Aldous Leonard Huxley'in Distopyası "Cesur Yeni Dünya" adlı eseri bir bilimkurgu özelliği taşır.
Distopik edebiyat içinde en ünlü olanları George Orwell'ın 1984 ve Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya adlı romanlarıdır.
Bilimkurgu Klasikleri – 4
İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Eserde, modern dünyada insanların aile ve akrabalık bağları olmadan teknolojik yöntemlerle üretildiği ve yetiştirildiği bir toplum yapısı, bu yapının dışında yer alan ayrı dünyadan gelen John'un bu toplumda yaşadıkları ele alınmaktadır.
Detay. İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
İlgili 26 soru bulundu
huxley'nin bize sunduğu ütopya modeli, insanlıktan arınmış bir sistem. thomas more gibi mükemmel bir siyasi yapı ya da eğitimli insanlar değil, insanların benliğini yok etmesi gerektiğini öngörüyor huxley. işte bu nedenle cesur yeni dünya bir distopyadır.
Brave New World, 15 Temmuz 2020 tarihinde ilk gösterimini NBCUniversal'ın yayın servisi olan Peacock ve Birleşik Krallık'taki Sky One'da yapmış Amerikan bilimkurgu distopya dizisidir.
Aldous Huxley tarafından kaleme alınan, aynı isimli bilim kurgu klasiği Brave New World'den ekrana uyarlanan dizi, uzak bir gelecekte, insanların üreme alanında çağ atladığı; savaşların ve yoksulluğun sona erdiği bir düzende geçiyor.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Ütopyaların aksine, distopyalar ise bir toplumun mümkün olan en kötü hali olarak hayal edilir. Distopik düşünceden bahsederken genellikle baskıcı, totaliter ve insanların mutsuz olduğu bir toplum kastedilir. Ütopya ve distopya kavramlarının birbiriyle zıt olduğu söylenebilir.
İlk olarak, John Stuart Mill tarafından, 1868'de kullanılan distopya kötü, normal olmayan, hastalıklı anlamına gelmektedir ve anti-ütopyanın karşılığı değildir.
Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler.
Romanda anlatılanlar, “Dünya Devleti”nin takvimine göre F.S. 632 yılında (miladi takvime göre 2540) geçmektedir.
1. "Cesur Yeni Dünya", Aldous Huxley
Aldous Huxley'in başyapıtı, İrlanda ve Amerika'da sansüre uğradı ve yasaklandı.
Aldous Huxley tarafından yazılan Cesur Yeni Dünya ilk defa 1932'de basılmıştır. George Orwell'ın 1984 adlı eseri ile birlikte, anti-ütopya edebiyatında akla gelen ilk romanlardan biridir.
beIN CONNECT üzerinden yayınlanan Bilim Kurgu dizisi olan Brave New World hakkında izleyiciler araştırmalar yapmaya devam ediyor.
- John the Savage (Vahşi) : Thomas ve Linda'nın oğlu olmaktadır. - Henry Foster: Hatchery'nin yöneticisi ve Lenina'nın partneridir. - Lenina Crowne: Beta Artı Embriyo personeli, sarışın ve John'ın sevdiği kişidir. - Mustapha Mond: Batı Avrupa'nın Dünya Denetçisidir.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Filozofun Yunanca bilgisi göz önüne alınırsa, kelimeyi "ütopyanın tersi" olarak değil, "kötü bir yer" anlamında kullandığı anlaşılır. Yunanca bir ön-takı olan dys/dis, "kötü", "hastalıklı" ya da "anormal" anlamını taşır.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri