“Sanat toplum içindir.” görüşü, sanatın toplumsal bir rolü olduğunu ve toplumun ihtiyaçlarını, deneyimlerini, değerlerini yansıtması gerektiğini ifade eder. Sanatın, toplumsal sorunlara dikkat çekmesi, farkındalık yaratması ve toplumsal değişimi teşvik etmesi potansiyeline sahip olduğu kabul edilir.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
"Sanat için sanat" veya "sanat, sanat içindir" , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca "gerçek" sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca'daki "l'art pour l'art" sloganın Türkçeye geçmiş halidir.
Sanat için Sanat düşüncesini radikal bir şekilde savunanlar, “gerçek sanat”ın tüm bu konulardan bağımsız olması gerektiğine, yalnızca form, teknik, estetik gibi açılardan başarılı olması gerektiğine inanırlar. “Sanat için sanat” anlayışıyla yazılan bir şiir, bu açıdan en aydınlatıcı örnek olabilir.
Sanat toplum içindir.
Sanatın sadece estetik bir zevk aracı olmadığı, aynı zamanda toplumu aydınlatma ve eğitme gücüne sahip olduğu söylenebilir. Sanat, tarih boyunca birçok farklı kültürde ve toplumda var olmuştur. Bu varoluşun temelinde, sanatın toplumun bir yansıması, bir tepkisi veya bir rehberi olması yatar.
İlgili 29 soru bulundu
Sanat sanat için görüşünü benimseyen sanatçılar, sanatın amacının kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemek olduğuna inanırlar. Sanat toplum için görüşünü benimseyen sanatçılar, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için sanat yaparlar.
Sanat sanat içindir anlayışı sanatı herhangi bir ahlaki ya da faydacı bir işlevden ayırarak sanatın yalnızca gerçek sanat olduğunu ve başka hiçbir şeyden etkilenmediğini savunmuştur.
SANAT İÇİN SANAT (I'art pour I'art)
İlk olarak Aristoteles tarafından kullanılan mimesis kavramı, Aristoteles'in “sanat taklittir” ifadesiyle bilinmektedir. Resim ne kadar gerçeği yansıtmış, görüleni aktarmış olsa da ressamın kendi yorumu ve el becerisi dahilinde gelişmiştir.
Kuralcılık ve kurallara bağlılık klasisizmin temel özelliklerindendir. Sanat, sanat içindir. Konudan çok, konunun işleniş biçimine önem verilmiştir. (Bu yönüyle divan edebiyatı ile benzerlik gösterir.)
Rıfat Ilgaz, Orhan Kemal, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi önemli yazarlarsa yaşadıkları dönemin sorunlarını kendi bakış açılarıyla ele almışlar ve bize o dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu yazarlar sanatı, yani edebiyatı, toplum için kullanmışlardır.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
"Vatan", "millet", "hürriyet", "hak", "adalet, "kanun" gibi kavramları yaymaya çalışmışlar, “toplum için sanat” anlayışını benimsemişlerdir.
Ben Tanzimat Dönemi II. Dönem sanatçılarının benimsediği ”Sanat sanat içindir” anlayışını savunurken ters düştüğüm bir nokta ise ”Güzel olan her şey şiirin konusudur” düşüncesidir. Güzel olan her şey şiirin konusu değildir, her şey şiirin konusu olabilir.
Sanatın olmadığı bir yerde, çok renklilik, hoşgörü, saygı ve adalet gibi temel değerlerin gelişmesi mümkün olmaz. Bireyin gelişmesi, toplumsal sistemi geliştirir. Bireysel gelişimini tamamlayamayan ülkelerin, toplumsal gelişimi yakalayabilmeleri zordur. Sanatın en önemli özelliği, bireyin içsel gelişimini sağlamasıdır.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Rönesansçılar: Hümanizm anlayışını benimsemiş ve bunun yanından 16. yüzyıl aklı ile bilimini de savunmuşlardır. Özgürlüğü savunmuşlardır. Temsilcileri; Petrarca, Bacon, Montaigne, Shakespeare, Cervantes olmuştur. Klasisizm: Fransa'da 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
"Efendiler!. Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim..." Bu, ATATÜRK'ün sanata ve sanatkâra karşı büyük sevgisini gösteren sözlerinden biridir.
Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
Sanatsal akım, ortak sanatsal fikir, tutum ve eser verme özelliği gösteren sanatçı ya da sanat yapıtlarının içerisinde bulunduğu eğilimler. Sanatsal akımlar belirli çağ ve dönemlere özgü olarak meydana gelirler. Yalnızca birkaç ay sürebildikleri gibi, on yıllarca da devam edebilirler.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri