Bugün küçük pony atları ile Safkan
Eğer at 5 yaşından küçükse o ata binilmez, çünkü iskeleti ve kemikleri tam olarak gelişmemiştir. Yarış atlarına genellikle 1-1,5 yaşında iken binerler ve bu yüzden genellikle 6 yaşında emekli olurlar.
20-30 sene aralığında yaşayan atlar, 11 ay kadar gebe kalırlar. Bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğum yapabilmektedir. Gebelik süresi bazı durumlarda daha kısa ya da uzun olabilir ancak genel anlamda atlarda gebelik süresi 11 aydır. Atlar her gebelikte 1 adet yavru doğururlar.
Doğum ağırlıkları 40-45 kg kadardır. Gelişimini 2 yaşına geldiğinde tamamlar ve koşu yaşamına bu yaştan sonra başlar. Damızlık olarak kullanımı da 4 yaşından sonra olur. Oldukça kuvvetli bir at olmasından dolayı geçmişte savaşlarda ve günümüzde de yarış atı olarak kullanılmaktadır.
Günde 60-70 kez yaklaşık 2-3 dk anasını emer. Her emişte 160-220 g süt alır. 24 haftalık olunca emme sıklığı bir saatte 1 adede düşer.
İlgili 32 soru bulundu
yapısının şekli, dişlerdeki uzamalara bakarak da aşağı yukarı atın yaşı anlaşılır. edebiliriz. Yüzünde beyaz tüyler çıkıyor olabilir. Yaşlandıkça göz çukurları daha belirgin olabilir.
Kısraklarda ikizlik azımsanmayacak kadar çok gözlenmektedir. Üçüzlük yok denecek kadar azdır.İkizlik kısraklarda istenmeyen bir durumdur. %80'i gebeliğin ileri dönemlerinde abortla(yavru atma)sonuçlanır.Abortla sonuçlanmayan durumlarda ise taylar ölü veya çok zayıf yaşama gücü az olarak doğarlar.
Atın yavrusuna tay adı verilmektedir. At zaman içerisinde büyür ve cinsiyetine göre aygır ve ya kısrak olur.
1930,da dünyanın en büyük atı olarak kayıtlara geçmiş, Belçika aygırı, 3200 kilo..
1.ay :Uterus doğumdan sonraki yaklaşık 32.günlerde normal halini alır. Yapılan çalışmalar kısrakların tay kızgınlığındaki gebe kalma oranlarının düşük olduğunu, özelliklede doğumdan sonraki 10. günlerde ovulasyon yapan kısraklarda uterus histolojik olarak ortalama 14.günlerde normale dönmektedir.
Bir atın yaşı veya ömrü 25 ila 30 yıldır. İyi bir veteriner bakımı sağlanır ve iyi beslenirse birçok at ortalama ömürlerinden daha uzun süre yaşayabilir. Atın vücudunda 205 kemik vardır. Tamamen yetişkin bir atın 36 ila 42 dişi olabilir.
Bir at en fazla 7 yıl koşabilir. Atların ömrü genellikle 25 ile 35 yaş arasında değişir. Atların cinsi kadar beslenmeleri de önemlidir.
Afrika eşeklerinin gebelik sürele- ri 12 aydır ve bu süre sonunda bir yavru doğururlar. Asya eşeğiyse 9-12 aylık bir gebelik süresi geçirir. O da tek yavru doğurur. Yeni doğan eşek yavruları, bir saat sonra kendilerini toparlar, ayağa kalkar ve annelerinin 70 Bilim ve Teknik Page 4 peşi sıra yürümeye başlarlar.
(cinsiyetine göre): aygır, dişi at, erkek at, kısrak.
Atlar, çevre sıcaklığının değiştiği hâllerde vücut iç sıcaklığını sabit tutabilen homoterm canlılardır; farklı coğrafyalarda, sıcaklığın +58°C ile –40°C arasında değiştiği iklimlerde vücut iç sıcaklıklarını sabit tutmayı başarırlar. Erişkin istirahat hâlinde sağlıklı bir atın vücut iç sıcaklığı yaklaşık 38°C'tır.
Atların erkek olanlarına aygır, dişi olanlarına kısrak denir. Ömürleri yaklaşık 20- 30 yıl olan kısrakların gebelik süresi ortalama 11 aydır. 11 ay sonrasında doğan yavruları 3 yaşına henüz gelmemiş ise "tay" olarak adlandırılmaktadır.
Arabalarda olan amortisör ne işe yarıyorsa tırnakta da maya aynı görevi üstlenmektedir. Maya atın kendi kalbi ile aynı görevi üstlendiği için tırnağın kalbidir. Bundan dolayı nalbantlar atın 5 kalbi vardır derler. 4 maya ve bir de atın kendi kalbidir.
Tay 10 günlük olduktan sonra içebildiği kadar süt verilmelidir. Bununla birlikte SİPİRİT HARA gibi yüksek kaliteli tay besleme yemleri ile beslenmeye alıştırılmalı ve tozsuz yonca verilmelidir.Tayların önüne bu yemler konulur konulmaz yemesi beklenmemelidir.
Atlar genelde mevsime bağlı (sezonal) poliöstrik hayvanlardır ve çiftleşme dönemi genellikle kuzey yarım kürede Nisan-Kasım, güney yarım kürede Ekim-Mayıs ayları arasındadır (2, 21, 30, 33, 38). Bazı ırklar ise mevsime bağlı olmayan poliöstriktir (asezonal) ve yıl boyunca periyodik olarak östrus gösterir (33, 38).
Kısraklarda gebelik süresi ortalama 340 gün, bazı kısraklarda 360 ve daha fazla olabilir.
Ayrıca serviks sıkıca kapalıdır ve rektal muayenede kolaylıkla pelvis tabanında hissedilebilir. Gebeliğin 60. gününe kadar uterusta tonus hala belirgindir ve uterus kornusu içinde embriyoya ait şişkinlik hissedilebilir.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar vahşi hayatta bir tehditle karşılaştıklarında şaha kalkarlar.
Ne kadar çok atınızı tanırsanız haliyle atınız da sizi o kadar tanır. Temel at davranışları ve güdüleri belli olsa da her atın kendine has bir karakteri vardır ve bu karakteri çözmenin tek yolu atınızla vakit geçirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri