Astronomi bölümünü tercih edip kazanması kolaydır fakat, okuması çok zordur. Çünkü az önce de belirttiğimiz gibi bu bölümde ileri derecede fizik ve matematik dersleri ağırlıktadır. Bir fizik bölümüyle aynı düzeyde fizik, matematik bölümüyle de aynı düzeyde matematik eğitiminin verildiğini söylesek abartmış olmayız.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mezunları, kamu veya özel sektörde uzay araştırmalarında, uzay teknolojisi şirketlerinde, hava ve uzay endüstrilerinde, araştırma kurumlarında, uzay ajanslarında veya eğitim kurumlarında çalışabilirler.
Akademisyen olma imkanlarının ülkemizde sınırlı olması nedeniyle astronomi bölümü mezunu YLve Doktora yapmış çok sayıda genç işsiz kalmaktadır. Buna ek olarak kariyer yapmak istemeyenler ya da yapamayanlarda ki yüksek oran, diğer bölüm mezunlarından çok değildir.
Bu bölümün haricinde Astronomi ve Astrofizik bölümü de 2020 yılı itibariyle öğrencilere merhaba demeyi amaçlamaktadır ve yalnızca bir üniversitede bulunmaktadır. Astronomi bölümünden mezun olanlara “Astronom” ya da “Gökbilimci” unvanı verilir.
Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fizikî ve kimyevî özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Fizikçiler ve astronomlar çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.936 ile ₺4.284 arasında maaş alıyor. Fizikçiler ve astronomlar giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.936 ile ₺3.512 aralığındadır.
Astronomi bölümünü tercih edip kazanması kolaydır fakat, okuması çok zordur. Çünkü az önce de belirttiğimiz gibi bu bölümde ileri derecede fizik ve matematik dersleri ağırlıktadır. Bir fizik bölümüyle aynı düzeyde fizik, matematik bölümüyle de aynı düzeyde matematik eğitiminin verildiğini söylesek abartmış olmayız.
eleman.net verilerine göre, Astronomi Öğretmeni 2023 yılında ortalama 34.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Astronomi Öğretmeni , Temmuz 2023 yılında ortalama 33.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 27.280 TL maaş alıyordu.
Astronom, astrofizikçi ya da gök bilimci, Dünya'nın kapsamı dışındaki belirli bir soru veya alan üzerine çalışan astronomi alanında uzmanlaşmış bir bilim insanıdır.
NASA'da çalışmak için okunabilecek bazı bölümler şunlardır: Bilgisayar Bilimi Elektrik Mühendisliği Mekanik Mühendisliği Kimya Mühendisliği Biyoloji Fizik Astronomi Uzay Mühendisliği Uzay Bilimleri Uzay Teknolojisi NASA bu bölümlerden mezun olan adayların yanı sıra, diğer bölümlerden mezun olan adaylara da iş imkanı ...
Astrofizikçi maaşları, deneyime, çalıştıkları kuruma ve coğrafi konuma bağlı olarak değişebilir. Türkiye'de başlangıç düzeyindeki bir astrofizikçi, ortalama olarak 50.000-100.000 TL arasında maaş alabilirken, deneyimli astrofizikçiler ve üniversite öğretim üyeleri daha yüksek maaşlar alabilirler.
Astronomi(gökbilim), gök cisimlerinin oluşumlarını, gelişimlerini ve dinamiklerini inceleyen bilim dalıdır. Kabaca gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz her şeyin işleyişini araştırır.
Astronomi, astrofizik ile ilgili alanın yanı sıra, yıldızlara bakış bilimini ve yıldızların ve galaksilerin nasıl çalıştığını açıklayan fiziği kapsar. Astroloji, gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak için yıldız pozisyonları arasında bağlantılar kuran bilimsel olmayan bir uygulamadır.
Öncelikle bunu öğrenerek başlayalım: Astronom; evrendeki galaksileri, yıldızları, Güneş sistemini ya da diğer gök cisimlerini inceleyen bir bilim insanıdır. Fakat karıştırmayın, astronomlar burçlara bakarak kaderinizi bilemez (hiçbir insan sizin kaderinizi ve geleceğinizi bilemez).
Astronominin dalları, kısa tarihce, Güneş sistemi, gezegen yörüngeleri, Kepler ve Newton yasaları, yıldızların özelikleri, yıldız evrimi, kümeler, Samanyolu gökadası, gökadalar, evrende yaşam olasılıkları, uzay çalışmaları.
Astronom kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor. Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor.
Peki NASA'ya girecek kişi ne yapacak? NASA yönetici arayışına başladı.Alınacak elemanın yıllık maaşı 188.066 doları buluyor. Peki bu ne demek? NASA'ya girecek kişi ayda yaklaşık 15.672 doları cebine atacak.
Başlangıç seviyesinde bir bilim insanı, aylık ortalama olarak 40.000-100.000 TL arasında bir maaşla işe başlayabilir. Büyük araştırma enstitüleri, üniversiteler veya özel sektörde çalışan bilim insanlarının maaşı daha yüksek olabilir.
Çoğu gök bilimci fizik bilimlerinden birinde lisans ve yüksek lisans derecelerinin yanı sıra Astronomi veya Fizik alanında doktora derecesine sahiptir. Bir gök bilimci olmak normal lise eğitiminin ardından yaklaşık on yıllık bir eğitim gerektirir.
Türkiye'de Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünde çalışanların maaşları, üniversiteye, pozisyona ve deneyime göre değişebilir. 2021 yılı itibariyle, bir araştırma görevlisinin brüt maaşı 30.000 TL ile 70.000 TL arasında değişebilir. Öğretim görevlilerinin maaşları daha yüksek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri