Adli (Yasal) Söylev Daha önce kısaca değinildiği gibi adli söylev; suçlama ve savunma bölümlerinden oluşur.
2-Adli (Hukuki) Hitabet: Hukuki söylev, itham eder veya savunma yapar; işlenmiş bir fiilin doğru olup olmadığını değerlendirir. Adli söylev geçmişle ilgilidir. Yasada, bir davadaki taraf, geçmişle ilgilidir; yapılmış olan şeylerle ilgili olarak, biri öbürünü suçlar, öteki ise kendini savunur.
Rhetor ya da Latince orator terimi ise 'söylevci (ya da hatip), söz sanatı ustası, konuşmacı, aytam' terimleriyle ya da kısaca rhetor ya da retorikçi terimleriyle karşılanmıştır” (Dürüşken, 2001: 3).
Aristo'nun üç kitaptan oluşan Retorik eserinin birinci kitabında retorik tanımı yapılmakta ve üç çeşit retorikten bahsedilmektedir. İkinci kitabında karakter ve duygudan türeyen retorik kanıtlar tartışılmakta, üçüncü kitabında ise biçem ve düzenleme konularına yer verilmektedir.
Pathos: Sözün, dinleyicinin duygularına, inanışlarına yakınlığıdır. Söz söyleyenle ve söylenen sözle dinleyici arasında yakınlık kurmaya yönelik unsurları bu kapsamda düşünebiliriz.
İlgili 19 soru bulundu
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Adli (Yasal) Söylev
Daha önce kısaca değinildiği gibi adli söylev; suçlama ve savunma bölümlerinden oluşur.
Hukuki yapının hangi parçasını temsil ederse etsin, geçerli ve sağlam akıl yürütmeleri tanıyabilmek ve bunları savunmada, iddia ileri sürmede veya hüküm vermede kullanabilmek adına gerekli donanımı sağlamak amaçlanmaktadır.
ethos; karakter ve itibarın öne çıktığı kısımdır. konuşanın kim olduğuna bakar ve dinleyicinin sezgilerine hitap eder. pathos; ne söylediğinin değil, nasıl söylediğinin önemli olduğu kısımdır. duyguları önemser, dinleyicinin duygularına hitap eder.
Aristoteles'e göre diyalektik, bir argümanın sınanması için kullanılırken retorik, bir fikrin ve kişinin savunulması için kullanılır. Diyalektik düşünce ustaları arasında icra edilirken, retorik yurttaşlara hitap ile vücut bulur.
Retorik tuzaklar, akla değil doğrudan doğruya duygulara başvurur. Aynı sözcüğü yanıltıcı şekilde birden fazla anlamda kullanmaktır.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Bu süreçte Sofistler, Sokrates, Platon ve Aristoteles retorik algının oluşmasında rol almış en etkin isimlerdir. olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Herrick' göre, “Yunanca bir terim olan örtük tasım (enthymema) “zihindeki kavrayışlar” anlamına gelmektedir ve örtük tasımlar daima hatip ile dinleyici kitlenin üyelerinin ortaklaşa inandığı veya kabul ettiği en az bir neden veya eğilime sahiptir.
Söz, konuşma; söylev anlamında kullanılan nutuk, “bir topluluğa düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen, uzunca, coşkulu ve güzel söz, nutuk, hitabe” şeklinde tanımlanabilir.
“Aristo'nun retorik üçgeni, ikna kavramı üzerine geliştirilen ve ikna etme yollarının basit bir bileşiminden oluşan bir üçgendir. Üçgende yer alan ethos, Aristo tarafından karizma olarak nitelendirilmektedir. Konuşmacının kişiliğini, şöhretini, ve karizmasını ifade etmektedir.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır.
EIKOS, kullanım kolaylığı ile Atom Prob Tomografiye erişilebilirlik sağlar. Standart mikroskopi numune hazırlama yöntemlerini kullanarak, endüstriyel kullanım için alaşımların daha hızlı gelişimini ve araştırma uygulamaları için materyallerin anlaşılmasını sağlayan nano-ölçekli yapısal bilgiler sağlar.
Hukuki argümantasyon teorilerinin merkeze aldığı temel soru, hukuk normlarını uygulayan hâkimin, önüne gelen davanın karar alma sürecinde yapacağı seçimi ne şekilde gerekçelendireceği sorusudur.
Aristoteles kaleme aldığı Retorik adlı çalışmasında müstakil olarak hitabet sanatını ele almıştır. Bu eserde hitabetin felsefi-bilimsel bir form kazanma süreci işlenmiştir. Fârâbîde Aristoteles gibi hitabet sanatını mantık sanatları arasında ele almış ve bu sanatı yeniden yorumlamıştır.
Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.
Retorik ise ikna etmenin güzel söz söyleme sanatıyla gerçekleştiğini savunan bir kuramdır. Ayrıca savunmakla sınırlı kalmayan, güzel söz söylemenin kurallarını ve alternatiflerini de araştıran bir bilim dalıdır. İlk olarak Antik Yunan'da ortaya çıkan retorik, beraberinde birçok tartışmayı da hareketlendirdi.
Bir retorik figürü, ifadede gerçekleştirilmiş 'sanatsal olarak yapılandırılmış bir sapma'yı ifade etmektedir. Retorik disiplininin ana ilgi alanı, verili durumlarda ifadenin en etkili biçimde nasıl aktarılabileceğinin bulunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri