Patent/Faydalı Model Tescili; buluş sahibine ilgili ülkedeki Patent Ofisi tarafından onaylanmak sureti ile, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini,kullanmasını veya satmasını belirli bir süre (20 yıl) boyunca engelleme hakkı vermektedir.
Tescil, resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme anlamına gelmektedir. Tescil işlemleri bir gayrimenkul, ürün ya da hizmet için kullanılmaktadır. Söz konusu ürün ya da hizmete ait bütün haklar ve kazançlar resmi olarak işlemi gerçekleştiren kişi üzerine geçmektedir.
Patent tescil belgesi; fikri, sınai ve mülki hakların en önemli unsurlarından biri olarak; tescillenen buluşun korunduğunu gösteren, söz konusu buluşların üreticisi ve satıcısının ayırt edilmesini sağlayan resmi bir belgedir.
Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır. Makineler, araçlar, aygıtlar, kimyasal bileşikler ve işlemleri ile her türlü üretim yöntemleri, patent korumasının kapsamındadır.
Patent Tanımı: Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretebilme, kullanabilme, satabilme veya ithal edebilme hakkına patent hakkı denir. Bu hakkı gösteren belgeye de patent denir.
İlgili 29 soru bulundu
Bir buluş için patent almak gerekli ve faydalı bir işlemdir. Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
Patent: Tarimda ve sanayide kullanilmak üzere icat edilen buluslara verilen koruma belgesine patent denirken maddeler ve usuller hariç patente konu olabilecek teknik gelisme niteligine sahip bütün ürünlere verilen koruma belgesidir.
Firmalar ve buluşçular 20 yıl süre ile buluşlarını izinsiz kullanımlara karşı korumak için patent başvurusu yapmalıdır. Patent başvurusu; Ticari olarak buluşu kiralamak (lisans vermek) veya satmak (devir) suretiyle parasal kaynağa dönüştürülebilir. İşletmenin maddi ve manevi olarak gücünü artırır.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Patent, Faydalı Model araştırma ve inceleme başvuruları TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU bünyesinde yapılmaktadır. Türkiye'de patent almak için tek yetkili kuruluş TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU'dur. Başvuru unsurlarının eksik olması durumunda eksikliklerin giderilmesi için bildirim yapılmaksızın 2 ay süre verilir.
Trafik alanıyla ilgili olan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkili kurumları veya doğrudan müdürlük araç tescil belgesini verir. Araç tescil belgesi almak için bazı ücretler ödenebilir.
Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
Tescil etmek, tapu sicili açısından temel kurallardan biridir. Gayrimenkuller üzerine kurulan hakların durumu, tutulan tapu sicilleri üzerinden belirlenir. Bahse konu olan bir gayrimenkulün üzerindeki hakların tesis edilebilmesi ya da bir gayrimenkul üzerinde hak iddia edilebilmesi için tapu tescili gerekir.
Tescil edilmemiş bir marka, hukuki anlamda koruma altına alınmaz ve markanızın kullanımıyla ilgili yasal süreçlerde zorluklar yaşanabilir. Rekabet Riski ve Karışıklık: Marka tescili olmayan durumda, benzer veya aynı adı taşıyan başka markalar piyasada ortaya çıkabilir.
Patent nasıl alınır? Patent almak için iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler; bireysel başvuru ve aracı kurum vasıtası ile başvuru yapılmasıdır. Aracı kurumlar ile yapılan başvurular, süreci daha kısa sürede eksiksiz olarak sonuçlandırmak açısından önemlidir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Buluşunuzun patent alabilmesi; yeni olmasına, buluş basamağına sahip olmasına ve sanayi koşullarında uygulanabilir olmasına bağlıdır. Şimdi bu özellikleri tek tek irdeleyelim: Buluşunuzun yeni olması, dünya üzerinde daha önce var olmaması ve yepyeni bir teknik ile üretilmesi anlamını taşır.
Patent Başvuru İşlem Aşamaları
Başvuru, şekilsel inceleme, araştırma, inceleme, belge şeklinde olup işlem süreci ortalama 3-4 yıl sürmektedir. Başvuru tarihinden itibaren haklarınız başlamakta, belge alınması durumunda başvuru tarihinden itibaren geçerli olan bir koruma verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri