Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır.
Yapılan araştırmalar sonucunda oldukça zeki ve meraklı oldukları ortaya çıkan eşeklerin yavrusuna sıpa adı verilir. Ortalama 25-35 sene yaşayabilen eşeklerin yavrusuna verilen sıpa ismi, çocukları severken hitap kelimesi olarak da sıkça kullanılır.
kutuk (V) 2. eşek yavrusu, sıpa (Yaya *Biga –Çkl.)
eşeğin yavrusuna sıpa, koyunun veya koçun yavrusuna kuzu, keçinin yavrusuna oğlak, inek veya sığırın yavrusuna da buzağı denir.
İlgili 26 soru bulundu
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
Domuzun yavrusuna pijamalı, potak ya da moza isimleri verilmektedir. Yöreden yöreye değişmesinden dolayı domuz yavrusunun üç ismi vardır ve tüm isimlerin kullanılması doğrudur.
Aslanın yavrusuna ise enik denildiği bilinmektedir. Aslan kedigillerden olduğu için yavruları da isimlerini buradan almaktadır. Bu durumda aslan yavrusu için enik denildiğini söylemek de mümkün olmaktadır.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
ÖZET: Eşek (Equus asinus), Ekideler (Equidae) Ailesinin, Equus (At) cinsine bağlı bir türdür. Eşek türü, Afrika'da yaşayan eşekler ve Asya'da yaşayan yarı eşekler olmak üzere iki gruba ayrılır.
eskiden çok kullanılırmış bu söz. -çüş artık!!! -aferin esege denir.
Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır.
Aygır, atların bir kısmına verilen bir isimdir. Aygır olarak belirlenen atlar, hadım edilmemiş yani kısırlaştırılmamış olan erkek atlardır.
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir. Ama onlar küçük midillilerden de küçüklerdi. Genellikle boyun yükseklikleri 97 cm'den uzun değildi. Bununla birlikte ayrıca, minyatür midilli cinsleri bulunmaktadır.
Dişi ve erkek aslanlar sadece çiftleşirken birleşirler.
“Aslanın dişisi de aslan olur, ve de çakala yâr olmaz!” #UyanışBüyükSelçuklu | By Alparslan: Büyük SelçukluFacebook.
İnsan sağlığı tehdit edildiğinden ötürü tüketimi haramdır. Domuz, büyüdüğü ortamdaki her türlü şeyi yediğinden dolayı kendini temiz otlarla beslemez. Etinin yapısını zehirli ve zararlı besinlerle bozar. Haliyle domuz etini tüketenlerin de vücuduna sağlıklı bulunmayan bir et girer.
Besinleri arasında böcek, solucan, küçük memeliler, bitkiler, bitki yumru ve kökleri vs. bulunur.
Bayramiç İlçe Tarım Müdürü Cahit Uydaş, "Domuz, lavanta kokusunun olduğu bölgelerden uzak duruyor. Bu sene bazı üreticilerin sınırlarına lavanta bitkisini dikip deneme yapacağız. Başarı olunca tüm dağ köylerinde bu uygulamayı hayata geçireceğiz" dedi.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri