Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir. Diğer vakalarda diş temizlendiği gün mühürlenebilir.
Bu sorunun cevabı biraz sancılı olsa bile cevabı evettir. Fakat bazı dişler yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bu da tedavinin yönüne değiştirebilmektir. Bu diş yapılarının farklılıklarının anlaşılmadığı durumlarda uygun bir kanal tedavi yapılması zordur.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
İlgili 36 soru bulundu
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal tedavisi 2 aşama olarak yapılır. Birinci aşaması tanı ve planlama ikinci aşama ise uygulama evresidir. Öncelikle tanı ile birlikte hasarlı olan dişin incelemesi yapılır. Bazı durumlarda dişin direkt çekilip implant uygulanması gerekebilir.
Kanal tedavisi dişin durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle tek seansta 30-60 dakika sürmektedir. Bazı durumlarda 2 seansta gerekebilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken de genellikle ağrı hissedilmez bunun sebebi işlem yapılmadan önce uygulanan lokal anestezidir.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Tedavinin ilk aşamasında müdahale edilecek bölge tamamen uyuşturulana kadar lokal anestezi uygulanır. Genellikle 1 veya 2 iğne yeterli olsa da bazı durumlarda 3 iğneye kadar uygulama yapılabilir.
Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir. Sürecin kusursuz ilerlemesi tedavinin her aşamasının büyük bir titizlikle uygulanmasına bağlıdır.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri