SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Dış Cephe Boyalar Ne Kadar Sürede Kurur? Dış cephede kullanılan boyaların da genel olarak ikinci kat uygulama süresi 2 - 3 saattir. Yağışlı dönemlerde yağıştan 6-7 saat kadar öncesinde uygulama yapılabilir. Yağmurdan sonra yapılacak uygulamalar için ise minimum 1 gün beklenmesi önerilmektedir.
Su bazlı boyalar 4-6 saat içerisinde kurur. Kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla odalarınızı kullanabilirsiniz. Eğer alerjik bir durum söz konusu ise boyanın tamamen kokusu gidene kadar bir kaç gün boya yapılan ortamda bulunulmaması tavsiye edilir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Hem kullanım bakımından hem de hızlı kuruyan boya olmaları bakımından akrilik boyalar sıklıkla tercih edilmektedir.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür. Tıpkı çok sıcak havalarda olduğu gibi çok soğuk havalarda da bu işlemler daha uzun sürse de olumlu ve etkili bir görünüm yaratılabilir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Sentetik boyaları seyreltmek ya da inceltmek için tiner katılır. Tiner, sentetik boyanın kıvamını ve yoğunluğu azaltarak sürülebilir hale getirir. Ancak bu durumda boyanın ömrü kısalır. Yani sentetik boyaya tiner attığınız zaman boyanın son kullanım tarihi kısalır.
Son duvarı boyadığınız zaman ilkinin kuru ve ikinci bir kat için hazır olduğunu görebilirsiniz. Mobilya veya duvarlarda boyayı hızlı bir şekilde kurutmanız gerekiyorsa, işlemi hızlandırmak için bir saç kurutma makinesi kullanın. Saç kurutma makinesini çok yavaş kuruyan alana odaklayın.
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Badana yaparken sırasıyla tavan, duvarlar, kapılar ve pencereler boyanır. Eğer kalorifer peteklerinizin de boyanması gerekiyorsa en son onlara işlem uygulanır. Tavanda kenarlara fırça çektikten sonra, rulo fırça ile orta kısmını kolayca boyayabilirsin. Duvarlara geçmeden, tavanın kurumasını beklemek zorundasınız.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Astarlar ilk olarak boyanızın yapışması için düzgün bir yüzey sağlamasıyla öne çıkar. Boyanın daha iyi tutunacağı bir taban elde edilmesini sağladığı için yapılan işlemin daha uzun ömürlü olmasını mümkün kılar. Ayrıca boyanın yapışmasını iyileştirdiği için gelecekte pullanma ya da soyulma yaşanmasının önüne geçer.
Boyacı boyayı çok sıcak havalarda uygularsa, yapıştırmadan önce boya yüzeye tam olarak işlemeden kurur. Bu, boyanın gelecekte soyulmasına ve kabarmasına neden olur. Çok sıcak havalarda uygulanan boya her zaman sorun çıkarır. Yüzey güneşe maruz bırakılarak boyama yapılabilir.
Boya İçin Uygun Hava Şartları
Boya kurumadan üzerine yağmur yağması durumunda da istenmeyen sonuçlar elde edileceği için mümkün olduğunca yağmur yağma ihtimali az, kuru ve normal sıcaklıktaki havalarda boya yapınız. Hava durumunu kontrol etmeden boya uygulaması yapmayınız.
Bir Daire Kaç Günde Boyanır? Boş bir daire çivi delikleri dışında tadilat yoksa Tek bir ustayla Boya üstü Boyası küçük daireler 1 günde biter. 2+1 ve 3+1 daireler 2ila 3 günde biter. Eşyalı dairelerde yine küçük sorunlu olmayan dairelerde 1 günde biter.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri