Öğretmenlik mesleğine atanabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmenlik sınavlarını kazanmak ve ardından belirlenen formasyon programını tamamlamak gerekmektedir. Öğretmenlik sınavları, mezun olunan lisans programına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Lisans eğitimini pedagojik formasyon derslerini alarak veya almadan mezun olmak isteğe bağlıdır. 40 AKTS'lik Pedagojik formasyon derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin diplomalarının arkasına “Pedagojik formasyon derslerini almıştır” ifadesi eklenmesi gerekmektedir.
Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler Pedogojik Formasyon Sertifikasına sahip olur. Formasyon alındıktan sonra KPSS sınavına girip başarılı olan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanabilir ve MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmen olarak göreve başlayabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Formasyon eğitimi, üniversitelerin eğitim fakülteleri veya bazı öğretmen yetiştirme programları tarafından sunulur. Sonuç olarak, Türkiye'de öğretmen olarak atanabilmek için formasyon eğitimi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, "Pedagojik Formasyon Eğitimi" konusundaki 02.01.2023 tarihli ve 167623 sayılı yazısı çerçevesinde, Üniversitemizde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında lisans programlarında eğitimine devam eden öğrencilere Pedagojik Formasyon Eğitimi verilecektir.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
* Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Pedagojik formasyon programlarına yukarıda adı geçen kararlarda yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir.
Üniversitemiz lisans programı öğrencileri için 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Pedagojik Formasyon Eğitimi başvuruları 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında alınacak olup; öğrencilerin başvurularını ilgili Bölüm Başkanlıklarına yapmaları gerekmektedir.
Bu yazıda, lisans çocuk gelişimi mezunlarının öğretmenlik atamaları ve diğer kamu kurumlarına atamaları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Çocuk Gelişimi lisans mezunu olanların, Lise çocuk gelişimi öğretmenliği için KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri oturumlarına girmesi gerekir.
Çocuk Gelişimi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında, özel eğitim kurumlarında, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin çocuk kliniklerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda istihdam ...
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Kursiyerleri Ders Geçme Koşulları Hk. Dersten başarılı olabilmek için final veya bütünleme notunun en az 50 olması ve dersin vize ve final veya bütünleme ortalamalarının en az 50 olması gerekmektedir.
Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
Ancak sertifikanızı e-devlette sizin görebileceğiniz herhangi bir ekran yoktur. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı bir sertifika programı olup; sadece YÖKSİS ve MEBBİS 'te görünmektedir.
Kayıt hakkı kazanan adaylar, ön başvuruda beyan ettikleri bilgi ve belgeleri, kesin kayıt sırasında teslim etmek zorundadırlar. Kayıt ücreti, 8000 (sekiz bin) TL olup iki eşit taksit şeklinde ödenecektir.
2022-2023 Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'na yapılacak başvurular çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.
Öğrenim ücretinin I. taksitinin (4100 TL) ödendiğine dair banka dekontu (Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ücreti toplam 8200 TL olup, iki eşit taksitte ödenecektir.). Banka hesap bilgileri aşağıda verilmiştir.
Çocuk gelişimi bölümünden mezun olduktan sonra çocuk gelişimi uzmanı unvanı olan kişiler, öğretmenlik yapmak için 1 yıl süresince formasyon eğitimine tabi olmak zorundadır.
İstanbul Üniversitesi AUZEF kapsamında formasyon eğitimi bulunmamaktadır.
Bu bağlamda, 2022 – 2023 Eğitim yılında son sınıfta olan (mezuniyet aşamasındaki) öğrenciler ile 3. sınıfta olup 2023 – 2024 Güz yarıyılında mezun olma durumuna sahip öğrenciler en az 150 AKTS tamamlamış olan öğrenciler Bahar dönemi için Pedagojik Formasyon Eğitimi ön başvurusu yapabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri