Valiler ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına dahil diğer görevlilere, Hakim, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlara, Özel kanunlarına göre silah taşıma yetkisine sahip görevlilere.
Özel kanunlarına göre her yerde ve her zaman silah taşımalarına izin verilen kamu görevlilerinin edindikleri zati silahlarına, istekleri halinde ayrı ayrı taşıma ruhsatı verilir, bu kişilerden ruhsat harcı alınmaz.
İnfaz koruma başmemurları ile memurları Ceza ve Tutukevleri dışında demirbaşa kayıtlı veya zati silahlarını taşıyabilirler. Silah taşımalarına izin verilen kamu görevlileri arasına ceza infaz kurumu başkontrolörleri ve kontrolörleri, idare memurları ile denetimli serbestlik müdür ve müdür yardımcıları de eklendi.
Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Sağlık Bakanlığı'nın İl Kamu hastanelerine geçtiği bir genelge ile sağlık çalışanlarının da silah ruhsat başvurularında bulunduğu ortaya çıktı.
c) 29/7/2003 tarihli ve 4959 sayılı Topluma Kazandırma Kanunu uyarınca teslim olan veya güvenlik kuvvetlerine yardımcı oldukları için koruma altına alınanlara, ç) Güvenlik korucusu olanlar ile emekli güvenlik korucusu olanlara, talepleri halinde silah taşıma ruhsatı verebilir.
Hâkim ve savcılar Adalet Bakanlığı aracılığıyla indirimli silah alabilirler.
1992 yılında yürürlüğe giren 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar kanununda''''infaz koruma memurları ve ceza infaz kurumu müdürleri silah taşıma ruhsatı alabilir'''' denmektedir. Sivil memurlar olarak bizimde infaz koruma memurları gibi tehdit ve can güvenliği riskimiz olduğunu bildiririz.
Ülkemizdeki diplomatik misyonlarda görevli personelin silah bulundurması, taşıması, ithali, ihracı ve mahallen satın alınmasında karşılıklılık ilkesi uygulanmaktadır.
Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.
Silah Ruhsat İşlemleri 6136 sayılı kanun ve ilğili yönetmeliği kapsamında yürütülmektedir. Bu yönetmelikle silah taşıma ruhsatı alacak kişiler belirlenmiştir. Yönemeliğin 9 maddesinde geçen iş-meslek mensupları olan kişiler silah taşıma ruhsatı alabilir.
Bu yüzden ekili alanınız olması gerekmektedir. Tütün ve çay gibi ekili arazilerde 200 dönüm gerekiyorken, hububat ve bakliyat gibi ekili arazilerde ise 1000 dönüm gerekmektedir. Ayrıca 2500'ü aşkın meyve ayacağınız varsa da silah taşıma ruhsatı alabilirsiniz.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir. 1-Dilekçe,( Silah başka birinden devir alınacak ise; Karşılıklı devir dilekçeleri ve Ruhsat Fotokopisi getirilecek.
Madde .. - Belediye Zabıtası Personeli üniformalı olup,Kılık kıyafet,araç gereç ve kullanacağı savunma silahları ile aletler İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir tip Yönetmelikte gösterilir.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
2) Vali, vali muavini, kaymakam ve bucak müdürlüğünden veya mülki idare amirliği hizmetlerinden, 3) Hakim ve Cumhuriyet savcısı ile bu meslekten sayılanlardan, 4) Özel kanunlarına göre silah taşıma yetkisine sahip görevliler.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
"Psikolojik sorun olmamalı"
"Türkiye Psikiyatri Derneği'nin "Ateşli silah ruhsatı için başvuran kişiler için psikiyatrik muayene kılavuzu"nda yer alan bilgilere göre ateşli silah bulundurmak isteyenlerin akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olmaması gerekiyor.
MADDE 5 – (1) Hâkim ve savcılar, mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle Başkanlığa başvurarak, Başkanlıktan verilecek EK-1'de yer alan zati silah satın alma belgesiyle doğrudan MKE'den tabanca satın alabilirler.
Taşıma ruhsatlı silah bazı meslek mensupları tarafından kullanılabilir. Zabıta görevlileri, kuyumcu, sarraf gibi parayla ilişkisi olan kişiler, herhangi bir tehlike anında taşıma ruhsatlı silahını kullanabilir.
ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK 'te yer alan “Taşıma ruhsatı verilebilecek diğer meslek mensupları” arasında baroya kayıtlı avukatlar sayıldığından, baroya kayıtlı olmaları kaydıyla istenilen belgeleri tamamladıktan sonra silah taşıma ruhsatı alınmasında bir engel bulunmamaktadır.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler.
Meslekten çıkarılan veya memuriyetten ihraç edilen personel ile asaleti tasdik olmadan herhangi bir nedenle meslekten veya memuriyetten ayrılan personelden satışı yapılan zati demirbaş tabanca geri alınır.
"Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik"te değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticileri de silah ruhsatı alabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri