İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Maaş haczinin en fazla ¼'i kesilebilmektedir. İşverenin işçiye her ay ödemekle yükümlü olduğu maaşı dışında verdiği ek ücretlerde olabilir. Prim, ikramiye, kardan pay alma ücreti, hafta tatili ücreti gibi bunlar ek ücrettir. Bunlar da ¼ oranında haczedilebilir.
Maaş haczinin en fazla ¼'i kesilebilmektedir. İşverenin işçiye her ay ödemekle yükümlü olduğu maaşı dışında verdiği ek ücretlerde olabilir. Prim, ikramiye, kardan pay alma ücreti, hafta tatili ücreti gibi bunlar ek ücrettir. Bunlar da ¼ oranında haczedilebilir.
Yapılacak haciz işleminde uygulanacak usul, alacaklının talebi üzerine, borçluya ücret veya maaş ödemekle yükümlü işverene, borçlunun maaşının haczedildiğini bildirmek suretiyle uygulanır. Bunun devamında ise işveren, icra dairesince belirtilen miktarı borçlunun maaşından keserek icra dairesine ödemesi gerekmektedir.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
01:03 İcra İflas Kanunu 83. Madde : Maaş, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haciz olunabilir ancak haciz olunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz varsa sıraya konur.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İşyerlerine gelen maaş haciz yazılarına, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde icra dairesine verilecek bir dilekçe ile cevap verilmesi zorunludur. Bu cevapta maaşına haciz uygulanmak istenen kişinin gerçekte iş yerinde çalışıp çalışmadığı açıkça belirtilmelidir.
1- Maaş kesintileri yapıldığı sürece ödenmeyen anaparaya (asıl alacağa) faiz işlemeye devam eder.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
İcra ve İflas Kanunu'nun 83. maddesinde maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının en az ¼'ü'nün haczedilmesi gerektiği düzenlenmiştir. ''haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz.'' Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İİK'da, maaş haczi müzekkeresine süresi içinde cevap vermeyen işverene ''tekit'' yazılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
Haciz gönderilme süreci kişinin borcunun, belirli bir süreye kadar ödemediği takdirde gerçekleşir. Alacaklı olan kişi borçlu olan kişiden borcunu alamadığı takdirde kişinin haciz işlemlerini başlatır. Burada ilk olarak maaşa haciz ardından halen borç ödenmiyorsa en sonunda evine haciz gönderilir.
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
İcra Müdürlüğü 90 gün süre sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de yine kişi borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaşının 4'te 1'i kesilir.
İcra kesintileri, bordroda doğrudan net üzerinden yapılmaktadır, bir başka ifadeyle brüt tutar değişmemektedir. İşyerinde gelen birden fazla haciz olduğunda bunlar sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez ve bu konuda ilgili icra dairelerine bilgi verilir.
Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri