Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
Osmanlı'da aşure geleneği
İslam dinine inanan ve İslami şartlara göre yaşayan Osmanlı hanedanın da aşure geleneği oldukça önem verilen geleneklerden biriydi.
Nuh'un gemisinin karaya oturması ile gemide kalan son yiyeceklerden bu tatlı sıcak çorba meydana gelmiştir. Aşure çorbasının içinde en az 12 çeşit farklı madde olmalıdır. Bunlar da genel olarak fındık, kuru üzüm, ceviz, kuru incir, fasulye, nohut ve benzeri yiyeceklerdir.
Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen, Aşure Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.
Mezopotamya'dan çıkıp tüm dünyaya yayıldığı düşünülen buğday, aşurede de kendine yer bulmuş. Aşure de tıpkı buğday gibi tüm dünyaya Mezopotamya'dan yayılmıştır. Gel şefim, şimdi de Mezopotamya'dan tüm dünyaya yayılan aşurenin kelime anlamına bakalım. Aşure kelimesinin kökeni Arapça'dan gelir.
İlgili 28 soru bulundu
''Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor. Bu durumda tüm besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.
Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.
Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.
Aşure geleneğinin Nuh peygamber zamanından geldiği bilinmektedir. Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir.
İkram: Peygamberimiz bir hadislerinde; “Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” buyurarak, bizleri Aşure gününde ve bu ayda –ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde- bol bol ikramda bulunmaya teşvik etmiştir.
İslâm bilginleri aşûre orucunun vacip değil, sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir.
Aşure Günü Kuran'da geçmez. Çünkü Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu gününe verilen özel bir isimdir. Aşure Günüyle ilgili ayet de yoktur.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
2023 AŞURE GÜNÜ KIYAMET KOPACAK MI? Aşure Günü kıyametin kopacağı iddiaları Hadis-i Şeriflere dayandırılıyor, ancak kıyametin ne zaman kopacağı hiçbir Hadis-i Şerif'te yok.
Türkiye ve Balkanlar'daki Müslümanlar, Aşure Günü'nün gerçekleştiği Muharrem ayında aşure yaparlar. Geleneksel olarak, Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
Aşure günü, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edildiği tarihi anmak için aşure pişirilir. Ayrıca, Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan kurtulduğu ve İbrahim Peygamber'in ateşe atıldığı günler aynı günde olduğu için bu günü anmak için aşure pişirildiği söylenir.
Muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşure günü aynı zamanda Hicret ve Kerbelâ gibi İslam dünyasında ortak duyguları ve anlamlarını da barındırıyor.
Eğlence yapılmaz. Kan akıtılmaz, can incitilmez, düğün, nişan, sünnet ve benzeri eğlence türü kutlamalar yapılmaz. Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır. Çünkü bu bir matemdir.
28 Temmuz: Aşure - Islam
Bu günde Şiiler Kerbela/Irak savaşını Muaviye'ye karşı kaybeden 3. Imam Hüseyin'in şehit oluşunu anarlar. Aşure Aleviler tarafından da kutlanır. Bu günde geleneğe göre Peygamberin hikayelerini hatırlamak için tatlılar hazırlanır, çorba pişirilir ve dağıtılır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Hadis-i Şerifinde "Aşure günü zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur" buyurmuştur. Muharrem ayında ve Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Yine Aşure gününde büyükleri ve yakın akrabaları, ziyaret etmek, onların gönüllerini hoşnut etmek doğru bir hareket olacaktır.
Aşure Günü'nü hep oruçlu geçirmiştir. Oruçlu geçirirken de ümmetine de oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Aşure orucuyla ilgili Hz. Peygamber, Aşure Günü oruç tutan Hıristiyan ve Yahudilere benzememek için bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Aşurenin kararmasına sebebiyet veren buğdayın haşlanma şekli ve süresidir. Bunun için; özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
Aşure adı, dilimize Arapça "aşura" kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor" kelimesinden gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri