Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında hayata geçirilen ülkemizin yüz ölçümü açısından en büyük yapay baraj gölü Atatürk Barajı'dır. Baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlı kullanılmaktadır.
Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük yapay gölüdür. Barajda meydana gelen göl alanı 817 kilometrekaredir. Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır.
Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır. Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir. Şehirler, köyler, okullar ve mahalleler birer yapay çevredir.
Cevap: - Atatürk Barajı beşeri unsurlardandır.
Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür. Alternatif olarak, düz bir zemini kazarak veya istinat duvarları ve koyları inşa ederek bir rezervuar yapılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
⇒Türkiye'nin yapay gölleri
Atatürk, Aslantaş, Kılıçkaya, Keban, Karakaya, Sarıyar, Hirfanlı, Altınkaya, Menzelet, Seyhan, Demirköprü, Karacaören ve Arpaçay gölleri yapay baraj gölleridir.
İstanbul'da doğal güzelliklerden olan Küçükçekmece gölü mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerin arasındadır. Küçükçekmece gölü İstanbul'un en çok ziyaret edilen doğal yerlerinden birsidir. Doğal yerleri gezmeyi sevenler bu gölü ziyaret ederek gölün çevresinde keyifli vakit geçirmektedirler.
Yalnızca Adıyaman'da yılda yaklaşık 10 bin ton toprak Türkiye'nin en büyük barajına akıyor. Bu konuda bilgi veren Orman Mühendisi Suat Tekin, "Ortalama Türkiye'de hesaplanan baraj ömrünün 50 sene olduğu söyleniyor. Ancak taşınan malzeme bunun ekonomik ömrünü azaltıyor.
Sulama. Yıllık ortalama su akışı 26.654 milyar metreküptür. Toplam su depolama hacmi 48.7 milyar metreküptür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbin jeneratör bulunmaktadır.
Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur. Kapadokya'da birçok çeşit Peri Bacası görmek mümkün. 1 ile 15 metrelik büyüklüklerde bulunan Peri Bacaları eğer 1 metreden küçük veya 15 metreden büyükse bu yapı Peri Bacası olarak sayılmıyor.
Beşeri unsurlar aşağıdaki gibidir: Anıtkabir. Çırağan Sarayı Tüneller.
Yapay çevre ise insanların ihtiyaçları doğrultusunda doğal çevrenin değiştirilmesiyle oluşan çevrelerdir. Havaalanları, köprüler, yollar, fabrikalar yapay çevreye örnek verilebilir.
Doğrulanmış Cevap. Barajlar yapay, diğer adıyla beşeri, yapılardır.
Barajda toplam biriken su kapasitesi 47 milyar metreküptür. Bu miktardaki su, Türkiye'nin 7 yıllık içme ve kullanma suyunu karşılayabilecek durumdadır."
2400 MW gücüyle yıllık 8 900 GW elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayacak seviyededir. Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır.
Barajın 4 yıllık inşaat sürecinde 5 bin 251 işçi çalışırken bu işçilerin büyük bir bölümü ailesiyle bu bölgeye taşınmış.
Fırat Havzasında enerji üretimi ve sulama amacıyla kurulan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına 1983 yılında başlanmış ve Santralin ilk ünitesi 1992 yılında işletmeye alınmıştır. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatı Türk firması, işçi ve mühendisleri tarafından yapılmıştır.
Böyle bir barajın yıkılması durumunda ya da hasar görüp suyunun aniden boşaltması durumunda Suriye'ye kadar içinden geçtiği tüm yerleşim alanlarını etkileyecektir. Bu hat üzerinde büyük popülasyonların yer aldığı ve yoğun bir nüfusun olduğu da unutulmamalıdır.
Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 2. Şanlıurfa'nın ise en büyük enerji santralidir.
Başka bir paylaşımda “Türkiye'nin güneydoğusundaki Atatürk Barajı, ülkeyi vuran şiddetli depremde hasar gördü. Bu altyapı, bin 800 metreye kadar uzanan 48 milyar metreküplük rezervuarı ile dünyanın üçüncü en büyük hidroelektrik santralini teşkil ediyor” ifadeleri kullanıldı.
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde, Muğla ilinin güneydoğusunda yer alan Köyceğiz Göl'ü tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.
Abant Gölü Abant Dağları üzerinde oluşan doğal bir göldür. Tabiat Parkı florasına dahil 84 familyaya ait 332 cins, 66 tür, 147 alt tür, ve 69 varyete, toplam 672 takson ve 150 liken türü kaydı vardır. Bu taksonlardan 51'i endemiktir.
Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Çıldır Gölü, bir lâv akıntısı ile bir moloz mahrutu tarafından müştereken meydana getirilmiş bir doğal set gölüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri