Ancak SPA tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde ve gerektiğinde astım ilaçlarına başvurabilecekleri bir ortamda yapılmasına dikkat etmeleri gerekir. Bunun haricinde gerek erişkin gerekse çocuk astım hastalarının kişisel temizlik amacıyla hamama gitmeleri önerilmez.
Alerjisi olan ve alerjik astım hastalarında oluşan sinüslerin tıkanması hamamda çözümlenir. Bu nedenle bu hastalara hamam önerilir.
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor. Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım atakları daha sık görülüyor.
Sıcak havalar, astımı tetikleyen bir faktördür. Sıcak havalarda, havadaki nem oranı azalır ve bu da hava yollarının daha kuru olmasına neden olur. Bu durum, hava yollarının daha hassas hale gelmesine ve astım ataklarının meydana gelmesine yol açabilir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Mobilyacılık, fırıncılık, kuaförlük, sağlık personeli, veterinerlik, marangozluk, tekstilcilik, doğramacılık, çay, tütün üretimi gibi birçok meslek grubunda çalışan kişilerde de astım oluşma riski yüksektir.
Buhar Odasının Rahatlatıcı Etkisi
Faydaları arasında, sinüzit, grip, astım, nefes yolu rahatsızları gibi birçok hastalık için rahatlatıcı etki gösterir.
Kokular gibi soğuk hava da astım için tetikleyicidir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan solunması burunda tıkanma, akciğerlerde ve bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım ataklarına sebep oluyor.
Astım hastasının yatak odasında az eşya olmalı, yorganı, yastığı, elyaf olmalı, nevresimleri sık değiştirilmeli ve 60 derecede yıkanmalı, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı, perdeleri sentetik ve sık yıkanabilir olmalı, yatak odasında halı olmamalı, sigara kesinlikle içilmemelidir.
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Bostancı, ortamdaki nem oranını artırmak için kullanılan buhar makinelerinin astıma yatkınlığı olan çocuklarda risk oluşturduğunu söyledi.
Hamam böceğinin feçesi, salyası, yumurtaları ya da deri döküntülerinin astım ataklarını tetiklediği bilinmektedir.
Bunun yanında Sauna kalp hastaları, astım hastaları, ve epilepsi hastaları için zararlıdır önerilmez. Ayrıca bazı kanser türleri ve tansiyon hastaları içinde zararlıdır.
Hamamlar soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı birebir şifa olarak biliniyor. Bilinen bir diğer faydası da sıcaklığın etkisiyle kan içerisinde bulunan hücrelerin artmasına yardımcı olur ve mikroplara karşı direnci artırır. Hamam sıcağı eklemlere ve adalelere iyi geliyor.
Astım, hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığıdır. Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
-Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer kimyasal dezenfektanlar astım ataklarını tetikleyebilir. Özellikle kapalı havuzlar için bu risk çok daha fazladır. Oysaki deniz astım hastaları için doğal bir tedavi ortamıdır.
Buhar odasından gelen ısı, vücuttaki mukoza zarlarını açar, Bu, birisinin daha derin ve daha kolay nefes almasını sağlayacaktır. Buhar odaları sinüslerde ve akciğerlerde tıkanıklığı kıracak ve bu nedenle soğuk algınlığı tedavisinde, sinüslerin engellemesinde ve nefes almaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
Özellikle solunum yolları rahatsızlıklarında etkilidir. Astım, nefes darlığı, KOAH, sinüzit hastalarında ciddi bir rahatlama sağlar.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Astımı olan kişinin solunum yollarının etrafındaki kasları gevşetmek için astım ilacı içerebilecek bir rahatlatıcı inhaler taşıması gerekecektir. Bu ilaçlar kısa etkili, hızlı başlangıçlı beta-2 agonisti ve antikolinerjik bronkodilatörleri içerir.
Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri