Aşure Günü: Zamanı, Anlamı ve Önemi
Büyük bilge ve gezgin Evliya Çelebi de Seyahatname adlı eserinde Muharrem'in 10. günü yapılması gereken bir aş olarak aşureden bahsetmiştir. Bu yıl aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayı 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar devam edecektir.
Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca yoktur. Cuma günü nâfile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle cuma gününü seçmenin mekruh oluşu, bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.
Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. AŞURE DAĞITIMI KAÇ GÜN SÜRER? Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
AŞURE GÜNÜ SON TARİH
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
1 GÜN MÜ 2 GÜN MÜ 3 GÜN MÜ? Aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Haliyle Aşure gününü oruçlu geçirmek isteyenler 28 Temmuz Cuma gününü oruçlu geçirebilirler. Ek olarak Hadis-i Şerif'te Aşure günü orucunu tek gün değil 2 gün tutulması tavsiye edilmiştir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem orucuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı şöyle; Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.
MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTECEK? Muharrem ayı 2023 yılında 19 Temmuz Çarşamba günü başladı. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Bu yıl muharrem ayı 16 Ağustos Çarşamba günü sona erecek.
'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi görüşüne göre, öldürülen 12 imam ile ilgilidir. Muharrem ayının 10. günü 12 yiyecek maddesinden oluşan aşure kaynatılır; bu 12 yiyecek maddesi 12 imamı sembolize etmektedir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin (r.a.) ve beraberindeki 72 kişi, Muharrem ayının 10. gününde Kerbela'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bu üzücü olayın dışında Allah (c.c.), on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunmuştur.
Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 28 Temmuz 2023 Cuma günü idrak edilecek. O gün aşure dağıtımı yapacak birçok kişi hazırladığı aşurelerin paylaşımını gerçekleştirecek. Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar dağıtım yapılabilir.
Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.
Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır ve oruç bu ayın birinde başlar ve on ikisi ile on beşine kadar devam eder. Bu tarih bölgede farklı bir hesaplamayla tespit edilir. Özellikle, kurban bayramının birinci gününden itibaren yirmi gün sayılır, yirmi birinci gün oruç tutulur.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
İslami inanca göre Nuh tufanının 10'uncu günü Nuh peygamber, elinde kalan son malzemelerle bu yemeği yapmıştır. Bizim 365 günlük takvimimize göre de her sene günü değişir, bu yıl 25 Ekim muharrem ayının birinci günü ve dolayısıyla Hicri olarak yeni yılın ilk günüydü.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Bu kadim gelenek günümüzde Anadolu ve Mezopotamya halklarınca devam ettirilmektedir. Günümüzde Aşure yemeğini özel bir ritüelle ve inançsal atıfla sahiplenen topluluk Alevilerdir.
Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi
Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri