Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Buğday kaynarken çıkan sarı su süzülür. Aynı süzme işlemi 2 kere daha tekrarlanır. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek 50 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile 15 dakika daha kaynatılır.
İlgili 27 soru bulundu
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
Bundan dolayı, aşurelik buğday düdüklüde kaç dakikada pişer diyenler bulunur. Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
Tencere içerisine yıkanmış 1 çay bardağı aşurelik buğday ve üzerine 2 parmak ölçüsünü geçecek miktarda soğuk su konulacak ve tencerenin kapağı kapatılacak. Tencerede buğdayın ıslanması için en az 8 saat bekletilecek ve süre bitiminde süzülecek.
Nohut, fasulye ve buğdayı geceden ıslatmadan ayıklayıp yıkadıktan sonra şeker ve damla sakızıyla birlikte düdüklü tencerede malzemelerin iki katına kadar su ekleyerek 30 dk pişirin. Düdüklüyü açtıktan sonra sürekli karıştırarak 30 dk daha pişirin.
Normalde aşurenin malzemelerinde süt yoktur. Aşure yapımı: Nohut ve fasulye ayrı ayrı pişirilir.
Buğdayın daha çabuk pişmesi, yumuşaması ve şişmesi için bir gece önceden suda bekletin. Haşlama esnasında suya tuz atın. Haşladığınız suyu daha sonra çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın.
Aşurenin en zor pişen malzemesi buğday. Bu nedenle buğdayı pişirdikten sonra içerisine portakal kabuğu gibi malzemeler ilave ederek hem renginin hem de lezzetinin güzelleşmesine destek olabilirsiniz. Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Tencereye önce buğday sonra bakliyatlar ve en son meyveler eklenmelidir. Bu hem meyvelerin bütünlüğünün bozulmamasını hem de çok pişererek aromalarının kaybolmamasını sağlayacaktır. 3. Doğru kıvam için nişasta ekleyin.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
AŞURENİN ŞEKERİ EN KOLAY NASIL DENGELENİR? Aşureyi yaptıktan sonra, şekerini fazla kaçırdığını düşünüyorsanız aşureyi kaselere boşaltmadan önce direk tencerenizin altını yakın. Daha sonra aşurenin içine su ekleyin. Su eklediğiniz aşureyi karıştırın kıvamı tutana kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri