Sadece ülkemizde değil bütün dünya'da ipek dolgulu yorgan, ipek dolgulu yastık, ipek nevresim takımları alerjik rinit, astım, bronşit rahatsızlığı olanların ilk tercihi olan ürünlerdir.
Kışlık giysilerin kullanımı konusunda uyarıda bulunan VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, “Kışlıklardaki tozlar astım ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle kıyafetler yıkanmalı, yatak odasında yün yastık, yorgan ve halı kullanılmamalı” dedi.
Alerjik reaksiyon gösteren kişiler, mutlaka yorgan seçimi yaparken çok dikkatli olmalıdır. Örneğin %100 doğal içerikten oluşan pamuk yorganları tercih edebilirsiniz. Pamuk yorganlar hem serin hem de sıcak havalarda tercih edebileceğiniz bir yorgan türüdür ve anti alerjik yapıdadır.
Saf yün, pnömoni (zatürre), bronşit, astım ve diğer akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Doğal yapısı antialerjik olan tek yorgan ipek yorgandır.
Hipoalerjenik Yastıklar: Toz alerjisi olan kişiler için özel olarak üretilen hipoalerjenik yastıklar, alerjenlerin yastık içinde birikmesini önler. Bu yastıklar genellikle sentetik malzemelerden yapılmıştır ve doğal doldurma malzemelerine göre daha az alerjen tutma eğilimindedir.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
İçeriğinde doğal kun maddesi yer alır. Alerjiye neden olmayan bu madde, özellikle de alerjen bünyeler için son derece sağlıklı kabul edilmektedir.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Vücut sıcaklığını en ideal seviyede tutabilen yorganlar kaz tüyü, elyaf, pamuk dolgulara sahip yorganlardır. Hafif olmalarının yanı sıra, terlemeye müsaade etmeyecek ölçüde nemi dengeler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olurlar.
Elyaf yorgan mayt ve ev tozu akarını içinde barındırır. Ev tozu akarını barındırmayan tek yorgan doğal yapısı antialerjik ve anti bakteriyel özelliğine sahip olan ipek yorgandır. Elyaf yorganlar alerjiyi tetikler.
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
"Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini ile astımın hem ortaya çıkması hem de kötüleşmesi arasında net ilişkiler göstermiştir.
Astımı olan kişinin solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmek için astım ilacı içerebilecek bir rahatlatıcı inhaler taşıması gerekecektir. Bu ilaçlar kısa etkili, hızlı başlangıçlı beta-2 agonisti ve antikolinerjik bronkodilatörleri içerir.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Astım hastalığı ilerlerse ne olur? Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH'a dönüşebilmektedir.
-İç çamaşırı olarak yün kıyafetler tercih edilmeyip pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. -Çok terleyen astımlı çocuklar iç çamaşır olarak pamuklu kıyafet tercih etmelidir. -Astımlı çocuklar soğuk havada kat kat giyinmelidir ve ortama göre kıyafetleri çıkarabilmelidir.
Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Alerjik çocuklar için özel olarak tasarlanmış yatak ve yorgan kılıfları kullanmak, alerjenlerin yatak ve yorgan içine girmesini engelleyebilir. Yorgan ve yastık seçerken, hipoalerjenik dolgular içeren ürünleri tercih etmek, alerjenlerin birikmesini ve yayılmasını engelleyebilir.
Nevresim, havlu, kıyafet seçiminde yoğun tüylü modeller yerine daha sık yıkanabilen seçenekleri tercih edebilirsiniz. Anti alerjik nevresim kılıfları, kilimler, pamuklu havlu ve giysiler alerjik bünyeye sahip olanlar için ideal bir seçim olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri