Bu kapsamda Adıyaman'dan alınacaklar hediyelikler arasında bez bebek ve Adıyaman kilimi öne çıkar. El yapımı olan bebek ve kilimler, evinize farklı bir hava katacaktır. Adıyaman denildiğinde akla gelen turistik bölgelerin başında Nemrut Dağı gelir. Nemrut Dağı, güneşin doğuşu üzerindeki kalıntılarla meşhur bir yerdir.
Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor. Bu yöresel yemekleri tatmak Adıyaman mutfağının özelliklerine vakıf olmak için olmazsa olmazlar arasında bulunuyor.
Adıyaman ziyaretlerinde öne çıkan hediyelik eşyalar arasında:Cevizli Sucuk, Nemrut Dağı Koleksiyonları, Adıyaman Kilimi, Cicim, Besni Üzümü ve Bez Bebek bulunmaktadır. Tatlı yapımında sıklıkla kullanılan cevizli sucuk, hediyelik eşya açısından tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.
Gölbaşı ilçemiz ürün çeşitliliği bakımından zengin ve hurma üretimi için her yönüyle elverişli bir iklime sahiptir. Gölbaşı ilçemiz Cennet Meyvesi olarak bilinen Hurma ile anılan bir ilçemiz. Hurma üretiminde Türkiye'de de iddialıyız.
İlgili 16 soru bulundu
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Adıyaman'da giderek artan zeytin üretimi, kenti yağ üretiminde de Türkiye'de 20'inci sıraya soktu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan, kentte zeytin alanlarının son yıllarda artış gösterdiğini nar, badem ve cevizin ardından çiftçilerin büyük bölümünün zeytinciliğe yöneldiğini söyledi.
Adıyaman şehir merkezindeki bu tarihi çarşıda turistik eşya olarak yöreye özgü halı, kilim, cicim, çanta ve heybe gibi el sanatı ürünleri ile Şire pazarında Besni üzümü, pestil, muska, gibi yiyecek ürünler alınır.
Adıyaman'ın Şillik tatlısı meşhurdur.
Adıyaman'ın en popüler yöresel yemekleri arasında:Çiğköfte, Besni Tavası, Buhara Pilavı, İçli Köfte, Kavurmalı Hıtap, Yarpuzlu Köfte, Tevenk Sarması, Adıyaman Köftesi, Dövmeç, Tırşik, Meyir Çorbası, Mahluta Çorbası, Burma Tatlısı ve Şillik Tatlısı bulunmaktadır.
Adıyaman denildiğinde ilk akla gelen lezzet ise, çiğ köftedir. İsteğe göre çiğ köfte etli veya etsiz versiyonlarıyla sunulur. Uzun saatler boyu yoğrulan çiğ köfteler, marul ve limon eşliğinde servis edilir. Kış aylarında sık sık tercih edilen kavurmalı hıtap, yöreye gelen turistlerin de ilgisini çeker.
İlin belli başlı dağları; Akdağ, Dibek, Ulubaba, Gördük, Nemrut, Bozdağ ve Karadağdır. Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Kahta, Samsat, Keysun ve Pınarbaşı ovaları ilin önemli ovalarıdır.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
Kayısı ile ön plana çıkan bu şehirde, kayısı festivalini yaşamak için her yıl temmuz ayında Malatya'da bulunabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş ili olarak bilinen Malatya, kuru yemişleri ile meşhurdur. Bulunduğu coğrafi konum, kuru yemiş ve pekmez sektöründe Malatya'yı ön plana çıkarmıştır.
Adıyaman'da yer alan başlıca tarihi yapılar arasında:Nemrut Dağı Milli Parkı, Arsameia Antik Kenti, Adıyaman Ulu Camii, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Yel Baba Türbesi, Pirin Ören Yeri, Safvan Bin Muattal Türbesi ve Adıyaman Müzesi bulunmaktadır.
Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır. İlçeleri Merkez, Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat, Sincik ve Tut ilçeleridir. Adıyaman ili 370 25' ile 380 11' kuzey enlemi, 370 ve 390 doğu boylamı arasında yer alır.
Adıyaman, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümü'nde bulunan bir ildir. İdari merkezi Adıyaman şehridir. TÜİK 2023 sonu verilerine göre ilin nüfusu 604.978'dir.
Karasal iklime sahip olan Adıyamanda ninfa ve tyrintina kayısı çeşitleri hariç diğer tüm çeşitleri dikebilirsiniz.Adıyaman'da rahatlıkla yetişebileceik bazı kayısı çeşitleri bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı şeklindedir.E- ...
Adıyaman ilinde sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı incelendiğinde; ilk sırada %19,35 ile Giyim eşyalarının imalatı, ikinci sırada %17,56 ile Gıda ürünlerinin imalatı, üçüncü sırada ise %16,13 ile Elek. , gaz, buhar ve havalandırma sistemleri üretim ve dağıtımı alt sektörlerinin yer aldığı görülmektedir.
Adıyaman 'da, gıda sanayi, maden- taş ve toprağa dayalı sanayi, pamuk işleme ve tekstil sanayi ile genel imalat sanayisine yönelik üretimler yapılmaktadır. Sanayi işletmelerinin büyük bir çoğunluğu il merkezindedir. Özel sektör kamu sektörüne göre daha fazla katma değer meydana getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri