2. Astım psikolojik bir hastalık mıdır? Astım sanılan aksine psikolojik bir hastalık değildir. Ancak duygusal durumlar (endişe, korku, heyecan) ve stres astım ataklarına yol açabilir. Hastalık, solunum yollarında aşırı duyarlılık yaratan kronik bir hastalıktır.
Astım nöbetini tetikleyen (başlatan) etkenlerin en önemlileri virüs enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, hava kirliliği, sisli hava, soğuk hava, iş yeri veya evdeki zararlı gazlar, egzoz gazı, hızlı solumaya yol açan egzersizler, klima, sigara dumanı, her türlü kokulu madde ve uyku olarak ...
Psikolojik astım stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik faktörlerin astım semptomlarını kötüleştirebildiği bir türüdür. Bu nedenle strese bağlı olarak astım semptomları şiddetlenebilir. Hızlı solunum, sıkışma hissi, nefes darlığı ve öksürük psikolojik astım belirtilerindendir.
Kriz esnasında akciğer hava yollarında daralma meydana gelir ve hava yollarının kenarları şişer. Bu durum da akciğerlere daha az hava giriş çıkması anlamına gelir. Astım krizi belirtileri içerisinde göğüste hırıltı, göğüste sıkışma, hızlı nefes alıp verme ya da nefes almada güçlük ve öksürük yer alır.
İlgili 44 soru bulundu
Astım krizinde öncelikle şunları yapmanız gerekir:
Belirtiler kötüleşirse veya ilaçla düzelmezse acil tıbbi yardım isteyin. Şiddetli bir astım krizi durumunda, tıbbi yardım almak veya hemen 112'yi aramak esastır. Yardım beklerken de inhaler ilaçlarınızı almaya devam edebilirsiniz.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
Gülme veya ağlama sırasında hasta sık sık ve derin nefes almakta ve bu durum da hava yollarının aşırı uyarılmasına neden olabilmektedir. Huzursuzluk ve sinirlilik hali de astım şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Alerjiyi tetikleyen etmenler aslında alerjik astımı da tetiklemektedir. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları ve küf gibi etkenlerdir. Bunların yanında, stres, hava kirliliği, duman, klimaların üflediği hava da alerjik astımının tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
Ataklar esnasında hava yollarını saran kaslar (adaleler) kasılır, ödem, şişlik, ilerleyen iltihapla birlikte mukus (balgam) salgısı artar ve hava yolu duvarı kalınlaşır. Hastalar ataklar dışında kendilerini iyi hisseder ve muayenelerinde atak esnasında duyulan akciğer sesleri duyulmaz.
Astım ataklarının bazı erken belirtileri şunlar olabilir: Geceleri sık ve kesik kesik öksürük. Konuşurken nefes yetmiyormuş hissi. Egzersiz sırasında çabuk yorulma ve kendini güçsüz hissetmek.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Amerika Alerji ve Astım Vakfı'na göre depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere birçok güçlü duygu astım hastalarını etkileyebiliyor. Bu duygular semptomları şiddetlendirmelerinin yanı sıra tedavi sürecinde, yani astımın kontrol edilmesinde olumsuz bir etki yaratabiliyor.
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir.
Mart, nisan ve mayıs aylarında astım belirtileri artar. Bunun sebebi ise polen yoğunluğunun artmasıdır.
Astım hastalarının kiloları mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Bununla birlikte aşırı heyecan, aşırı sevinç ya da aşırı üzüntü astım ataklarına yol açabilmektedir. Gribal enfeksiyonlar, ağır hava kirliliği, tozlu ortamlarda çalışmak astımı tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir.
Stres ve duygusal değişiklikler de astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı gülmek, ağlamak, o anda sık ve derin nefes almalara neden olarak hava yollarını uyarabilir. Huzursuzluk ve sinirlenme de astım belirtilerini tetikleyebilir.
Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir.
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Ağır astımı olan hastalar; semptomlar, ataklar ve ilaç yan etkilerinden yakınır. Sık görülen nefes darlığı, hırıltı, göğüs sıkışması ve öksürük; günlük yaşamı, uykuyu ve fiziksel aktiviteleri engeller ve hastalar sık sık korkutucu veya beklenmedik ataklar (şiddetli alevlenme de denir) yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri