M1 Sınıfı: Sürücü dışında en fazla sekiz kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar. M2 Sınıfı: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşmayan, motorlu araçlar.
- M1 kategorisi: Yolcu taşımasında kullanılan araçlar ve sürücü koltuğuna ilave olarak sekiz koltuktan fazla koltuğu olmayan araçlar. - M2 kategorisi: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü koltuğuna ilave olarak sekiz koltuktan fazla koltuğa sahip olan ve 5 tonu aşmayan maksimum ağrılığa sahip olan araçlar.
Aracın ruhsatında sol alt köşede "kullanım amacı" hususi veya ticari yazmasına göre ayrıldığı zannedilir. Ancak gerçek bundan çok farklıdır. Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer.
2.1) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. 2.2) M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır.
Taksi Dolmuş: Yapısı gereği sürücü dahil maksimum dokuz oturma yerine sahip, adam başına ücretle çalışan, yolcu taşıma amaçlı M1 sınıfı ticari motorlu araçtır. Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9'dan 15'e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır.
İlgili 45 soru bulundu
M1 Sınıfı: Sürücü dışında en fazla sekiz kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar. M2 Sınıfı: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşmayan, motorlu araçlar.
M1 araçları: İnsanların taşınması için tasarlanmıştır, maksimum sekiz seats sürücüye ek olarak. Bu kategori arabaları, minibüsleri ve minibüsleri içerir. M2 araçları: Maksimum 17 kişi ile insan taşımacılığı için tasarlanmıştır. seats sürücüye ek olarak.
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet). Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonete panelvan denir.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1. SINIFTIR. (OTOMOBİL, KAMYONET, MİNİBÜS, ARAZİ TAŞITI VB.)
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Hafif ticari araçlar, binek araçların tersine hususi değil ticari araç ruhsatına sahiplerdir. Bu doğrultuda satın alınan hafif ticari araçların, kişisel amaçlarla değil yalnızca ticari amaçlarla kullanılması gerekmektedir.
Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs gibi araçlar da hafif ticari araç sınıfında yer almaktadır.
M1 yetki belgesi şahıs veya şirketçe il içi, tarifeli olarak ticari amaçlı kargo işletmeciliği yapacaklara verilmekte olan bir belge türüdür. Kargo herhangi bir taşıma aracına yüklenmiş yolcuların eşyası dışındaki yük demektir.
M1 belgesi nin fiyatı 24746,00 TL dir. En az 3 adet eşya taşımaya mahsus araçlarının olması gerekmektedir. En az 200 metrekare kapalı yükleme boşaltma alanına sahip olmaları gerekmektedir.
a) M1 yetki belgesi: İliçi kargo işletmeciliği yapacaklara, b) M2 yetki belgesi: Yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara, c) M3 yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi kargo işletmeciliği yapacaklara, verilir.
Ticaret yapmak için kullanılan geniş hacimli araca ticari araç denir. Binek araç ise ticarette kullanılmayan aile aracıdır.
Ticari araç sınıfında yer alan hafif ticari araçlar, daha düşük bir vergi oranına sahiptirler. Bu özellikleri ile binek araçlardan ayrılan hafif ticari araçlar, aslında sürücülere çok daha büyük avantajlar sunmaktadırlar.
Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir.
Fiat ticari araçlar: İtalyan üretici Fiat'ın hafif ticari araçları Fiat Fiorino ve Fiat Doblo da ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor.
M1 kategorisi: Oturma yeri sayısının sürücünün oturma yeri ile sınırlandırılıp sınırlandırılmadığına bakılmaksızın, sürücü oturma yerine ilave olarak en fazla sekiz oturma yerine sahip ve yolcuların ayakta duracağı alana sahip olmayan motorlu araçlardır.
Otomatik viteste M harfi, manuel vites değiştirme modunu ifade eder. Bu modda vites geçişleri manuel olarak gerçekleştirilir. Manuel vites değiştirme özelliği, vites kulakçığına sahip tüm araç modellerinde mevcuttur.
4X2 de olsa 4x4 de olsa Pick up grubu araçlar ruhsatlarında kamyonet geçiyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri