Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."
Neşet Ömer İrdelp Atatürk'ten dilini uzatmasını istiyor ama Atatürk dilini içeri çekiyor.” “Kafasını sağa çevirip, biriyle konuşur gibi "Aleykümesselam" diyerek 8 Kasım 1938 saat 19.00'da komaya giriyor.” “Vefat edene kadarki 38.5 saat boyunca konuşmuyor.”
Atatürk'ün son nefesini vermeden önce “aleyküm selam” dediği iddiası doğru değil. Gerek son anında yanında bulunan gerekse o dönemi yazan Falih Rıfkı, Cemal Kutay, Şevket Süreyya Aydemir, Hasan Rıza Soyak gibi isimler Atatürk'ün son sözünün “Saat kaç” olduğunu belirmektedir.
bu özelliği kullanmak için reklamsız üyeliğe sahip olmanız gerekmektedir. mobil uygulamamızı indirerek reklamsız aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Atatürk'ün ölmeden önce en son yemek istediği yemeğin Enginar olduğunu biliyor muydunuz? Rahatsızlığının son zamanlarında Atatürk'ün canı karaciğer dostu olan Enginar istemişti. Mevsimi olmadığı için HASAN Rıza Soyak, ikliminden dolayı erken hasat alan Hatay'dan Enginar sipariş etmişti.
Mustafa Kemal Atatürk ve Nuri Conker Bey, Salih Bey'in Selanik'ten mahalle ve okul arkadaşlarıdır. Bu üç arkadaşın arasında çocukluktan başlayan dostluk ve kardeşlik, ölüm onları ayırıncaya dek sürmüştür.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938'de gerçekleşti. Ölümünün ardından, 21 Kasım 1938'de geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'ne konulan naaşı, 10 Kasım 1953'te kendisi için inşa edilmiş anıt mezar olan Anıtkabir'e nakledildi.
Ölüm saati tam olarak 09:05'te, yani sabahın 09:05'inde vefat etti. Bu nedenle "9'u 5 geçe mi öldü" ifadesi, Atatürk'ün ölüm saatiyle ilgili doğru bir ifadedir. Bu tarih ve saat, Türkiye'de her yıl "Atatürk'ü Anma Günü" olarak anılmaktadır, ve bu saatte sirenler çalınarak bir dakikalık saygı duruşu yapılır.
Pek çok il ve ilçede kaymakamlık ve valilik tarafından düzenlenen Atatürk'ü anma törenleri kapsamında, kamu görevlileri ve yerel halkın katılımıyla Atatürk anıtına çelenk bırakılır. Saat 09.05'te gelen siren sesiyle iki dakikalık saygı duruşunda bulunulur. Ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirilir.
- Türk Dil Kurumu'na göre selamünaleyküm, Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun demek. - İbranice şalom ve Arapça selam, ortak atadan türeyen kelimeler. İki dil de Sami dil grubundan. - Çağdaş Türkçe etimolojisi üzerine çalışmaları olan Sevan Nişanyan'a ait sözlüğe göre selam Sami dillerine Sümerce'den geçti.
İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 4/164).
Bir ortama giren veya ilk gören kişi, “es-selâmü aleyküm” yani “Allah'ın selamı üzerinize olsun” der. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü's-selâm” yani “Allah'ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
Ata'nın gül ağacından tabutu, 4 Kasım günü, geçici kabrinden çıkarılıp müzenin holündeki mermer katafalka konulmuştu. Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu.
Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası'na girebilmek için ise Genelkurmay'dan özel izin alınması gerekiyor.
Yapılan bu geçici mezarda tabutun altına tüm ülkeyi temsilen “Ankara toprağı” konulmuş, tabut bu toprağın üzerine yerleştirilmiştir. Atatürk'ün naaşı, 1953'te Anıtkabir'e nakline kadar burada kalmıştır.
İnşaat sonunda projenin toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lirayı bulmuş ve proje için ayrılan 24 milyon liralık bütçeden yaklaşık 4 milyon lira tasarruf edilmişti. 10 Kasım 1953 sabahında Etnografya Müzesi'nden alınan Atatürk'ün naaşının yer aldığı tabut, gerçekleştirilen tören eşliğinde Anıtkabir'e getirilerek anıt ...
"İslam dünyasının büyük insan yetiştirme gücünü yitirdiğini öne sürenler, Atatürk'ü hatırlamalı ve utanmalıdırlar." "Atatürk'ün ölümü dolayısı ile Kraliyet Sarayı Şehinşâhi ve hükûmet bir ay resmî yas ilân etmiştir.
Bu çocuklardan Fatma dört, Ahmet dokuz, Ömer sekiz yaşlarında, o senelerde Rumeli'yi kasıp kavuran salgın kuşpalazı (difteri) hastalığından daha çocukken ölmüşlerdir. En küçükleri Naciye, Mustafa Kemal'in Harp Okulu'nu bitirdiği sene, on iki yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.
Mutlaka” diyerek el sallıyordu. Zübeyde Hanım: “Paşa Hazretleri beni Kulübü'ne emanet etti...” Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışından günler sonraydı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri