YASA NE DİYOR? 27.05.2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan, Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 8. Maddesine göre, ısrarlı takip durumunda faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir. işlenmesi, hâlinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Stalking (birini gizlice takibe almak) gerçekte ve yahut sosyal medya aracılığıyla olması fark etmeksizin sistematik ve ısrarlı bir şekilde kişinin ciddi olarak huzurunu kaçıracak boyuta ulaştığında 27.05.2022 tarihinde resmî gazetede yayımlanan düzenlemeyle TCK m. 123/A kapsamında suç olarak belirlenmiştir.
Stalk kelimesi de bunlardan biri. Sosyal medya platformlarında bir kişinin başka bir kişiyi araştırması, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve paylaşımlarını incelemesi anlamlarına geliyor.
“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz.
İlgili 29 soru bulundu
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
2. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK m. 134) Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
STALK YAPANLAR YANDI!
Instagram, çok yakında gelecek güncelleme ile birlikte, hikayelerde bir kişinin ekran görüntüsünü alırsanız o kişiye bildirim gitmesini sağlayacak. Yani, eski sevgilinizi stalklamak için bir arkadaşınızın sizin için fotoğrafın görüntüsünü alması pek hoş olmayacak sonuçlar doğuracaktır.
Paylaşmış olduğunuz çok eski bir fotoğrafınızın o kişi tarafından beğenilmesi, size gönderilen ve anında geri çekilen takip istekleri veya sosyal medya aracılığı ile paylaştığınız hikayeye gelen ifade gibi olaylardan hesabınızın bunları yapan kişi tarafından stalklandığını anlayabilirsiniz.
Stalk yapmak beğendiğiniz bir kişinin sosyal medya hesabını takibe alarak onun hakkında bilgi edinmek için yapılıyor. Bunun yanı sıra stalk kötü amaçlarla da yapılabiliyor. Kötü duygular beslenen bir kişinin hesabını takip edenlerin sayısı da hayli fazla."
Habersizce takip işini yapan kişiye stalkçı veya stalker denilmektedir. Devamlı bir başkasını gözlemleyen kişilerdir.
Israrla ve birden fazla kez bir kişiye istemediği halde mesaj atmak ve çağrı yapmak kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur. Telefon açıldıktan sonra failin konuşmaması, müzik dinletmesi gibi eylemler de bu suçu oluşturur. Yine gönderilen bir mesajın ne içerdiğinin bu suçun oluşması için hiçbir önemi yoktur.
Bunun yanında kişiye gönderilen kısa mesaj yanı sıra WhatsApp üzerinden mesaj gönderilmesi, Instagram, Twitter ya da Facebook üzerinden ısrarla mesaj gönderilmesi halinde de suç işlenmiş olacaktır. Telefonla arama yapılmasında failin mağdura yönelik bir konuşma yapması şartı bulunmamaktadır.
Eski eş, sevgili veya herhangi biri tarafından yoğun biçimde izlenmek, takip edilmek, korku uyandırmak, gözdağı vermek suç sayılacak. İÇİŞLERİ Bakanlığı, aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında 553 kişinin elektronik kelepçeyle izlendiğini açıkladı.
Özet: Daha önceden tanımadığı mağdurenin arkasından arkadaşıyla birlikte gelip mağdureyi evine kadar ısrarla takip eden ve ''beni bu numaradan ararsın'' yazılı kâğıdı mağdureye verip, sırnaşıkça hareketlerde bulunan sanığın eylemi cinsel taciz suçunu oluşturur.
Yani fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışma eylemlerinin mağduru ciddi derecede rahatsız etmek üzere ısrarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde bu suç oluşmuş olacaktır.
Özetle; bir kişinin bir başka kişiyi sosyal medya hesaplarında araştırması, gözetlemesi, paylaşımlarını incelemesine stalk denir. Sürekli bir başkasını stalklayan kişilere ise stalker adı veriliyor.
Sırasıyla Hesap ve Gizlilik bölümlerine gidin, Burada 'Okundu bilgisi' seçeneğini açık ise kapatın. Böylece WhatsApp durumlarına gizlice bakma programları kullanmanıza gerek kalmadan uygulama üzerinden güvenli bir şekilde stalk yapmaya devam edebileceksiniz.
Kelimenin doğru kullanımı ve yazılışı ise stalk olmalıdır. Sosyal medyada sıkça geçen stolk yapmak yanlış, stalk yapmak doğru yazım şeklidir.
Maalesef Instagram, profilinizi kimlerin ziyaret ettiğini bilmiyor. Henüz profil ziyaretçilerinizi takip etmek için bir uygulama içi işlevselliğe sahip değil.
Ne Instagram ne de Facebook bu tarz uygulamaların işlev göstermesine izin vermez. Gizlilik kuralları nedeniyle Instagram'da hiçbir kullanıcı, hesabını kimin izlediğini takip edemez. Bu daha önce mümkün olmadığı gibi çok yüksek olasılıkla hiçbir zaman da gerçekleşmeyecektir.
Bu özellik oldukça büyük beğeni toplasa da kafalarda soru işaretlerine yol açtı. Bazı sosyal medya kullanıcıları bu özelliğin kullanıldığı taktirde karşı tarafa bildirim gönderildiğini iddia etti. Fakat Instagram'da profil fotoğrafı büyütme özelliğini kullanınca karşı tarafa bildirim gitmiyor.
Whatsapp ekran görüntüsü resimleri hukuka uygun yollar kullanılarak temin edilmiş ve mahkemeye sunulmuş ise görüntüler delil olarak kabul edilmektedir. Delil olarak sunulmuş olan kişi konuşma taraflarından biri olduğu zaman bu görüntüler delil olarak kabul edilebilmektedir.
TCK madde 134'de düzenlenen bu suça göre, (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.
Elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcılar, diğer delillerle desteklendikleri takdirde "delil" olarak hükme esas alınabilir. Bu veriler tek başına vakıaların ispatına yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri