Uygarlık. Asurlular, aslen Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Aşur/Asur (Qalat Şarqat) şehri ve çevresinde yaşayan bir Sami toplulukken özellikle MÖ 2000 sonrası doğu-batı arası küresel ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş İlk Çağ topluluğudur.
Sami ırkına mensup olan Asurlular; öne çıkan İlk Çağ Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesidir. Zaman içinde sahip oldukları ticaret kolonileriyle sınırlarını genişleten Asurlular nerede kuruldu?
Asuriler (Süryaniler) eski çağlardan bugüne Orta Doğu'da yaşayan ve bugün dünyanın her yerine yayılmış olan bir halktır. Antik çağlarda bugün Kuzey Irak'ta bulunan Assur şehrinin yerli halkı olarak bildiğimiz Asuriler Mezopotamya'nın gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Asur'un bir anlamda sahibidirler.
Asur İmparatorluğu, Asur Devleti veya Asurya, MÖ 2025 ile MÖ 612 yılları arasında var olmuş ve Sami halklardan oluşmuş bir Antik Çağ Mezopotamya imparatorluğuydu.
Keldani ve Asuriler daha çok Musul'a bağlı Aşağı Ninova ile Basra ve Bağdat'ta yaşıyor. Süryanice konuşan bu gruplar, Hristiyan dinine mensup.
İlgili 21 soru bulundu
Asurlular, aslen Kuzey Irak'ta, Dicle kıyısında bulunan Aşur/Asur (Qalat Şarqat) şehri ve çevresinde yaşayan bir Sami toplulukken özellikle MÖ 2000 sonrası doğu-batı arası küresel ticaretten faydalanarak gelişmiş ve topraklarını genişleterek ülkelerini bir imparatorluğa dönüştürmüş İlk Çağ topluluğudur.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur.
Babillilerin ve Asurluların uluslararası ilişkilerinde o zaman için geçerli olan iletişim dili Akadcayı kullandığını vurgulayan Donbaz, Hititlerin uluslararası faaliyetlerine ilişkin şunları kaydetti: "38 bilinen anlaşma var. Bunların 19 tanesi Hititçe, 16 tanesi hem Akadca hem Hititçe.
Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılığın yanında değerli madenlerin çıkarımı ve işlenmesine dayanmaktaydı (Sever, 1990: 254). Yerel krallık- lar arasındaki anlaşmazlıklar sonucu çıkan savaşlarda Asurluların kul- lanmış oldukları ticaret yollarını tehlike altına girmiştir.
en büyük tanrı olarak kabul ettiği ve tapındıkları, Babillerin, yeri göğü yaratan en büyük tanrı vasfını verdikleri Babil tanrısı Marduk, Asurlular için artık önemini kaybetmiştir. Asurlular, tüm Asur ülkesine adını veren Mezopotamya'nın en büyük tanrısı olarak tanrı Asur'u kabul etmişlerdir.
Asurlu tacirler yazıdan başka silindir mühürler, madencilik, tapınak ve tanrı fikirlerini de Anadolu'ya getirmişlerdir. Böylece Anadolu'nun yerli sanatı, Mezopotamya sanatının etkisi altında gelişerek kendine has yeni bir sanat anlayışını ortaya koymuştur.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
Ârâmîler dillerine Fenike alfabesini uygulamışlar ve onu çok az da olsa değiştirerek kendilerine has bir biçime sokmuşlardır. Ancak günümüze gelebilen birkaç belge, bu alfabeden başka çivi yazısı sisteminin ve Mısır hiyeroglif yazısından türeme demotik yazının da tatbik edilmiş olduğunu göstermektedir.
Aşur (ya da Assur, Aššur; çivi yazısı: 𒀭𒀸𒋩 dAš-šur), bir Doğu Semitik tanrı ve Beth Nahrin bölgesinde tüm Asur ulusal tanrılarının başıdır. Ağırlıklı olarak Mezopotamya'nın kuzey yarısında, Suriye'nin kuzeydoğu kısmında ve eski Asur'u oluşturan Anadolu'da tapınılmaktaydı.
Asurbanipal Neo-Asur imparatorluğunun kralıydı. Asurbanipal'in hükümdarlığı süresince (MÖ 668-631 dolayları), dünyadaki en büyük imparatorluk olan Neo-Asur imparatorluğu batıda Kıbrıs'tan doğuda İran'a kadar uzanıyordu, hatta bir dönem boyunca Mısır'da imparatorluk toprakları içindeydi.
Özellikle kütüphaneyi ilk olarak bulmaları ile beraber Asurlular edebiyata büyük katkı sağlamıştır. Bununla beraber Anadolu'ya yazıyı getirmişler ve bilimsel açıdan da astronomi konusunda önemli gelişmeler gerçekleştirmişlerdir.
Döneminde Dünya Kralı olarak anılan Asur Kralı Asurbanipal, son büyük Asur Kralı olarak bilinir. Yaşadığı gösterişi hayatla ve zalimliğiyle yaşadığı döneme damgasını vurmuş olan Asurbanipal diğer kralların aksine oldukça çalışkan olmakla beraber bilim ve sanat dallarıyla da çok ilgiliydi.
XIV. asrın son yarısında veya XV. asrın ilk yarısında Arabistan'dan Suriye'ye gelmiş olduklarını iddia etmektedirler. Sinear tabletlerinde bu kavme verilen Dağlılar yani Aramiler adı, bunların Arabistan'ın kumlu sahrala- rından geldiklerinin bir damgası olarak bu zamana kadar yaygınlaşmıştır.
Babil, Mezopotamya'da adını aldığı Babil kenti etrafında MÖ 1894 yılında kurulmuş, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan bir imparatorluktur. Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır.
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur. M. Ö. 1894 yılında kurulan ve ilk yıllarında Akadlara bağlı olarak yaşayan Babiller, Hammurabi zamanında büyüyüp gelişmişler ve bölgede söz sahibi olan büyük bir imparatorluk halini almışlardır.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
Göç nedeniyle, Süryanilerin bugün Türkiye'deki ana yerleşim bölgesi 12.000 ile 18.000 arasında Süryani'nin yaşadığı İstanbul'dur.
1915 yılının ortasında, Osmanlı güçleri ve Kürtler birlikte tarihi Hakkari bölgesinin Süryani toplumuna saldırdı ve Ekim ayı geldiğinde Süryaniler bölgeden atılmıştı. Vali Mehmed Reşid Diyarbekir vilayetinde Süryaniler de dahil bütün Hristiyanları kapsayan bir katliam başlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri