Nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişirilme işleminden sonra erken saatte kazana konularak kıvam alıncaya kadar kaynatılmalı. İsteğe göre bir bardak süt de katılabilir. Soğuduktan sonra kaselere konulan Aşure, nar ve tarçın ile süslenerek dağıtılmalı.
Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir. Süt eklenir.
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar haşlanmadan önce iyi yıkanmazsa aşureye kahverengi bir ton verir ve aşurenin rengi koyu olur. Beyaz bir aşure elde etmek isteyenler az miktarda süt koyabilirler.
Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın.
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar iyi yıkanmazsa aşurenin rengi koyu olur.
İlgili 38 soru bulundu
Aşurenin en zor pişen malzemesi buğday. Bu nedenle buğdayı pişirdikten sonra içerisine portakal kabuğu gibi malzemeler ilave ederek hem renginin hem de lezzetinin güzelleşmesine destek olabilirsiniz. Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar.
Pişmeye başlayınca içine malzemeler ilave edilmeye başlanır. (Kuru kayısı, Badem, Tuzsuz Fıstık, İç Fıstık, Fındık, kuru fasulye, nohut, pirinç konulur. 15 dakika pişirilir. Portakal kabuğu, portakal, süzülmüş elma dilimleri, kuru üzüm, kuş üzümü kuru dut, karanfil suyu konulur.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Akşamdan bekleyen (sabah buğdayın içinden karanfil ve tarçını çıkartıp atmayı sakın unutma) buğdayın içine haşlanmış süzülmüş, soyulmuş nohutu ve fasulyeyi ekle, 1 su bardağı da süt ekle (aşureye su eklemen gerekiyorsa bakliyatların haşlama suyunu ekle).
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Pişen buğday ve nohutumuz aşure tenceresine alınır ve 1 litre sıcak su eklenir. İçine doğranmış kayısı ve incirlerimiz, üzümlerimiz ve iri kıyılmış (hatta çok az kıyılmış) ceviz ve fındıklarımız eklenir hemen ardından pekmezimiz de ilave edilir ve 10-15 dk kısık ateşte kaynatılır.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
Aşure Çorbası Tarifi Birer çay bardağı aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohut yumuşayana dek ayrı ayrı haşlanır. Sonra büyük bir tencereye buğday, fasulye ve nohudu ve suyu da ilave edip pişmeye bırakılır. Tuz ve kıvama göre sıcak suyu eklenir.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Buğdayın suyunu süzüyorsunuz
Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.
Burdaki püf noktası buğdayın özleşip suyunun nişasta konulmuş gibi beyazlaması daha sonra üzerine süt ilavesi yapılır süt aşuremizin beyaz olmasını sağlar. Daha sonra kuru fasülye, börülce, pirinç, bulgur, irmik konulup karıştırmaya devam edilir.
Aşure kaselere doldurulur. Üzerlerine fındık- susam karışımı serpilerek servis yapılır. Yine üzerine nar taneleri serperseniz de hoş bir görüntüsü ve tadı oluyor.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor.
Aşure'nin klasik versiyonları, pudingi tatlandırmak için gül suyu kullanır. YARIM KİLO BUĞDAYDAN AŞURE NASIL YAPILIR? Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün sularını süzün.
Daha büyük bir tencere kullanacaksanız oransal olarak ayarlamanız gerekir. Pişme işlemi arada karıştırarak orta ateşte 1 saat devam edecektir. 1. Saatin sonunda küp doğranmış elma, kuru üzüm ve kuru kayısılar katılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri