Kış aylarıyla birlikte hastalıklar da kapıya dayandı. Özellikle soğuk havalardan kolayca etkilenen çocuklar hastalanıyor ve sürekli öksürüyor. Çocukların öksürükleri genellikle 1-2 haftada düzeliyor ama bazılarında 2 haftadan daha uzun sürüyor veya nefes sıkışması görülüyor.
Sık tekrarlayan öksürük: Astıma bağlı öksürük sık sık tekrarlar. Her gribal enfeksiyon sonrası öksürük olur. Öksürük genelde 2-3 haftadan uzun sürer. Uzun süren öksürük: Öksürük özellikle 2-3 haftadan uzun sürüyorsa astım hastalığı yönünden incelenmelidir.
Hırıltıyla birlikte ortaya çıkan astım belirtileri şunları içerir: Nefes alış-verişinde çıkan yoğun hırıltı sesi. Nefes darlığı Tekrarlayan öksürük.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
İlgili 26 soru bulundu
Çay ya da limonlu su sıcak içecekler öksürüğün neden olduğu boğazı rahatlatır. Sıcak sıvılar ayrıca mukusun gevşemesine yardımcı olarak öksürüğü kolaylaştıracağı için öksürükten kurtulmayı sağlar. Sıcak içeceğin içine bal da ilave ederseniz doğal bir öksürük kesici olacaktır.
Astımda ana belirti öksürüktür. Öksürük çeşitli şekillerde olabilir. Esas olarak geceleri ve eforla (hareketle) artan öksürük tipiktir. Çoğu kez balgam da vardır ama çok yapışkan olduğu için çıkarması güç olur.
Akciğer grafisinde astıma özel bulgu yoktur ancak nefes darlığı ve öksürük yapacak diğer sebepleri ekarte etmek amacıyla istenebilir. Ataklar sırasında hiperinflasyon bulguları vardır. Hastanın takibinde rutin grafiye gerek yoktur.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor.
Astım atağının belirtileri, atağın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Hafif bir astım krizi birkaç dakika sürebilirken, şiddetli bir astım krizi saatler hatta günler sürebilir.
Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Alerjik astım geçer mi? Alerjik astım tam tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte, uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun yıllar yakınmalar olmadan seyredebilir.
Mart, nisan ve mayıs aylarında astım belirtileri artar. Bunun sebebi ise polen yoğunluğunun artmasıdır.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir.
3. Görüntüleme: Astım beraberinde ortaya çıkan yapısal sorunlar ve enfeksiyonları tespit etmek amacıyla kullanılan göğüs röntgeni ya da Bilgisayarlı Tomografi(BT) taramasıdır.
Daha önce hiç tedavi almamış hastada ilk kez başlana- cak olan tedavi astımın ağırlığına göre ayarlanır. Olgu hafif intermittan ise başlangıç tedavi 1. basamaktan, hafif persistan ise 2. basamaktan, orta persistan ise 3. basmaktan, ağır persistan ise 4-5. basamaktan tedavi başlanmalıdır.
Bir alerjinin neden olduğu öksürük:
Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri