Anadolu´nun çeşitli yörelerinde çorbalarda da kullanılan, bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı olan aşurelik buğday, yöresel olarak dövme buğday olarak da denildiği durumlar olmaktadır. Buğdayların toplanmasının ardından değirmenlerde çekilmesi yapılmaktadır.
Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak özellikteki buğdaylardan seçilerek üretilmektedir. Daha çok aşurede ve ülkemizin belli yerlerinde yapılan yöresel bir yemek olan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday; buğdayın yıkanması, kabuğunun soyulmasıyla üretilir.
Yarma tahıl grubuna girer ve Tahıllar, protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşük olmakla birlikte kurubaklagiller ya da et, süt, yumurta gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Tahıllar, ayrıca bir miktar yağ da içerirler.
Yarma, halk arasında dövme olarak da geçer, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
İlgili 31 soru bulundu
Daha önce de belirttiğimiz gibi yarma buğday veya diğer bir deyişle dövme buğday, yemek ve tatlı yapımında rastladığımız bir tahıl ürünüdür.
Dövme iç anadolu bölgesinde buğdayın başka bir adıdır. Bu yüzden bu çorba dövme çorba, dövme çorbası, buğday çorbası, yarma çorbası olarak da bilinir. Dövme buğday çorbası; yapımı çok kolay, doyurucu ve besleyici özelliği ile çok beğeneceğiniz, ister sıcak ister soğuk olarak tüketebileceğiniz, lezzetli bir çorbadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.
Bitlis dövme buğday sağlık açısından bitmek bilmeyecek faydaları vardır. A,B,C,K ve B12 vitaminleri yanı sıra potasyum, selenyum, kalsiyum, karbonhidrat demir ve fosfor gibi önemli mineral ve vitaminleri de bünyesinde bulunduran bu şifalı tahıl Türk mutfağının vazgeçilmez bir besinidir.
Dövmeler yapılırken kullanılan mürekkepler her zaman vegan değildir. Bazı mürekkepler; gliserin, gomalak, jelatin ve kemik kömürü gibi hayvan kaynaklı bileşenler içerebilirler. Dövme sonrası bakım aşamasında da hayvanlar üzerinde test edilen, ayrıca süt ürünleri ve balmumu içerikli bakım ürünleri önerilebiliyor.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Aşurelik buğdaydan un çıkmadığından yukarıdaki oranlara un oranı hariç olup ortalama 100 kg buğdaydan 80 kg aşurelik buğday elde edilir. Çekilmiş aşurelik buğday da ise %8 oranında un meydana geldiğinden 100 kg buğdaydan; 72 kg çekilmiş aşurelik buğday elde edilir.
Dövmenin Tarihi
Dövme, Anadolu'nun Doğu ve Güneydoğusu'ndaki adıyla dak; eskiden bedenin süslenmesinden öte kötülüklerden korunmak , şans ve bereket inancı ile yapılırmış. Dövmenin tarihi M.Ö. 30.000 - 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Kızılderili'ler, eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türkleri'nde sıkça görülürdü.
Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).
Kısaca özetleyecek olursak bir dövme mürekkebine bakıldığında bir yada daha fazla pigment, baryum sülfat gibi bir bağlayıcı, taşıyıcı ve pigmentin özelliklerini değiştirici, zenginleştirici katkı maddeleri, etanol yada isopropanol gibi solventlerden oluştuğunu görmekteyiz.
Yöremce Aşurelik Buğday 1000 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Dövmenin en sık görülen yan etkisi egzama olup nadiren vücuda yayılır. Ayrıca nikel ile bulaşmış boyalar egzama riskini artırır. Kırmızı renkteki dövmeler gecikmiş alerjik reaksiyonların en önemli sebebi olmakla birlikte sarı boyalarla birlikte güneş ışığıyla ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara yol açar.
Çoğu zaman pirinç yerine tercih edilen buğday ürünleri arasında sayabileceğimiz dövme buğday da buğday (gluten) alerjisi olanlar dışında hemen herkesin beslenme düzeninde mutlaka yer vermesinde fayda olan ürünlerdendir.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
Peygamber, bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lânet ettiğini bildirdi (bk. Buhârî, “Libâs”, 87; Müslim, “Libâs”, 119-120). Bir fiili işleyenin Allah tarafından lânetlenmesi onun haram olduğunu gösterir.
18. yüzyıl sonlarında denizaşırı gezilerde Amerika Yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövmeyle yeniden karşılaştılar. Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau kelimesinden almıştır. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı.
Tıp dilinde 'tatuaj' olarak adlandırılan kalıcı dövmeler, steril olmayan ortamlarda yapıldığında, başta bakteriyel deri enfeksiyonları olmak üzere hepatit B ve C, tetanoz, deri tüberkülozu, AIDS ve frengi gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklara yol açıyor.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri