Dini günler takviminde yer alan bilgilere göre 2022 yılında muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü başlayacak. Bu aynı zamanda hicri yılbaşı olacak ve hicri takvime göre 1443 yılı sona erecek ve 1444 yılı başlayacak. Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü idrak edilecek.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2022? Muharremin onuncu gününe denk gelen Aşure Günü bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe denk geliyor.
İşte kolay aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı... AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLIYOR, BİTİYOR? Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen 8 Ağustos Pazartesi günü idrak edilecek. Aşure günü, 28 Ağustos'ta Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecek.
Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.
Aşura Günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Aşura'nın Arapça'da 10 manasına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) [Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî] Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur.
AŞURE GÜNÜ EVE NE ALINMALI? Temel olarak; su, buğday, arpa, nohut, fasulye, pirinç, toz şeker, ceviz, fındık, çam fıstığı, badem, kayısı, nar, susam, tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatların eklendiği aşure malzemelerinin eve alınmasının bereketi artıracağına inanılır.
Birbirlerini tanımayan konu komşu belki de bu bereket sayesinde iki kelam edebiliyor ve sonrasında arkadaşlıklar kuruyor. Ayrıca bölgemizde pişirilen aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışı da yaygındır bu yüzden de Muharrem ayı boyunca evlerde ve işyerlerinde bol miktarda aşure pişirilir.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapıldığıdır. Aşurenin yapıldığı evlere yıl boyunca bereket getireceğine inanılır. Bu nedenle de 45 ayrı çeşitten oluşan bakliyat ve yemişler kaynatılır, sonrasında komşulara dağıtılarak paylaşılır.
Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.
Aşure Günü, birçok kişi tarafından aşure tatlısı yapıldığı gün olarak da bilinir. Aşure hazırlama, yalnızca bu güne özgü olmamakla birlikte Miladi takvimde Muharrem ayına denk gelen herhangi bir günde de niyet edilerek yapılabilir.
Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen aşure gününde yapılan alışverişin kişinin rızkına ve geçimine bereket vereceği düşünülmektedir. Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
Peki, Aşure günü eve erzak almanın önemi nedir? 2020 Aşure günü için geri sayım sona erdi. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure günü bugün idrak ediliyor. O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
Halk arasında Muharrem ayının 10'u olan aşure gününde temel ihtiyaç maddelerinden ve de özellikle 10 çeşit alışveriş yapılırsa, Allah'ın yıl boyunca o insanın rızkına, geçimine bereket vereceğine dair bir inanış vardır.
İslâm bilginleri aşûre orucunun vacip değil, sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Yalnız İslâm`ın başlangıcındaki hükmü konusunda, Ebû Hanîfe vacip derken, İmam Şâfiî müekked bir sünnet olduğunu söylemiştir.
Bu hadis ve yemek yedirmek ve komşulara ikramla alakalı hadisler çerçevesinde böyle bir gelenek doğmuş olsa gerektir. Ama bu günde yemek yapıp dağıtmak sünnettir demek yerine bu günde aileye ve yakınlara ikramlarda bulunmak sünnettir demek uygun olur.
Pişirilen aşurenin duası yapılır; şifalı olduğuna inanıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir, sonra yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye dağıtılır.
Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.
Daha çok müsteşriklerin benimsediği bu görüşe göre müslümanların mübarek bir gün olarak kabul edip oruç tuttukları âşûrâ yahudi geleneğine dayanmaktadır. 2. Âşûrâ, Hz. Nûh'tan itibaren bütün Sâmî dinlerde mevcut olan ve Câhiliye Arapları arasında da Hz. İbrâhim'den beri önemli görülüp oruç tutulan bir gündür.
Aşûra gününde ibadet niyetiyle Aşûra pişirmek bid'attır
Aşûra gününde Aşûra pişirmek bir ibadet değildir. Bu güne mahsus bir ibadet niyetiyle Aşûra –ya da her hangi bir tatlı- yapıp dağıtmak dinimize ait bir şey olmayıp caiz görülmemiştir.
Hadis-i Şerif'te, "Aşure günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur, buyuruldu. Çocukları sevindirmek gerekir. Hadis-i Şerif'te bu konuyla ilgili, "Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur" buyurulmaktadır.
şöyle bir inanç varmış: aşureyi dağıtan, aşure tabağının boşaltıldıktan sonra yıkanmasını istemezmiş, çünkü sevabının yıkama suyuyla akıp gideceğine inanırmış. bu sebepten de yıkatmayan varmış tabağı.
Bu kadim gelenek günümüzde Anadolu ve Mezopotamya halklarınca devam ettirilmektedir. Günümüzde Aşure yemeğini özel bir ritüelle ve inançsal atıfla sahiplenen topluluk Alevilerdir.
Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdaysız aşure olmaz, olur da öyle bir şey yaparlarsa ona aşure denmez. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri