Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. AŞURE DAĞITIMI KAÇ GÜN SÜRER? Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir. Muharrem ayı ise 16 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar devam edecektir.
AŞURE GÜNÜ SON TARİH
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Şurada Paylaş! Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü ise bu yıl 18 Ağustos Çarşamba gününe tekabül ediyor. Ancak aşure yapmak için bu günün beklenmesi gerekmiyor.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem orucuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı şöyle; Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR? 'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.
MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTECEK? Muharrem ayı 2023 yılında 19 Temmuz Çarşamba günü başladı. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Bu yıl muharrem ayı 16 Ağustos Çarşamba günü sona erecek.
Muharremin onuncu günü âşûrâ günüdür.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi
Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir.
Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.
Oda sıcaklığına ulaşan aşure kaselerini aynı gün ya da ertesi gün tüketecekseniz buzdolabına kaldırın. Eğer aşureleri birkaç gün saklamak istiyorsanız üzerlerini hava almayacak şekilde kapatın.
Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
AŞURE ORUCU İÇİN NASIL NİYET EDİLİR? Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki aşure orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.
Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
25 Ağustos : Muharrem ayının 27. günü 26 Ağustos : Muharrem ayının 28. günü 27 Ağustos : Muharrem ayının 29. günü 28 Ağustos : Safer ayının 1. günü
Dini günler takviminde yer alan bilgilere göre 2023 yılında muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlayacak. Bu aynı zamanda hicri yılbaşı olacak ve hicri takvime göre 1444 yılı sona erecek ve 1445 yılı başlayacak. Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 28 Temmuz 2023 Cuma günü idrak edilecek.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
1 GÜN MÜ 2 GÜN MÜ 3 GÜN MÜ? Aşure günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Haliyle Aşure gününü oruçlu geçirmek isteyenler 28 Temmuz Cuma gününü oruçlu geçirebilirler. Ek olarak Hadis-i Şerif'te Aşure günü orucunu tek gün değil 2 gün tutulması tavsiye edilmiştir.
Aşure Sürekli Karıştırılır Mı? Aşure pişirirken sürekli karıştırmalısınız. Tüm bakliyatlar, tahıllar ve kuru meyveler şişip yumuşayana kadar karıştırılarak pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri