Peki ataks tavuk nedir? Yumurta tavuğu alanının bilinen ilk yerli tavuğu olma özelliği taşıyan tür, dayanıklı olması ve tüm iklim koşullarına uyum göstermesi ile tanınıyor. Aynı zamanda ülkemizde en çok tercih edilen cins olan ataks, yumurta rengi ile doğal yumurta satışında da rağbet gören tavuk olma özelliği taşıyor.
Bu konuda net bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak mevcut veriler nezdinde şunu söylemek mümkündür; salma olarak beslenen Ataks tavuk, bir yılda ortalama 250 ila 270 yumurta üretimi yapar. Suni yem ile beslenende ise bu sayı 280 – 290 bandında görülür.
Her türlü iklime uyum sağlaması, sert kümes şartlarına karşı dayanıklı olması ve yıllık ortalama 260 – 290 adet yumurta verimi ile çokça tercih edilen bir yumurtacı tavuk ırkıdır. Ataks (Atak-s) tavuk ırkı, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü ( TAE ) tarafından geliştirilmiş ilk yerli ticari yumurtacı tavuk cinsidir.
Direnç olarak yüksek seviyede olan ataks tavukları gaddar bir ırk olarak halk arasında bilinirler. Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünün Kanada'dan getirdiği bir saf tavuk ırkından melezleme yoluyla üretilen bir tavuk türü olarak bilinen Ataks tavuğu, yılda ortalama 280 – 310 arası yumurta verilmektedir.
Bahçe tavuğu olan Atak-s tavuğu salma tavukçuluk için oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Sene de 250-270 yumurta verebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Safkan ataks tavuklarının boyunları kahverengi, diğer vücut kısımları ise siyahtır. Safkan olan tavukların diğer siyah tavuklarla karıştırılmaması önemlidir. Siyah renkli ataks tavuklarının, diğer tavuk ırklarına göre daha verimli olduğu biliniyor. Bol enerjili bu tavuklar, yem aramayı seven ve meraklı bir türdür.
Yumurta tavuğu alanının bilinen ilk yerli tavuğu olma özelliği taşıyan tür, dayanıklı olması ve tüm iklim koşullarına uyum göstermesi ile tanınıyor. Aynı zamanda ülkemizde en çok tercih edilen cins olan ataks, yumurta rengi ile doğal yumurta satışında da rağbet gören tavuk olma özelliği taşıyor.
Ataks tavukları salma olarak beslenirse eğer, yılda 250 ile 270 arasında yumurta üretimi yapabilmektedirler. Suni yem olarak beslenirse de bu üretim sayısı 280 ile 290 arasına kadar yükselebilir.
*Sadova 307 Ataks yemi; Yapısında çörek otu, badem, nar çekirdeği, üzüm, hindistan cevizi, domates tozu, buğday rüşeymi, keten tohumu gibi birçok doğal ve aromatik bitki küspesi (mevsimsel olarak değişkenlik gösterebilir) içerir. *Sadova 307 Ataks yemi; Ataks ırkı yumurtacı tavuklar için özel olarak formüle edilmiştir.
Bahçe tavuğu olan Atak-s tavuğu salma tavukçuluk için oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Sene de 250-270 yumurta verebilmektedir. Bu tavuğun yumurta rengi krem, açık kahve ve pembemsidir. Yumurta ağırlıkları 65-70 gramdır.
Ankara Araştırma Enstitüsü'nün Çalışmalarının sonucu üretilen Ataks ırkı, Türkiye'nin ilk yerli ırkıdır. Dayanıklı ve bütün iklim koşullarına uyumlu bir yapıya sahiptir. 18-21 hafta arası ilk yumurtalarını vermeye başlayan Ataks ırkı, yaklaşık 1.3-1.4 kg ağırlığa ulaşmaktadır.
Türkiye'nin ilk yerli hibrit yumurta tavuğu olan Ataks Kanada'dan 1995 yılında getirilen saf hat tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmaları yapılarak, üretilmiştir.
Tamamen doğal beslenecek olan hayvan, etrafta bulunan ot ve böcekler ile beslenerek, kaliteli bir yumurta verecektir. Aynı zamanda ataks tavukları beslenme ihtiyacını karşıladıktan sonra, kafeslerine girdikten sonra, kafesin içerisinde bulunan ortamın bu tavuk ırkına uygun şartlarda olması gerekmektedir.
Ayrıca civcivlerine iyi bir anne oldukları da gözlemlenmiştir. Ancak ATAKS ırkına ait horoz bulunmadığından çıkacak olan civcivler 1. kan yavru olmayacaktır. Bu nedenle 1. kan olmayan ATAK-S civcivleri büyüyüp TAVUK olduklarında yumurta verimleri yüksek olmaz.
Bu durum günde pek çok defa tekrarlanır ve açlık hissi duyan tavuklar az az fakat sık olarak yem tüketirler. Kümeslerde yemliklerin sürekli dolu tutulmasının nedeni de budur. Yine 24 saatlik bir susuzluk üretimin %30'lara kadar düşmesine neden olmakta ve üretim normale dönene kadar 25-30 gün geçmektedir.
Tüy dökümü kanatlı hayvanlarda doğal olarak, günlerin kısalmasından ve göç mevsiminden önce oluşan fizyolojik bir olaydır. Tüy dökümü tavuklarda uzun ve yoğun bir yumurtlama sezonu sonunda yorulan ve yıpranan vücutlarını ve üreme organlarını dinlendirmeyi ve onarması için gereken süreyi sağlar.
Virüsler en tehlikeli olanıdır. Virüs olan hastalıklar tavukların çoğunda ölüme neden olur. Tavuk lar her zaman bir mikroptan, bakteriden veya virüsten hastalanmaz. Tavuk lara verilen yemin içerisinde Ataks Tavuk ları yeterince besleyen besinler yoksa bu durumda Ataks Tavuk hastalıklarına sebep olabilir.
Ortalama değerlere göre, bir tavuk yılda yaklaşık olarak 300 yumurta üretiyor.
Salma yani doğal ortamında yetiştirilen Ataks tavuklar için yumurtaya başlama süresi 21-22 hafta olarak değişirken, kapalı kümes ortamında beslenen tavuklar için bu süre 18-19 haftaya inebilmektedir.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri