2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi! Tevkifatlı faturada sınır yeni yılda da 2.000,00 TL olarak devam ediyor!
Sektöre göre değişiklik gösterir. Bazı sektörler için 2022'deki 2000 TL sınırı değiştirilmeden 2023'te de aynı bırakılmıştır. Buna göre satılan mal/hizmetin satış fiyatı KDV dahil 2000 TL'yi geçmiyorsa söz konusu KDV tevkifatı uygulama zorunluluğu yoktur, tevkifatsız kesilirse herhangi bir cezai işlem uygulanmaz.
“2.1.3.4.1.Tevkifat Uygulamasında Sınır
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi! Tevkifatlı faturada sınır yeni yılda da 2.000,00 TL olarak devam ediyor!
Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Özet. Kapsam: 1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Fatura bilgileri kısmını doldurduktan sonra Fatura Türünden "Tevkifatlı Fatura"yı seçiniz. Sağ tarafta bulunan "Tevkifat Uygula" butonuna basınız. Ardından çıkan menüde gerekli kodu seçiniz. Ardından diğer tüm bilgileri doldurduktan sonra kaydederek Faturanızı oluşturabilirsiniz.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanan bir türdür. Toplam KDV X (Tevkifat oranı)formülü bize toplam tevkifatı vermeye yarar. Dolayısıyla Toplam KDV (180 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (180 X 7)/(10) ve ya (180 X 70)/(100) = 126 TL tevkifat bedel iortaya çıkar.
Basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden, bu mükelleflere 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacaktır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Tevkifat sadece KDV'ye uygulanmaktadır. Toplam KDV X Tevkifat oranı, bize toplam tevkifatı verir. O nedenle; Toplam KDV (360 TL) X (Tevkifat oranı (7/10 yada %70)) = (360 X 7)/(10) ve ya (360 X 70)/(100) = 252 TL tevkifat bedelidir.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Alıcının tevkifat yapmamasına rağmen satıcı tarafından tamamı beyan edilen KDV ödenmezse veya satıcının indirilecek ya da devreden KDV'leri nedeniyle ödenecek vergi çıkmazsa “ÖDENMEYEN VERGİ” ile birlikte ceza, faiz ve zamlar ALICIDAN aranacaktır.
Bilindiği üzere; KDV tevkifatı yapmaya sorumlu olanlar tarafından beyan edilip ödenmesi gereken verginin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen vergi tutarı için ikmalen veya resen tarhiyat yapılıp vergi ziyaı cezası kesilmesi ve gecikme faizi hesaplanması ...
2023 Yılı Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı. 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan VUK Genel Tebliği'deki ilgili tutar 01.01.2023 tarihinden itibaren tüm yıl uygulanmak üzere yürürlüğe girmektedir.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
Fatura Üst Sınırı Servisi Size Neler Sunuyor? Fatura Üst Sınırı Servisi (FÜS), belirlediğiniz fatura tutarına ulaştığında bilgi almanızı sağlayan ücretsiz bir hizmettir. Bu hizmet sadece fatura tutarınız hakkında bilgilendirme amaçlı sunulan bir servistir. Fatura üst sınırı (FÜS) servisi ücretsizdir.
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve 117 sayılı tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında Tevkifatlı fatura düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri