O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Atatürk'ün okuduğu kitapları bu özelliğiyle değerlendirerek 24 ciltlik bir eser haline getiren Anıtkabir Derneği'nin Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar başlığı altındaki eserinden de anlaşıldığı üzere hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu görülmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Atatürk en çok tarih kitabı okurdu
Atatürk'ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: 101 tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve 7 siyaset bilimi. Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında.
1920 ile 1930 arasında tabii ki pek kitap okuyabilecek zamanı yoktu, ama muhtemelen gençlik yıllarında her gece okuyordu.
İlgili 30 soru bulundu
Okumak, Atatürk'ün hayatında her zaman bir tutku olmuştur. Bu tutku, O'nu askeri ve sivil hayatında geniş bilgi ve kültürle donatmıştır. Bu bilgi ve kültürün kay nağı olan kitap ve kütüphane O'nun günlük hayatında daima önemli yer tutmuştur.
Çalıkuşu'nun yanı sıra Jean Jacques Ruosseau'nun Toplum Sözleşmesi ve Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları da Atatürk'ün en sevdiği kitapları arasında yer alıyor.
- YouTube. Atatürk; gökten indiği varsayılan diye tabir ettiği Kur'an-ı Kerim'i insanlar okuyup, manasını anlasın ve ne kadar boş bir kitap olduğunu görüp peşinden gitmekten vazgeçsinler diye Türkçeye çevirttiğini açıkça dile getirmiştir.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
Çok sevdiği matematik dersinin öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi'den, “Kemal” adını aldı.
Atatürk sabah ilk kahvesini içtikten sonra gece yatmaya kadar ki zaman diliminde yaklaşık 10-15 fincan kahve içerdi.
Psychology Today Dergisi, yayımladığı bir makalede insanların yattığı saatleri IQ seviyeleri ile karşılaştırılmış. Ortaya şu sonuçlar çıkmış: 125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor.
Kişinin çok veya az uyuması doğuştan gelen bir şey. Örneğin Albert Einstein günde 12 saat ve Napoleon da günde 4 saat uykuyla zinde kalabilen kişilerdi. Uyumadan yaşamak mümkün mü?
REŞAT NURİ GÜNTEKİN – ÇALIKUŞU
Atatürk, gündüz cephede savaşırken akşam ise çadırında Çalıkuşu'nu okurdu. Gazi, Çalıkuşu'nu okuyup bitirdiğinde, “Biliyor musunuz dün gece Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanını okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu'yu genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış.
Onun görev yaptığı cephelere giderken bavullarla kitap taşıdığını, düzenli bir ev hayatı yaşarken de aynı zamanda bir çalışma odası olarak kullandığı mutlaka iyi bir kütüphane odası hazırlattığı, nihayet yurt gezilerine çıktığı zaman o şehirlerin kütüphanelerinden kitaplar getirterek okuduğunu biliyoruz.
Atatürk'ün sevdiği renk için çoğunlukla kırmızı ve beyaz cevabı alınır. Ama Atatürk'ün asıl sevdiği renk gündoğumu rengi, "şafak" pembesidir.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
Rakıyı yudum yudum, keyfini çıkara çıkara içerdi. Sofranın olmazsa olmazı sarı leblebi mutlaka iyi fırınlanmış olmalıydı. Mutfaktaki tavalarda ısıtıldıktan sonra servis edilirdi. Yoğurt, limonlu fava, üstüne zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış kuşkonmaz da masadan eksik olmayan mezeler arasındaydı.
CESARET,GÜÇ,GURUR VE UYUMUN SİMGESİ….
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Ezan, 1950'ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk'ün amacı, Arapça'yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe'yi camiye hakim kılmaktı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Güvenlik politikalarının hâkim olduğu yılları, bütün tarafların gözüyle değerlendiren bir gazetecilik çalışması olarak değerlendirilen kitap, Kürt sorunu ile terör sorununu birbirinden ayırmak gerektiği yönündeki yaklaşımıyla kaynak olarak değerlendirilmiştir.
Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eseri, Atatürk'ün en sevdiği kitapların başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri