Yastıklarınızı yıkamak için genellikle hassas bir yıkama programı veya yüksek su seviyesi gerektiren bir yıkama programı seçmeniz önerilir. Yüksek su seviyesi, ürünlerin derinlemesine temizlenmesine yardımcı olur. Elyaf, pamuk, yün ve kaz tüyü popüler olarak tercih edilen yastık dolgularındandır.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor.
Yastıklar elde yıkanabileceği gibi çamaşır makinelerinde de yıkanabilir. Dilerseniz yastığı yıkamak yerine sadece yastığın kılıfını yıkamayı da düşünebilirsiniz. Yastık, ekstra bir fermuarlı bölüm içinde ise yastığı bu fermuarlı bölümden çıkararak yıkamayı da düşünebilirsiniz.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Hassas bir yapıya sahip olan kaz tüyü yastık ve kaz tüyü yorganlarınızı yıkadıktan sonra asla sıkma işlemi uygulamayın.
İlgili 28 soru bulundu
Pamuk yastığınızı makinede yıkamayı düşünüyorsanız kaz tüyünde olduğu gibi düşük sıcaklık ve hassas yıkama programını tercih etmeniz gerekiyor. Yıkama, durulama ve sıkmanın ardından yastığı doğrudan güneş almayan bir noktada doğal yollarla kurutmalısınız.
Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir. Yastıklarınızı yıkamak için genellikle hassas bir yıkama programı veya yüksek su seviyesi gerektiren bir yıkama programı seçmeniz önerilir.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur. Tek seferde en az iki yastık yıkamaya çalışılmalı ki makine dengeli çalışsın ve yastıklar da makinenin içinde çok fazla savrulmasın.
Elyaf Yastıklar Nasıl Yıkanır
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece. Yıkama işlemi yaparken her seferinde makineye tek bir yastık koymanız ve bu yastığı diğer çamaşırlarla karıştırmamanız dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak yastıktaki sarı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak şunları da ekle: 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks.
Elyaf yorganınız 30˚C sıcaklıkta, normal programda yıkanabilir. Ya da makinanızın hassas ayarında da yıkayabilirsiniz. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
- İyi kaliteli elyaf yastıklar normal yıkama ayarında yıkanmaktadır; ancak düşük kalitede olan elyafları yıkamanız olumsuz sonuçlara neden olabilir. Yastığın bakım etiketini kontrol ettikten sonra makinede 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Güneşte havalandırılarak kurutulması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kurutma makinesi ile kurutulması da mümkün olmaktadır. Hacmini geri kazanması için iki yöntem de tercih edilebilmektedir. Silikon elyaf yastık yıkarken çamaşır makinesine zarar vermemesi için tek başına yıkanması gerektiği de unutulmamalıdır.
Yün ve pamuk yastık temizliği:
Yün ve pamuk yastık temizliği çok daha gelenekseldir. Bu tip yastıklar makinede yıkanmaz. İçerisindeki malzeme çıkartılarak bol suda elle yıkanmalı ve ardından güneşli bir yere serilerek kurutulmalıdır.
Sentetik Dolap Kuruluğu: Tüm sentetik çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. (Gömlek, t-shirt, iç çamaşırı, masa örtüsü vb.) Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz.
Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz. Sentetik Dolap Kuruluğu: Tüm sentetik çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
- Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
Yastıkların uzun ömürlü olması için temizliği bir numaralı püf noktadır. Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Çamaşır makinesine atarken kılıfını çıkartmaya gerek yoktur. 30 derecede ve kısa programda yıkanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, deterjan miktarını fazla kaçırmamak ve makineye aynı anda birden fazla yastık atmamaktır.
Battaniyeler için ideal yıkama programı "yünlü özel ayar" seçeneğidir. Pelüş ve polar yapıdaki battaniyeleriniz, bu yıkama programı ile temiz bir görünüm alacaktır. Yıkama sonrasında battaniyenin güzel kokması için bol miktarda yumuşatıcı da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri