At; Türk, Moğol ve Altay halk kültüründe, halk inancında ve mitolojilerinde kutlu hayvandır.
At, Türk kültür ve inancında gücün, kuvvetin, asaletin, za- rafetin, zenginliğin, zaferin, dostluğun, yoldaşlığın, güvenin, özgürlüğün, sadakatin, yaşamın, ölümün, muradın, vb. bir simgesi olmuştur (Bıyıklı, 2019; Çatalbaş, 2011; Esin, 2001).
At; hızlı, açlığa dayanıklı, dağ silsilelerini aşmaya uygun olması vb. özellikleri ile Türklerin geniş coğrafyalara yayılmasına yardımcı olmuştur. Türklerde at koşum kültürünün çok eski dönemlerde oluşmuş olması, atın bütün Türk boyları için hayati önem taşımasından ileri gelmektedir.
Şüphesiz atın en kayda değer yönü savaşlarda Türklere sağlamış olduğu büyük avantajdır. Türkleri askeri başarılara götüren ve birçok kavim üzerinde hakimiyet kurmalarını sağlayan en önemli unsurlardan birisi şüphesiz at olmuştur.
At, Türk mitolojisinde 'kutlu hayvan'dır. Ata Orta Asya'da yunt, yabu veya yılkı (cılkı) gibi isimler verilmiştir. Türk mitolojisinde at; rüzgar gibi koşan, mağarada yaşayan, topraktan – sudan çıkan, gökten inan kanatlı, Ab-ı Hayat içip ölmeyen, konuşan, sahibine öğüt veren, kızlı koşan olarak tasvir edilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Ate, Yunan mitolojisinde hata ve günah tanrıçasıdır. Küçük bir Tanrıdır; ayaklarıyla ölümlülerin başına bastığı halde onların bundan hiç haberi olmaz.
Ayrıca atın bir diğer enteresan özelliği ise, güçlü bir karakterin temsilcisi olmasına rağmen aynı zamanda duygusal bir iç görüye de işaret etmesidir. Yani hem güçlü hem duygusal bir karaktere sahipseniz ilk olarak at görme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
Nahl Suresi, 8. ayet: Onlara binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkebleri (yarattı). Ve daha sizlerin bilmediğiniz neleri yaratmaktadır? Sad Suresi, 31. ayet: Hani ona akşama yakın, bir ayağını tırnağı üstüne diken, öbür üç ayağıyla toprağı kazıyan, yağız atlar sunulmuştu.
Nabız ve davranış tepkileri istatistiksel olarak çözümlendikten sonra, atların, insanların duygusal ifadelerini saatler sonra tanıyabildikleri netlik kazanmıştı. Yine Sussex Üniversitesindeki bilim insanlarının yaptığı bir çalışmada, atların şempanzelerden daha fazla sayıda yüz ifadesine sahip oldukları bulunmuştu.
Türk At Cinsleri
Anadolu atı, Ayvacık Midillisi, Canit atı, Cirit atı, Çukurova atı, Doğu Anadolu atı, Hınıs Atı, Karacabey, Karakaçan, Malakan, Trakya, Türk Arap atı, Türk Haflinger atı, Türk İngiliz atı, Türk Nonius atı, Türk Rahvan atı, Türk Semer atı, Türk Tırıs(araba) atı, Uzunyayla atıdır.
At, Allah yolunda cihadın simgesi olup, Resûl-i Ekrem tarafından önem verilen bir hayvandır. Allah yolunda cihad kıyamete kadar devam edecektir. At, hem dünya hem âhiret hayrına vesiledir. Cihad için at beslemek sevaptır.
Türkmenistan'da ortaya çıkan Ahal Teke atları bir çok kişi tarafından dünyanın en güzel atı olarak görülebilir. Türkmenistan'da ortaya çıkan Ahal Teke atları bir çok kişi tarafından dünyanın en güzel atı olarak görülebilir.
At (Çince: 馬; pinyin: mǎ), Çin takvim sisteminin bir parçasını oluşturan Çin burçlarında görülen 12 yıllık tekrarlanan hayvan döngüsünün yedincisidir.
Atın temsil etmiş olduğu Simge ve unsur dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Kullanılan alanda asaleti özgürlüğü ve bağımsızlığı temsil etmesi noktasında öne çıkar. Günümüzde de yine cesaret ile pek çok açıdan temsil ettiği isimli kapsamında kullanılıyor.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Kır veya beyaz renkte olan ve genellikle dişi olduğu söylenen Düldül, İslam peygamberi Muhammed tarafından Ali'ye hediye edilmiştir. Daha sonraları klasik şövalye üçlemelerine (kahraman, kahramanın kılıcı, kahramanın atı) uygun olarak bir at şeklinde tasvir edilmiştir.
Peygamber (asm), hem savaşlarda hem de diğer zamanlarda bindiği düldülün idaresini, ileride Mısır valiliği de yapacak olan Ukbe b. Âmir el-Cühenî'ye vermişti. Daha sonra Hz. Ali (ra)'e bağışladığı düldül, ondan oğulları Hasan ve Hüseyin'e, ardından da diğer oğlu Muhammed b. Hanefıyye'ye intikal etmiştir.
Ve atlar ki kendilerine Kuran-ı Kerim'de de yer buldu; mushafın 100, iniş sırasına göre 14. sure adını, birinci ayette geçen ve “Koşan atlar” anlamına gelen “Adiyat” sözcüğünden alır.Adiyat Suresi, 1-5. ayetlerinin, Diyanet meali şöyledir: “Soluk soluğa süratle koşan, (koşarken ayaklarını) vurarak ateş çıkaran, sabah ...
Gem veya oyan, bir binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal veya sentetik parça. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Yaş tayinini yaparken kullanılan en önemli kriter DİŞ'lerdir. Diş, cement, mina, dentin ve diş pulpası tabakalarından oluşur. Cement tabakası dişlerin birbirine sürtünmesi sonucu zamanla aşınıp kaybolmaktadır. Bu nedenle dişlere bakarak yaş tayininde diğer diş tabakalarının durumu önemlidir.
Balkarlara göre ise adları Doru Aygır ve Saru Aygur şeklindedir. At olan eve şeytan girmeyeceğine, nefesinin cinleri kovduğuna inanılır. Türklerde at ile ilgili yüzlerce kelime vardır. Aygır: Erkek At, Kısrak: Dişi At demektir.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri