Babillilerin ve Asurluların uluslararası ilişkilerinde o zaman için geçerli olan iletişim dili Akadcayı kullandığını vurgulayan Donbaz, Hititlerin uluslararası faaliyetlerine ilişkin şunları kaydetti: "38 bilinen anlaşma var. Bunların 19 tanesi Hititçe, 16 tanesi hem Akadca hem Hititçe.
Sami ırkına mensup olan Asurlular; öne çıkan İlk Çağ Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesidir. Zaman içinde sahip oldukları ticaret kolonileriyle sınırlarını genişleten Asurlular nerede kuruldu?
Asuriler (Süryaniler) eski çağlardan bugüne Orta Doğu'da yaşayan ve bugün dünyanın her yerine yayılmış olan bir halktır. Antik çağlarda bugün Kuzey Irak'ta bulunan Assur şehrinin yerli halkı olarak bildiğimiz Asuriler Mezopotamya'nın gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Asur'un bir anlamda sahibidirler.
Arami alfabesi, Aramiler tarafından Fenike alfabesinden uyarlanmış ve MÖ 8. yüzyılda ayrı bir yazı haline gelmiş yazı sistemi. Aramice yazmak için kullanılan alfabe, Asur çivi yazısının yerine geçmiştir.
Aramiler, Asur'u Eski İran diline ait bir kelime olan Athura'dan gelen lehçesel bir isimle, At'ura ile adlandırırken, Yunanlılar, Kapadokyalılardan dolayı –s- okunan –ss- ile “Assyria/Syria”'yı kullanmaktaydılar.
İlgili 22 soru bulundu
Yunanlılar Levant bölgesi için "Suriye" ve Mezopotamya için " Asur" terimlerini kullanmışlardır, ancak yerel halk ve daha sonra Hıristiyanlar her iki terimi de tüm bölge için birbirinin yerine kullanmışlardır.
Aşure, Arapçada "10" anlamına geliyor ve İslami takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü için kullanılıyor.
Asurlular, aslen Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Aşur/Asur (Qalat Şarqat) şehri ve çevresinde yaşayan bir Sami toplulukken özellikle MÖ 2000 sonrası doğu-batı arası küresel ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş İlk Çağ topluluğudur.
Din ve İnanç
Aramiler genellikle Kenan, Babil ve Asur tanrılarına taparlardı. Kendi tanrıları arasında en önemlileri Hadad veya Raman, en önemli tanrıçaları ise Atargatis idi.
Ellerindeki üretim fazlasını, Anadolu'nun zengin madenlerinden çıkan altınla takas ediyorlar. Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor.
Asur, M.Ö. 2000 yıllarından 6121 yılına kadar devam eden, ilk önce, Asur şehri ve çevresinde küçük bir devlet iken, birinci bin yılı nın ilk yarısında Mezopotamya, Elam, Suriye ve bir süre Mısır'ı da içi ne alan büyük bir imparatorluk olmuştur.
Bu dönemde Asurlu tüccarlar yapmış oldukları ticareti kaydetmek için kil tabletleri ve çivi yazısını kullanmıştır.
Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur.
Sami kökenli olan Asurlular, başlangıçta Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısındaki Asur (Qal'at Şergat) şehri ve çevresinde yaşayan bir topluluk olarak varlığını sürdürmüştür.
Asurbanipal Neo-Asur imparatorluğunun kralıydı. Asurbanipal'in hükümdarlığı süresince (MÖ 668-631 dolayları), dünyadaki en büyük imparatorluk olan Neo-Asur imparatorluğu batıda Kıbrıs'tan doğuda İran'a kadar uzanıyordu, hatta bir dönem boyunca Mısır'da imparatorluk toprakları içindeydi.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur.
Luxenberg, Kuran'ın orijinalinde yalnızca Arapça değil, sekizinci yüzyıl boyunca Arap yarımadasında baskın sözlü ve yazılı dil olan Süryanice bir karışım halinde yazıldığını savunuyor.
Kaneş, Hattuş ve Alişar tablet bulunan en önemli üç merkezdir. Kaneş, Anadolu'da bulunan tüm koloniler için aynı zamanda bir merkez konumundadır. Ticaretin temelini Asur'dan Anadolu'ya kalay ve dokuma ürünleri ile Anadolu'dan Asur'a yapılan altın, gümüş ve bakır ihracatı oluşturur.
Kuzeyde temel geçim kaynağı ticaret olan Asur Krallığı, güneyde sistematik tekstil üretimi yapan Babil Krallığı yer almıştır. İlgili dönemin en önemli gelişmesi ise iki yüzyıl süren Anadolu kervan ticareti olmuştur.
Özellikle kütüphaneyi ilk olarak bulmaları ile beraber Asurlular edebiyata büyük katkı sağlamıştır. Bununla beraber Anadolu'ya yazıyı getirmişler ve bilimsel açıdan da astronomi konusunda önemli gelişmeler gerçekleştirmişlerdir.
Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor. Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen aşureler ile Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor. Peki İslam dünyasında kutsal bir ortak değer olarak kabul edilen Aşure'nin hikayesi ne?
Aşurenin tarihi Nuh Peygamber'in zamanına kadar uzanır. Anlatılanlara göre Hz. Nuh'un gemisi Muharrem ayının 10. gününde Cudi Dağı'nın zirvesine oturur. Karaya oturduktan sonra gemide kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri