Kara yolları taşıtları otobüs, minibüs, otomobil, bisiklet, at arabası olarak adlandırılmaktadır. Bu taşıtları kullanan kişiler ise şoför olarak adlandırılmaktadır. Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir.
Jokeyler, at yarışı müsabakalarında binicilik yapar. Antrenörler, atın bulunduğu her yerde görev alabilir.
Özellikle büyük şehirlerde daha fazla bulunan tramvay çeşitleri, aynı zamanda kolay inme ve binme imkanı vermektedir. Belirli zaman aralıklarında çalışan bu araçlar, günlük hayatta önemli oranda kolaylaştırır. Bu doğrultuda tramvay sürücüsüne ise Vatman denir.
Bir atın taşıdığı ağırlık asıl olarak binici (jokey) ve eyerdir.
Cündi sözcüğü, Osmanlılarda hünerli, ata iyi binen, atını iyi yönlendiren, yetenekli kişilere verilen addır. 1359 senesinde Bursa'ya gelen Memluklu elçisi ve beraberindeki cündiler ile beraberinde getirdikleri cündilik kitabı Türkçe'ye çevrildikten sonra bu sözcük dilimizde kullanılmaya başlanmıştır (Dingeç, 2011).
İlgili 39 soru bulundu
Güç ve kontrolü aynı anda hissedersiniz. Atın gücü binicinin kontrolü ile yönlendirilir. At, arabanın gaz pedalına basıldığında ileri gitmesi gibi baldırlar sıkıldığında ileri gitmelidir. Benzer şekilde frene basıldığında arabanın hız kesmesi ve durması gibi dizginlerin çekilmesi ile at da yavaşlamalı ve durmalıdır.
Binicilik, kısaca ata binme becerisidir. Binicilik; atı kullanma sanatı olup atı tam yerinde, sakin, zamanında, güven içinde ve olabildiğince işe uygun kuvvet sarf ettirerek kullanma becerisidir.
Seyis Ne Demek? Seyis; atların beslenmesinde, temizlenmesinde, günlük sağlık kontrollerinin yapılmasında görevli kişilere denir. Belirli bir ücret karşılığında atın tüm bakımı onların sorumluluğundadır. Seyisler, atların bakım beslenme işleri dışında aynı zamanda ahır temizliklerini yapar.
Jokey, at yarışında yarış atlarına binen kişidir. Jokeyler, küçük yaşlarda apranti olarak mesleklerine başlarlar. Engelli bir yarışta ata binen jokey.
Apranti kelimesi at yarışlarında çok fazla yarış kazanan jokeylere göre daha az yarış kazanan genç biniciler olarak tanımlanabilir. Apranti olarak isimlendirilen kişiler jokeylikte tecrübesi daha az olan kişilerdir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Ancak halk arasında tren kullanan kişiye tren sürücüsü veya tren şoförü denildiği de bilinmektedir. Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Kilo ve boy standardını aşanlar jokey olamıyor
Apranti olmak için başvuru yapanların öncelikle 13-17 yaş aralığında olmak, ortaokul mezunu olmak, 30-45 kilogram arasında bulunmak ve 130-165 santimetre boy uzunluğu şartlarını karşılamaları gerekiyor.
Spor spikeri, radyo, televizyon ve internet gibi çeşitli medya kuruluşları aracılığıyla spor etkinliklerini sunan görevli kişilere verilen mesleki unvandır.
Nasıl Olunur? Meslek yüksekokullarının 2 yıllık Atçılık ve Antrenörlüğü programından mezun olanlara Türkiye Jokey Kulübü'ne gerekli evraklarla başvurmaları takdirde antrenörlük lisansı verilir. Bu kişiler lisans verilme tarihinden itibaren mesleklerini icra edebilirler.
At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
At ahırı ve barınaklarına tavla denir. Tavlalar, çevrenin atlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile inşa edilen binalardır.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.
Tımar; başta at ve eşek gibi binek hayvanları olmak üzere, hayvanların kıllarının ve derisinin temizlenmesi, taranması ve süslenmesi gibi bakım işlemleri.
Ata bakan eden,atları tımar eden,atlara bakan kişiye seyis denir.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hayvan Bakıcısı maaşları 14360 TL'dir. En düşük Hayvan Bakıcısı maaşı 11490 TL iken, en yüksek Hayvan Bakıcısı maaşı 25640 TL'dir. Güncel Hayvan Bakıcısı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ata binmek bir ayıp, inmek iki ayıp.
At binmek = isimdir bu. Ata binmek = Fiil hali.
ata binmek: atın üzerine çıkıp oturmak. at binmek: at sürmek. süvarilerin; atın üstüne çıkma işini anlatmak için kullandığı fiilin mastar hali. atlı birliğin başındaki komutan, "at bin" komutunu vererek bütün binicilerin eyer üzerine oturmasını sağlamayı müteakip, "at sür" komutuyla harekete geçmelerini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri