Kavurmanın içerisine etin lezzetini pekiştirmek için soğan ekliyor ve baharatlarla çeşnilendiriyoruz. Soğan karamelize olarak etin çok daha yumuşak olmasına yardımcı olurken baharatlar leziz bir aroma katıyor.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır. Özellikle tazesini marinasyonda kullanmak çok fark yaratır. Taze Biberiye: Yine kırmızı etin marinasyon aşamasında kullanabileceğin bu baharat, etin lezzetiyle çok güzel bir uyum sağlar.
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
İlgili 22 soru bulundu
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz
Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Sumak, özellikle et ve sebze yemeklerinde limonumsu ekşi lezzetiyle mutfaklara zenginlik katmaktadır. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasındadır.
İlk yöntemde deniz tuzu, iri karabiber, taze biberiye ve kekik, iyi kalite zeytinyağı, biberiye ve soya sosu karışımında et bekletilir. Daha ayrıntılı bir marine yapmak isteyenler ise zeytinyağı, sarımsak, soğan, kekik, soya sosu, hardal, worcestershire sos, balzamik sirke, tuz ve karabiber karışımı hazırlayabilir.
Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
Yenibahar sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Köfte harcına, hamburgere, pilav içlerine ve sulu et yemeklerine katılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için eklenir.
Nedir? Sarımsak, kimyon, tarçın, frenk kimyonu, karabiber, tütsülenmiş toz biber, tütsülenmiş acı toz biber, kişniş, özel pul biber ve isot karışımından oluşan et baharatı tavuk ve et marine etmek için özel olarak harmanlanmıştır.
Kekik – Et baharatları içinde en nefis kokulusu! Kekik ile et birbirinden hiç ayrılmasa ne güzel olur. Izgara ete kekik koyacaksanız, Piştikten sonra veya pişmeye yakın koymanızı öneririz. Böylece kekiğin güzel kokusu kaybolmaz, kekik taneleri yanmadan lezzetlerini korur.
Bu nedenle et yemeklerine de en basitinden tuz ve karabiber yakışır. Makul miktarda tuz ve karabiber, etinizi tatlandırmak için en iyi seçimdir. Karabiber olarak evinizde öğütebileceğiniz karabiber çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Aynı şekilde, Himalaya tuzu veya kaya tuzu da kırmızı ete lezzet katacaktır.
3 adet soyulmuş, doğranmış domatesi ekleyerek karıştırın. Ardından 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı kekiği de ekleyin. Bir tatlı kaşığı domates ve yarım tatlı kaşığı biber salçasını 1 su bardağı sıcak su ile sulandırdıktan sonra azar azar tavaya ekleyin. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
Dana eti dile gelseydi "Kekik olmadan asla” derdi kuşkusuz. Yeri gelmişken minik de bir püf noktası verelim kekik "yaprak baharatlar” grubuna girer ve uzun süre sıcakla temas ettiğinde yanar. Bu yüzden kekiğin tadının bozulmaması için etinize pişmeye yakın yahut piştikten sonra eklemeniz daha doğru olacaktır.
Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Yarım kg eti yüksek ateşte pişirin. 2 kaşık sıvı yağ ile soğanı küp küp doğrayıp ilave edin. Soğanlar pembeleşince, ikiye böldüğünüz sarımsakları ve biberleri ince ince doğrayıp ekleyin.Son olarak doğranmış domatesi ve salçayı ekleyerek yaklaşık 20 dk pişirin. Afiyet olsun..
Etler pişerken soğanlar biberleri, domatesi orta büyüklükte doğrayalım. Sarımsakları soyalım.Tüm şekilde kullanacağız etler suyunu çektikten sonra üzerine sıvı yağ tereyağ ilave edip karıştıralım. Soğanı, biberi tüm sarımsakları ekleyip ara ara karıştırarak soteleyelim.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alın, yüksek ateşte sürekli karıştırın. Rengi dönüp et suyunu verince sıvı yağ ekleyin, kısık ateşte arada karıştırın. Kuru soğanı dörde bölün, sarımsakları tüm şekilde tavaya atın ve suyunu çekene yaklaşık 40 dk. kadar pişirin.
Eti marine etmek için süt, zeytinyağı ya da soğan suyu kullanabilirisiniz. Baharatları ekledikten sonra etlere masaj yaparak sosu iyice yedirmelisiniz. Etlerinizi streç film ile sarıp en az 2 saat dolapta bekletmelisiniz.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri