Aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli temel malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Beyaz fasulye, nohut, kuru bakla, hatta kuru börülce de konuyor. Bazıları buğday yerine pirinç, şeker yerine pekmez kullanıyor.
AŞURE MAZLEMELERİ KAÇ ÇEŞİT OLMALI? Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli.
AŞURE MALZEMESİ EN AZ KAÇ ÇEŞİT OLMASI GEREKİR? Aşure malzemesi kişinin elindeki imkanlar dahilinde arttırılıp azaltılabilir. Fakat aşurenin lezzetli olması için en az 7 çeşit malzemeden oluşması gerekmektedir.
Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutluyor. Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor.
Örneğin; aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli.
İlgili 25 soru bulundu
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
Nuh'un gemisinin karaya oturması ile gemide kalan son yiyeceklerden bu tatlı sıcak çorba meydana gelmiştir. Aşure çorbasının içinde en az 12 çeşit farklı madde olmalıdır. Bunlar da genel olarak fındık, kuru üzüm, ceviz, kuru incir, fasulye, nohut ve benzeri yiyeceklerdir.
Sünniler Muharremin onuncu günü yaptıkları tatlıya “aşure” derler. Aşure tatlısı da adını buradan alır.
Aşureye katacağınız ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koymalı en az 15-20 kadar bekleterek suyunu süzmelisiniz. İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı.
Muharrem ayı boyunca dağıtılan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği ifade ediliyor. Ancak ülkemizde bu sayı oldukça yukarılara çıkabiliyor. Bereketin sembolü olan aşure tüm yurtta en az 7-8 eve dağıtılmasıyla biliniyor.
AŞURE GÜNÜ EVE NE ALINMALI? Temel olarak; su, buğday, arpa, nohut, fasulye, pirinç, toz şeker, ceviz, fındık, çam fıstığı, badem, kayısı, nar, susam, tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatların eklendiği aşure malzemelerinin eve alınmasının bereketi artıracağına inanılır.
Kısık ateşte acele etmeden devamlı karıştırarak pişirilir. Burdaki püf noktası buğdayın özleşip suyunun nişasta konulmuş gibi beyazlaması. Daha sonra üzerine süt ilavesi yapılır süt aşuremizin beyaz olmasını sağlar. Daha sonra kuru fasülye, börülce, pirinç, bulgur, irmik konulup karıştırmaya devam edilir.
Ana malzeme olarak buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su kullanılır. Sonrası yöreden yöreye hatta evden eve değişiklik gösteriyor :) Tarifimde detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım, yorumlar kısmında da bol bol fotoğraf ve görüş bulabilirsiniz.
1 kase aşure kaç kalori? 1 orta kase (110 gr) aşure 344 kcal. 1 büyük porsiyon (200 gr) aşure 626 kcal. 1 küçük porsiyon = yarım kase (70 gr) aşure 219 kcal.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
Aşure Günü'nde yapılacak ibadetleri:
Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Çünkü Yahudilere benzenmiş olur. 9. ile 10. veya 10. ile 11. günü tutulursa mekruh olmaz. Sıla-i rahim yapmalı. Bir başka deyişle salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermesi gerekiyor.
Aşure yapımında kullanacağınız su miktarı da oldukça önemlidir. Çok su koyarsanız buğday şişmez ve aşure sulu kalır. Az su koyarsanız katı bir kıvam alır. 2 su bardağı haşlanmış buğdaya, 3,5 su bardağı ekleyebilirsiniz.
Aşureye genelde buğday, nohut, kuru fasulye, badem, ceviz içi ve nişasta konur. Ayrıca ağız tadınıza göre kuru kayısı, kuru incir, çekirdeksiz üzüm ya da kuru beyaz hurma gibi kuru meyveler de konur. Ek olarak pirinç ve susam isteğe bağlı olarak aşureye konur.
Üzerini geçecek kadar sıcak su da ekleyerek bekletelim. Buğdaylarımızı dakika kaynatıp sarı suyunu süzdükten sonra geniş bir tencerenin içerisine alalım. Buğdayları 2 defa kaynatıp süzerek tekrar su ile kaynatıyorum. Bu şekilde çıkan sarı suyun aşurenin rengini bozmasını da engelliyorum.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri