Kırgızistan önemli termal kaynaklara sahiptir. Ancak sağlık turizmi açısından farklılık yaratabilecek alternatiflerde at sütü öne çıkmaktadır. At sütü (kımız) Kırgız halkı arasında yaygın olarak tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
At sütü, attan elde edilen doğal süttür.
Kımız (Kırgızca: Кымыз; Kazakça: Қымыз, romanize: Qymyz), kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir.
At sütü, sığır sütüne göre daha az alerjenik olması nedeniyle, bazı insanlar tarafından daha kolay sindirebildiği düşünülmektedir. Ayrıca, yüksek besin değeri nedeniyle, bazı sağlık faydaları da sağlayabileceği düşünülmektedir. At sütünün yüksek protein ve düşük yağ içeriği vardır.
Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Başkırt, Kazak, Kırgız, Moğol, Yakut ve Özbek halkları arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden imal edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Mekruh olmasının nedeni ise at etinin haram olmasından dolayı değil, necis olmasından dolayı değildir fakat atın savaş aleti olarak sayılmasından dolayı etinin takrimen mekruh olduğu söylenmiştir. Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir.
Muhteşem doğanın ortasında 1982 yılında kurulmuş olan bu vadi de, eski Türk geleneklerini yaşatmaya çalışıyorlar. Burada birçok Orta Asya yemeğini bulabiliyorsunuz. Bütün yemeklerin yanında ise asıl farklı konu Kımız oluyor. Kısrak sütü olarak bilinen Kımız'ı Türkiye'de bulabileceğiniz tek yer de Alaş Kımız Çiftliği.
At sütü (kımız) Kırgız halkı arasında yaygın olarak tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Kırgızistan'da hem at sütü tedavisi sunabilen ve hem de konaklama yapılabilen tesisler mevcuttur. Başta yerli turistler olmak üzere çok sayıda insan her yıl bu tesislerde konaklamaktadır.
At sütü, ayran gibi bir şey. ' TÜRKLER'in ulusal içkisi olarak anılan kımız, kısrak sütünün fermanta edilmesiyle yapılıyor. Kısrak sütünün mayalanmasıyla elde edilen kımız fermante edildikten sonra % 1.2 nisbetinde alkol ihtiva ediyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mace, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.
Türklerin Batı dünyasına tanıttığı millî içeceği yoğurttan imal edilen ayran Kaşgarlı Mahmud'da aynen "ayran" biçiminde geçmektedir. Ayran ortaya çıktığı günden bugüne Türklerin yemeklerle birlikte kullandığı içeceklerin başında gelmiştir.
Kımız içerik olarak %2 alkol, %0,5-1,5 laktik asit, %2-4 süt şekeri ve %2 yağ'dan oluşmakta(Danova-Petrov-Pavlov-vd 2005: 100-105 ) ve tadı ekşimiş ayranı andırmaktadır(Çınar 1993: 39).
Laktasyon : Kısrak günde bu dönemde 8-10 litre süt salgılar. Gaita ile hayvan her gün 1 kg vücut ağırlığı için 5-25 ml su dışarı atılır. Bir at (550-650 kg CA) günde 6-25 kg dışkı çıkarır (gaitanın %60-80' i su).
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Türkiye'de 5 ilde kurulan eşek çiftliklerinde üretilen sütün litresi 60 ila 80 lira arasında satılıyor.
Kımız əsas olarak kısrak sütünden yapıl- maktadır. Son yıllarda su ve şeker katılmış inek sütünden kımız yapıldığı bildirilmesine. rağmen kısrak sütünün özellikleri inek sütün- den çok farklıdır. Çizelge 1'de kısrak, inek, keçi ve koyun sütünün ortalama bileşimi veril- miştir.
Öz. Eski Türk toplumlarından günümüze kadar milli bir içecek olarak tüketilen kımız, literatürlerde “koumiss”, “kumys” gibi isimlerle de kullanılmaktadır. Kımızın ilk Türk toplumu olduğu bilinen İskitler döneminde kullanıldığı, M.Ö. IX. yüzyılda yaşamış olan Homeros tarafından kaydedilmiştir.
Alkol oranı ne olursa olsun, Kımız da dahil olmak üzere İslam'a göre içinde alkol bulunan tüm içecekleri içmek büyük bir günahtır. Ek olarak, dinimize göre alkol tüm kötülüklerin anasıdır.
Ebû Hanîfe'ye göre at etinin mekruh sayılmasının illeti, atın bir savaş aracı olması, savaşa ara verilmesin, ordunun gücü azalmasın diyedir. Bu yüzden, bu kerâhet onun sütüne sirayet etmez. Yani onun sütü helâldir.
İşte, stresi azaltan ve uykusuzluğu giderdiği iddia edilen ay sütünün faydaları ve yapılışı: Hindistan başta olmak üzere Asya kıtasında sık sık tüketilen ay sütü, ashwagandha hint ginsengi kökü ve süt ile hazırlanan bir karışımdır. Strese ve uykusuzluğa iyi geldiği düşünülen ay sütünün tek bir tarifi yoktur.
Dünyada üretilen ham sütün yüzde 90'ı ineklerden geliyor. Yüzde 10'u ise keçi, koyun, manda ve deveye ait. Alpaka, lama, geyik, Kanada geyiği, misk sığırı ve Tibet öküzü gibi hayvanların evcilleştirilip beslendiği ülkelerde bu hayvanların sütü de tüketiliyor.
Kımız içerik olarak %2 alkol, %0,5-1,5 laktik asit, %2-4 süt şekeri ve %2 yağdan oluşmaktadır. Tat olarak ekşimiş ayranı andırmaktadır. Kımızın bileşimi üretildiği hammaddeye, üretim şekline göre az veya çok farklılık göstermektedir. Laktik asit ve alkol miktarına göre çeşitli tiplerde üretilmektedir.
-Kımız'ın antienflamatuar etkisi vardır. Ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. -Kımız, kemik ve eklem sağlığında etkili ve yararlıdır. -Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerini sağlar.
Tam tadında kımız yapmak için, kesinlikle kısrak sütü gereklidir. Kısrak sütü içerisine bir önceki kımız eklenerek yapım aşaması başlatılır. Bazı yörelerde daha sonra da kımız yapmak için, bir miktar kımız maya amacıyla saklanır. Kısraklardan süt alımı başladığı vakitlerde, saklanan maya kımızı bu sütle karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri