Atlar arpa, saman, buğday ve şeker pancarı ile beslenir. Tahıl ise atların temel beslenmesini oluşturur. Atların ağırlığının arttırılması için tahıl tüketmesi gerekir. Atların ayrıca proteinde alması gerekir.
Mera terimi çok çeşitli bitki türleri içerir: çimen, yonca, kaba yonca (Medicago sativa), lollium, baklagiller,vb. Yonca ve Trifolium Alexandrinum (kaba yonca) taze veya saman olarak at beslenmesinde temel ürünlerdir.
Atlara çay, kahve, şeker, havuç, arpa, yulaf, roka, ot, maydanoz, tere, muz vb. besinler verilir. Atlar en fazla küp şeker sever, bu yüzden atların ülsere yakalanma oranı daha fazladır.
Atlarda Protein İhtiyacı
Proteinler tüm yaşam boyunca mutlaka gerekli olan bir besin maddesidir. Taylara mutlak suretle kaliteli protein vermek gerekir. Baklagil otları, soya küspesi, keten tohumu küsp.
Bir ata günde her öğünde 0.4 - 0.5 kg / 100 kg CA yem önerilir. Mide yemlemeden hemen sonra boşalmaya başlar, içerik hızlı bir şekilde ince ve kalın barsaklara geçer.
İlgili 34 soru bulundu
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Bütün gıdaların içerisinde yulaf atlara verilen en iyi besindir. İnsan için et nasıl vazgeçilmez bir besin kaynağı ise atlar içinde yulaf öyledir. Yulaf gerekli bütün besin maddelerini en uygun karışımla bünyesinde saklar. İyi bir kas yapıcıdır.
3. Atlarda Su Tüketimi – Atlar Ne Kadar Su içer? Günümüzde, tüm ahırların içinde suluk olmalıdır. Bu mekanizma, atların istedikleri zaman su içmelerini sağlar. Bu suluklar, her gün temizlenmeli ve çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
At beslemede çayır ve baklagil otları olmak üzere iki tip kuru ot kullanılır. En önemli baklagil kuru otu yoncadır. Yonca kuru otu atların besin madde ihtiyaçlarını karşılayabilen ideal bir ottur.
Atlar derin uyku evresinde olmadıkları sürece ayakta uyuyabilirler. Genellikle dinlenme uykusunu ayaktayken gerçekleştiren atlar yere yan yatarak uyuduklarında derin uyku evresine geçerler. Ayakta uyku atlar için daha tedbirli bir durumdur.
Yeşil ot yediklerinde, toprakta yerler. Bu da at için sağlıklı bir durum değildir. Ayrıca atlar elma ve havuç gibi gıdaları severek tüketirler. Ayrıca atların su tüketimine önem vermek gerekir.
Atlar sosyal hayvanlardır ve genellikle başkalarıyla birlikte olmayı severler. Genellikle sahipleriyle yakın bir bağ kurarlar. Birlikte biraz zaman geçirdikten sonra, atınız genellikle size sevgi gösterecektir.
Bir atın üst dudaklarını kıvırarak ve dişlerini göstererek güldüğünü düşündüğünüz olmuş olabilir. Ancak gerçekte atlar gülmezler ve bu hareketi aslında etraflarındaki kokunun iyi bir koku olup olmadığını anlamak için yaparlar.
Beslenme davranışı
Atlar, tatlı yiyecekleri iştahla tüketmektedirler. Bu nedenle kesme şeker, elma ve havuç gibi tatlı yiyecekler, eğitimlerde atı ödüllendirmek için kul- lanılmaktadır.
Lahana, brokoli, karnabahar, kıvırcık ve brüksel lahanası, turpgillerdendir ve bu sebzeler aşırı gaza neden olabileceği için atlara verilmemelidir.
Temel derinliği sıcak bölgelerde 30 cm, soğuk bölgelerde 60 cm' den aşağı olmamalı, temel genişliği 50 X 60 cm olmalıdır. Temelin toprak seviyesinden yüksekliği tek kolon temellerde 20-30 cm, sürekli duvar temellerde 30-50 cm olmalıdır. Gerekli durumlarda temellerde tecrit ve drenaj yapılmalıdır.
İletişimin arttırılması amacıyla, ata boksundayken havuç, elma ve şeker gibi küçük ödüller verilerek atın da dikkatinin ziyaretçilere odaklanması sağlanır. Engelli bireylerin istekli olanlarının da bu ödüllerden atlara vermesine izin verilir.
- Atlara veya pony'lere neden sol tara an yaklaşılır? - Nedeni, şövalyelik zamanında kılıç sol tara a taşınırmış daha kolay çekilebilmesi için. Atınızı gezdirirken, yine sol tara a durursunuz ve sağ elinizle yular ipini tutarsınız. Atınızın tutumundan, o günkü durumunu anlayabilirsiniz.
Atın teri kuruduktan sonra ve çok soğuk olmayan su verilmelidir. Atlara kaba yemler, dane yemlerden önce verilmelidir. Dane yemlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlamak için mutlaka kuru ot önce verilmeldir. Kuru ottan sonra ata az mikar su verilir.
Günde 180-200 kilometre koşabilen, hızlı, üç gün susuz kalacak kadar güçlü, manevra yeteneği yüksek bir at Ahalteke. Binicisiyle duygusal olarak bütünleşiyor, tek sahip istiyor.
Tay 10 günlük olduktan sonra içebildiği kadar süt verilmelidir. Bununla birlikte SİPİRİT HARA gibi yüksek kaliteli tay besleme yemleri ile beslenmeye alıştırılmalı ve tozsuz yonca verilmelidir.Tayların önüne bu yemler konulur konulmaz yemesi beklenmemelidir. Alışması zaman alsa da yiyecektir.
Atın günlük diyetinin en önemli parçası, sudur. Yapılan egzersizden sonra atın çok terli olması durumunda temiz su sağlanmalıdır.
- Bir atın aylık maliyeti nedir? - Koşan at ayda 2-2 bin 500 liraya mal olur. Damızlık atlarda bakım ayda 1000 lira dolayındadır.
Kaplumbağa,atlar ve hamster gibi hayvanlar tüketiyor. Ama genellikle salatalığı kaplumbağalar tüketiyor. Kedilerin ise salatalıktan korktukları söyleniyor. Ama her kedi değil.Salatalığa bakarsak salatalık sağlıklı bir sebzedir.İçinde su ve minareller bulunur.İçinde fazla su bulunduğu için şu ihtiyacımızıda karşılar.
Primatlar da dahil olmak üzere, birçok memeli vücut ısısını dengeleyebilmek için terlemek zorunda. Fakat bunlardan çok az bir kısmı insanlar ve atlar kadar terleyebiliyor. Örneğin domuzlar, vücut ısıları arttığında, düşürmek için su veya çamura yatarak dengeleyebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri