. O halde Dünya'da kütlesi 30 kg olan kişinin Ay'daki kütlesi de 30 kg olacaktır. O halde Dünya'da kütlesi 30 kg olan kişinin ağırlığı 30kg*10N= 300N'dur. Dünya'da ağırlığı 300N ise, Ay'da ağırlığı 300N/6=50N'dur.
Dünyadaki bir cisim uzaya çıktıkça ağırlığı azalır. Ve zamanla ağırlığı 0 a kadar iner. Bunun sebebi uzayda kütle çekiminin olmamasıdır. Uzayda kütle çekimi olmadığından bir cismin uzaydaki ağırlığı sıfırdır.
Ağır Cisimler Mi, Hafif Cisimler Mi Hızlı Düşer? Bir cismin kütlesinin veya ağırlığının cismin düşüş süresi üzerinde bir etkisi yoktur.
Araçların ağırlığı hızları yükselttikçe azalır. 30 km hızla giden araç ile 130 km hızla giden bir aracın ağırlıkları çok farklı olur. Araç hızlandıkça hafifler. Hafifledikçe de kontrolü zorlaşır.
Kütle, enerjinin farklı bir formudur.
Enerji kütle, kütle ise enerji demektir. Dışarısı ile enerji alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Ağırlık kilogram (kg) cinsinden ifade edilen ve temel büyüklük olan kütle ile karıştırılmamalıdır. Sonuç olarak, bir cismin kütle değeri Dünyada ne kadar ise Ayda da o kadardır. Ancak Aydaki ağırlığı Dünyadaki ağırlığından daha azdır çünkü Ayda yerçekiminin değeri Dünyadakinden daha küçüktür.
Örneğin, 1.0 kilogram kütleye sahip bir cisim Dünya yüzeyinde tam olarak 9.81 newtona karşılık gelmektedir. Cismin kütlesi ağırlığa çevirilirken yer çekimi kuvvetiyle çarpılır. Newton birim kuvvetken, kilogram kütlenin birimidir.
Ağırlık belirli bir yönde hareket eden kütlenin cisimlere uyguladığı kuvvettir. Örneğin uzay boşluğunda yerçekimi yoktur, dolayısıyla ağırlığınız yoktur ve tartıya çıksanız 0 kg gelirsiniz.
Uzayda kütle çekimi olmadığından dolayı ağırlığınız sıfır olarak geçer. Ayrıca dünyanın merkezinden uzaklaştığınız zaman ağırlığınız azalmış olur.
Aydaki ağırlığı 15 olur.
Ay'da kütlesi 70 kg olan bir cismin Dünya'daki ağırlığı 686 N olmalıdır. Kütle, değişmeyen madde miktarı olduğuna göre Dünya'da yerçekimi ivmesi ile çarpıldığında Dünya'daki ağırlığı elde edilir.
Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx yolunun paralel olması gerekir. Eğer F kuvveti yola paralel değilse işi yapan kuvvet F kuvvetinin yola paralel olan Fx bileşenidir.
5- Bir cisim belli bir h yüksekliğinden serbest bırakılırsa yerçekimi kuvveti yani cismin kendi ağırlığı iş yapar.
geçerlidir: 1) Cisme kuvvet uygulanmalıdır. 2) Uygulanan kuvvet cisme yol aldırmalıdır; yani cisim yer değiştirmelidir. 3) Cisme uygulanan kuvvet ile cismin hareket yönü aynı olmalıdır.
Yapılan araştırmaların sonucunda düşük ağırlık ile fazla tekrar yaparak antrenman yapanların, antrenmandan sonra bir veya bir buçuk gün boyunca kas gelişiminin devam etmesi kayıtlara geçmiş en ilginç bilgiler arasında.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri