ISBN: 978-9944-237-86-4. Anadolu Ahilik teşkilatının kurucusu ve piri, âlim ve büyük veli olan Ahi Evren'in asıl adı Şeyh Nasreddin Mahmud el-Hoyî'dir. Herkesin korktuğu bir yılanın onu görünce uysallaşması sonucunda kendisine Evran lakabı verilmiştir.
Nasreddin Hoca (Osmanlıca: نصر الدین خوجه; d. 1208, Hortu – ö. 1284, Akşehir), Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.
1237'de Akşehir'e yerleşerek, Seyyid Mahmud Hayrani ve Seyyid Hacı İbrahim'in derslerini dinledi. İslam diniyle ilgili çalışmalarını sürdürdü. Kendisine Nasuriddin Hâce adı verilmiş, sonradan bu ad Nasreddin Hoca biçimini almıştır.
Öğrenimin tamamlamasının ardından bir süre Akşehir'de ikamet etmiş daha sonra Anadolu'nun çeşitli yerlerinde hocalık, katiplik, müderrislik, kadılık ve mahkemelerde bilirkişilik yapmıştır. Nasreddin Hoca milli kültürümüze mal olmuş bir halk filozofudur. Türk Dünyasında, İslam aleminde bilinir ve sevilir.
Nasreddin Hoca'nın günümüzde ki fıkralarında Ömer isimli bir oğlundan da bahsedilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
“Karakaçan” adlı eşeği onun yoldaşı, yardımcısı, zor durumlardan kurtarıcısı aynı zamanda da tamamlayıcısıdır.
Hızır Bey: (1407-1459) : Nasreddin Hoca'nın torunu olan Sivrihisar Kadısı Müderris Celaleddin Emin Arif'in oğludur. 6 Ağustos 1407 yılında babası Sivrihisar'da kadı iken dünyaya gelmiştir.
Nasreddin Hoca Türbesi, Nasreddin Hoca'nın mezarının bulunduğu yapı. 1284'te Akşehir'de ölen ve burada defnedilen Nasreddin Hoca'nın mezarının çevresi daha sonra türbe haline getirilmiştir.
Nasrettin Hoca Eskişehirli'dir. 1208 yılında Sivrihisar ilçemize bağlı Hortu Köyü'nde doğmuştur. Sivrihisar ve Konya'da eğitim görmüştür. 1284 yılında 76 yaşında vefat etmiştir.
Nasreddin Hoca sağlam bir Đslam inancına köklü bir dinî bilgiye ciddi bir ahlakî yapıya sahiptir. Tasavvuf kültürüne de vakıf olan hoca, bir çok tarihî yazma eserlerde evliyalar arasında zikredilir. Nasreddin Hoca Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde “hakîm ulu bir can” olarak tanıtılır.
Türk mizah kahramanı. Osmanlı âlimi, İstanbul'un ilk kadısı. XV. yüzyılda yaşayan ve Saltuknâme adlı eseriyle tanınan müellif.
Debbağların (dericilerin) Alevî Türkmen pîr ve şeyhi, 32 çeşit esnaf ve sanatkârın lideridir.
Ahi Evran, bir hac yolculuğu esnasında (tahminen 1204'te), evliyadan Şeyh Evhadüddin Kirmani ile tanışmış ve ondan ders almış, tefsir, hadis, fıkıh, kelâm ve tıp alanında derin bir âlim, tasavvuf yolunda yüksek makam sahibi bir velî olmuştur.
Ahi Evran-ı Velî, tarih boyunca debbağların pîri ve 32 çeşit esnaf ve sanatkâr zümresinin lideri olarak kabul edilmiştir.
Tarihi belgelerden edinilen bilgiye göre, 14.yüzyılda yapılmış ve 6 yuvarlak sütun üzerine oturmuştur. Sonradan dışa, 12 desteğe oturan revak görünümlü çokgen kuruluş yapılmıştır. Türbenin dört tarafının açık, bir tarafının asma kilitle kapalı olması Nasreddin Hoca'nın mizah anlayışının göstergesidir.
Nasreddin Hoca Anadolu Selçuklu dönemlerindeyken Akşehir ile Hortu çevresinde yaşamış olan bir efsanevi kişiliktir. Genel olarak hazır cevaplı ve mizah anlayışı ile haiz bir bilge olarak aksettirilmiş olan hikayeleriyle tanınmış olan, bir bilge şahıs olarak bildirilen kişidir.
Nasreddin Hoca, Türklerin, 13. yüzyılda, Anadolu'da yaşamış olan bir fıkra kahramanıdır.
1208 yılında Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı adı sonradan “Nasrettin Hoca Beldesi” olarak değiştirilen Hortu köyünde doğmuştur. Babası Abdullah Efendi, annesi ise Sıdıka Hanım'dır. Nasrettin Hoca, ilk bilgilerini din görevlisi babasından öğrenmiş. Daha sonra Sivrihisar ve Konya Medresesinde öğrenim görmüş.
Yöresel fıkra tiplerine ait olan birçok fıkra, yöresel tipin etkisi azalınca daha güçlü bir tip olan Nasreddin Hoca'ya bağlanarak anlatılmaya başlanmış; böylece Nasreddin Hoca'ya ait zamanı, yeri ve konusu farklı yüzlerce fıkra ortaya çıkmıştır.
Anadolu Selçukluları döneminde yaşayan Nasreddin Hoca, 1208 yılında Eskişehir'in Sivrihisar'a bağlı Hortu köyünde doğdu. Sivrihisar'da medresede eğitimi aldı, babasının ölümü üzerine döndüğü memleketinde köy imamlığı yaptı. Akşehir'e giderek mülki görevler üstlendi.
Hoca'nın türbesi, Akşehir ilçe mezarlığının içinde olduğundan, Akşehir Caddesini takip ederek de ulaşabilirsiniz. Nasreddin Hoca, Sivrihisar'ın Hortu Köyünde doğmasına rağmen, Akşehir ilçesine yerleşmiş, burada yaşamış ve vefat etmiştir. Hoca'nın naaşı bugünkü mezar yerine gömülmüştür.
Nasrettin Hocanın Eşeği Küheylan Boyama Sayfası | Çocuklar İçin Boyama Videoları | Boyama Oyunları Nasrettin hocamızın sevimli eşeği küheylanı çizip boyuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri