Alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.
Atatürk verdiği emri şu şekilde açıklamaktadır. "Kumandanlara verdiğim sözlü emirlere şunu eklemişimdir. Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
Savaştan hemen sonra, Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, Ordulara şu ünlü emri vermiştir: "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!"
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Büyük Taarruz (Osmanlı Türkçesi: بیوك تعرض), Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı başlattığı genel saldırıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bu çerçevede düşmana karşı en güçlü ve kalıcı darbeyi vurmak için bir yıl civarında devam eden gizli hazırlıklardan sonra Büyük Taarruz, Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle 26 Ağustos 1922'de başladı ve 30 Ağustos 1922 tarihli Başkomutan Muharebesi ile kesin sonuca ulaşıldı.
Yunanlıların tüm dikkatlerini Trakya'da topladığı bu günlerde; Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı ve Cephe Komutanı Anadolu'da yapılacak taarruzun planını görüşmektedir. Plan, kuvvet çoğunluğuyla güneyden taarruz ederek cephenin yarılması ve Yunan ordusunun geri çekilme yollarının kesilmesi esasına dayanmaktadır.
Büyük Taarruz'un gerçekleşmesinin en büyük nedeni; Batı Anadolu'da sürmekte olan Yunan işgalini sona erdirmek ve tüm yurdu düşman işgalinden temizlemektir. Bu ülküden hareketle 26 Ağustos 1922'de taarruz başlamış ve 18 Eylül'de Yunanların Anadolu'yu terk etmeleriyle sona ermiştir.
100 kilometrelik alanda 22 gün 22 gece süren ve Kahraman Ordumuz'un kesin galibiyeti ile sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Türk ordusunun kurmay heyetinin bir maç vesilesiyle bir araya gelmesi düşmanın şüphesini çekmiyor ve Kurtuluş Savaşı'nın en kritik kararları bu toplantıda alınıyor. Yani aslında ağustosun ortasına doğru hazırlıklar tamam ama Başkomutan Mustafa Kemal Paşa taarruz tarihini 26 Ağustos olarak belirliyor.
(Mustafa Kemal Atatürk)
18 Mart Çanakkale Zaferi, Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hâkim olabilir." dediği unutulmaz zaferdir.
Çünkü Piri Reis Bahriye'yi Çanakkale Kaleleri ve Boğazı'ndan başlayarak Akdeniz (Batı Anadolu ile Yunanistan arasındaki deniz) ve Bahr-i Sefid kıyılarının ve adalarının tanıtımı için yazmıştır.
26 Ağustos'ta başlayan ve 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi dünya tarihine geçti. Sosyolog-Gazeteci Dr. Hulki Cevizoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında, Atatürk'ün 'Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!'
Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu ile Macaristan Kralı II. Layoş komutasındaki Macar ordusu arasında, 29 Ağustos 1526'da gerçekleşen ve iki saat gibi kısa bir sürede sonuçlanan Mohaç Savaşı'nın yapıldığı alan Macar bilim insanları tarafından belirlendi.
Sakarya Meydan Muharebesi sonunda Türk ordusunun zayiatı; 5713 şehit, 18.480 yaralı, 828 esir ve 14.268 kayıp olmak üzere toplam 39.289`dur. Yunan ordusunun zayiatı ise; 3758 ölü, 18.955 yaralı, 354 kayıp olmak üzere toplam 23.007`dir.
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.
Yunan generaller kaçarak kurtuldu
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.
Büyük Taarruz ve Başkomutan Muharebesi'nin Uygulanması
Büyük taarruzun komuta heyeti; Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa, 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa, 2.
1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra hızla askerî ve siyasi hazır- lıklara başlayan TBMM Hükümeti, Türk ordusunu bir sene içerisinde savunma dü- zeninden süratle taarruz edebilecek bir duruma getirdi. Gerekli hazırlıklar tamam- landıktan sonra Türk ordusu yığınaklanmasını büyük bir gizlilik içinde yaptı.
Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi (Başkomutanlık Meydan Muhaberebesi) zaferiyle taçlandırıldı. Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise 8 bini aştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri