Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
Solunum yolu rahatsızlığı yaşıyorsanız 'kayıtsızlık' ve 'rehavet' sizin için ölümcül olabilir. İngiltere'de astım nedeniyle ölen hastaların yarısına yakınının ihmal nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ulusal Astım Ölümleri Değerlendirmesi raporuna göre, İngiltere'de 2012'de 1.242 kişi astım nedeniyle öldü.
Astım hastalığı ilerlerse ne olur? Astım hastalığı; düzenli takipler ve yaşam tarzına düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir. Ancak tedavi edilmeyen astım, benzer belirtiler gösteren ama çok daha tehlikeli bir solunum yolu hastalığı olan KOAH'a dönüşebilmektedir.
Kriz esnasında akciğer hava yollarında daralma meydana gelir ve hava yollarının kenarları şişer. Bu durum da akciğerlere daha az hava giriş çıkması anlamına gelir. Astım krizi belirtileri içerisinde göğüste hırıltı, göğüste sıkışma, hızlı nefes alıp verme ya da nefes almada güçlük ve öksürük yer alır.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
GINA 4. veya 5. basamak tedavisine (örneğin, orta veya yüksek doz inhale kortikosteroidler (İKS) ile birlikte ikinci bir kontrol edici ilaç; idame olarak OKS) rağmen kontrol altına alınamayan veya semptom kontrolünü sağlamak ve atak riskini azaltmak için bu gibi bir tedavi gerektiren astım tipine tedavisi zor astım1 ...
Şiddetli bir astım krizi durumunda, tıbbi yardım almak veya hemen 112'yi aramak esastır. Yardım beklerken de inhaler ilaçlarınızı almaya devam edebilirsiniz.
Astım, hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığıdır. Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
Stres ve duygusal değişiklikler de astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşırı gülmek, ağlamak, o anda sık ve derin nefes almalara neden olarak hava yollarını uyarabilir. Huzursuzluk ve sinirlenme de astım belirtilerini tetikleyebilir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Astımda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mutlaka doktor kontrolünün olmasıdır. Doktor kontrolü olmazsa sık ataklar yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Normalde astım kalıcı bir hastalık değildir. Tedavi ile kontrol altına alınıp bronşların açık tutulması sağlanabilmektedir.
Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunmaktadır. Ülkemizde çocuklarda astım sıklığı %8-18 olarak saptanmıştır. Her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk çağında, %80 oranında da 5 yaştan önce başlar.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Hastalığın tamamen tedavisi henüz yoktur. Hiposensitizasyon (alerjik aşılama veya aşı tedavisi olarak bilinen) adı verilen yöntem ile küçük yaşta (15 yaşa kadar) bazı astım hastaları büyük fayda sağlayabilir. Kontrol önlemlerini alıp yaşam tarzı değişiklikleri yapmış olanlarsa rahat bir hayat sürdürebilir.
Astım hastalığı yani bronşit korkulacak bir hastalık değildir. Çocuklarda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Astım tedavi başarısı çok yüksektir. Hastalığın belirtilerini gösteren çocukların çocuk alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir.
Astım, doğru tedavi yöntemleriyle kolaylıkla yönetilebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde akciğerlerde kalıcı hasarlanmalara yol açan astım; büyüme geriliği, erken doğum ya da preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi istenmeyen pek çok farklı duruma yol açabilir.
Kontrol edilebilen bir hastalıktır. Astımın direkt olarak kesin bir tedavisi olmasa da, astımı kontrol edebilmek ve şikayetleri azaltabilmek mümkündür. Astım tedavi edilmezse, çok ciddi sonuçları olabilen bir rahatsızlıktır Bu nedenle; düzenli doktor muayenesi ve de tedaviyi aksatmamak oldukça önemlidir.
-İç çamaşırı olarak yün kıyafetler tercih edilmeyip pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. -Çok terleyen astımlı çocuklar iç çamaşır olarak pamuklu kıyafet tercih etmelidir. -Astımlı çocuklar soğuk havada kat kat giyinmelidir ve ortama göre kıyafetleri çıkarabilmelidir.
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Göğüste hafif sıkışma hissi, hafif ıslık sesi, öksürük, uykuya dalarken huzursuzluk, sinirlilik, boğazda yanma, gözde sulanma gibi belirtilerin astım nöbetinin başlayacağının göstergesi olabiliyor.Bu belirtilerin herhangi birisi sizde uzunca bir süreden beri bulunuyorsa bu astımınız olduğu anlamına geliyor.
Ataklar esnasında hava yollarını saran kaslar (adaleler) kasılır, ödem, şişlik, ilerleyen iltihapla birlikte mukus (balgam) salgısı artar ve hava yolu duvarı kalınlaşır. Hastalar ataklar dışında kendilerini iyi hisseder ve muayenelerinde atak esnasında duyulan akciğer sesleri duyulmaz.
Psikolojik astım stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik faktörlerin astım semptomlarını kötüleştirebildiği bir türüdür. Bu nedenle strese bağlı olarak astım semptomları şiddetlenebilir. Hızlı solunum, sıkışma hissi, nefes darlığı ve öksürük psikolojik astım belirtilerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri