Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamadan ojenin dinen haram olmadığı belirtilmiştir. Ancak hali hazırda uygulanmış olan oje ile abdest almak doğru olmayacağı ve alınan abdestin eksik kalacağını bildirmişlerdir.
Cenazede en son akla gelecek şey yemek olmalı! Bazıları da sanki arkadaşlarla buluşmak için cenazeye katılıyorlar. Uzun uzun sohbet ediliyor, gülenler oluyor vs. Oysa konuşmak, konu açmak zorunda değilsiniz! Cenazeye oje, makyaj yapıp abartılı bir şekilde süslü gidilmemesi de gerekiyor.
Bebek mevlit giysileri, genellikle beyaz ya da krem rengi tonlarında tasarlanır. Bu renkler; bebeklerin saflığını, masumiyetini temsil eder.
İki saate yakın süren mevlit töreni, aşırlar, tekbirler, salavat-ı şerifeler, ilahiler ve bağışlanan dualar ile bitirilir. Namaz vakti geldiyse, namaz eda edilir. Ardından sofra bezleri açılır, sofralar kurulur, tava tava ya da tabak tabak sıcak pilavlar, yanında da helva misafirlere sunulur.
Mevlüt yemekleri Türk toplumlarının misafiri ne kadar önemsediğini gösterirken, birlik ve beraberliğin her alanda değerlendirilmesine olanak sağlamayan önemli değerlerdendir. Mevlüt yemeği olarak genellikle tavuklu pilav, tatlı ve ayran ikramı yapılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Yer tespiti yapıldıktan sonra, bir tepsi üzerinde “teberrük” de denilen çeşitli yiyeceklerden numunelerin küçük tabaklar içerisine konulduğu bir tepsi getirilerek mevlidi okuyan kişinin oturacağı yerin yakınına konur.
Bebek mevlüdü menüsü de en az diğer hazırlıklar kadar önemlidir. Mevlüt menüsü yöreden yöreye göre değişiklik gösterse de genel olarak listede; lohusa şerbeti, kek, poğaça, börek, bebek şekeri ve kurabiyeler yer alır. Bunların yanında limonata, çay, kahve, meyve suyu ve gazlı içecekleri de listeye ekleyebilirsiniz.
İslâm âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hâllerinde camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/279). Âdet ve lohusalık hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir.
Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Bebek Mevlüdü için Hoca
Mevlit okuyacak hocayı daha önce hafızlık ve hatim yapmış Kur'an okuyan kişilerden seçebilirsiniz. Çevrenizde böyle bir hoca veya hafız yoksa mahallenizdeki camilerden hoca talep edebilirsiniz.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, mevlitşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "mevlüt, mevlid" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"mevlit"tir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, mevlit şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "mevlüt, mevlid" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "mevlit"tir.
Ölünün 7. günü pişi yapar ve çevreye dağıtırız. 40. ve 52. günlerin de ise cami de veya evde yemek dağıtırız. Cami de okutulan mevlitlerde; mevlüt şekeri, mevlit lokumu, gül suyu dağıtırız. Evde okutulan mevlütler de ise isme özel Yasin kitapları veya Kuranı Kerim dağıtırız.
Vefaat mevlidlerinde mutlaka kur'an okunur ve vefaat eden kişinin ruhuna bağışlanır. Ayrıca mevlütlerde en çok dağıtılan hediyelikler Yasin Kitaplarıdır.çünkü bir hadiste "Yasin Kur'anın Kalbidir onu ölülerinize okuyunuz buyurulmuştur. günümüzde mevlüt hediyesi yasin kitapları çok zengin çeşitlerde bulunmaktadır.
Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.
Ailelerin tanışma merasimine genellikle tatlı götürülür. “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” inanışından yola çıkarak süregelen bu gelenek için genellikle lokum, çikolata, baklava gibi tatlılar tercih edilir. Tabii gelinin annesine vermek üzere bir demet çiçek de genellikle ilk tanışmada götürülecek hediyelerdendir.
Pek çok farklı ebeveyn ise sünnet olan çocuğa kına yakmayı tercih eder. Bu durumda minik keseciklerde hazırlanan kınalar da misafirlere dağıtılır. Tüm bunların yanı sıra anahtarlık, minik çerçeve, bitki fidesi, mum ve kokulu sabun gibi ürünler de sünnet misafirlerine hediye olarak dağıtılan objelerin arasında bulunur.
Mevlidi Şerife; Yasin, Amme, Nebe gibi sureler okunarak başlanır. Her bölüm arasında ilahi,dua, tekbirler getirilir. Mevlidin sonunda genel bir dua yapılarak, mevlid bitirilir.
Bu itibarla, dinî bir zorunluluk olarak görülmediği, anlam ve amacına uygun bir şekilde icra edildiği müddetçe mevlid okunmasının dînî-manevî duygular ve sosyal hayat açısından faydalı olduğu ve bu yönüyle salih ameller içerisinde değerlendirilebileceği söylenebilir.
Gelin mevlidi düğünden sonra yapılır. Gelinin evinde normal mevlidinde olduğu gibi önce kuran okunur ardından yemek ve tatlı dağıtılır. Mevlidin amacı ise evliliğin hayırlı olması, iyi geçmesi, mutlu huzurlu olması, ağızlarının tadının kaçmaması için yapılır. Yöreden yöreye değişse bile mevlit bu şekilde yapılır.
Halk arasında mevlit, mevlüd, mevlüt olarak da söylenmekte, kişilere isim olarak da verilmektedir. Edebî bir terim olarak “mevlîd”, Muhammed peygamberin doğumunu, hayatından kısa pasajları, mucizelerini anlatan mesnevi tarzındaki metinlerin tümüne verilen isim olmakla beraber, İslâm edebiyâtında bir edebî türdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri